Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΧΕΙ ΧΡΥΣΟ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η Ε. ΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΟΥ

 

ΒΙΝΤΕΟ 2΄ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

 

nomikou-hooft-toomey-OREGON Υπάρχουν κάποια θέματα, που ενώ απλώς θα έπρεπε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον που τους πρέπει, αναπτύσσεται γύρω τους μια ξεκαρδιστικά συνομωσιολογική μυθολογία. Παράδειγμα τα επιστημονικά ευρήματα στον Κολούμπο. Οι ερευνητές, καταδύθηκαν επανειλημμένα. Πήραν υγρά και στερεά δείγματα. Τα ανέλυσαν και έδωσαν τα πορίσματά τους στη δημοσιότητα. Αλλά το ενδιαφέρον προσελκύει, ότι «λάμπει». Ιδίως όταν είναι χρυσός. Προέκυψε από τις έρευνες, πως στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, εκλύεται –μεταξύ των άλλων μετάλλων- και χρυσός. Αυτό ήταν. Τα «έγκυρα» site, που βγαίνουν πάντα με τίτλους όπως «Διαδώστε το πριν το εξαφανίσουν», «Βόμβα μεγατόνων», «ο Αντίχριστος κρύβεται κάπου στην Άνυδρο» κι τα συναφή, οργίασαν.

Ακόμα και σοβαρές εφημερίδες, εντυπωσιάστηκαν. Οι τίτλοι, αρκούντως ελκυστικοί. «Χρυσάφι εκλύει ο Κολούμπος» ήταν ο πιο χαρακτηριστικός. Ασφαλώς και εκλύει χρυσάφι. Όπως και αντιμόνιο και υδράργυρο και άλλα μέταλλα. Εκείνο που –μάλλον ευσχήμως- δεν απαντούν  -εξάπτοντας τη φαντασία του μέσου συνομωσιολόγου που θεωρεί ότι καθόμαστε πάνω από ένα σακί λεφτά που δεν μας επιτρέπεται να το αγγίξουμε- είναι αν αυτή η έκλυση χρυσού, είναι εκμεταλλεύσιμη.

Δηλαδή μπορεί, τεχνικά να βρεθεί τρόπος να πάμε σε ένα περιβάλλον με 220 βαθμούς κελσίου, με δηλητηριώδη αέρια και σε μεγάλο βάθος και να στήσουμε μια εγκατάσταση όχι εξόρυξης, αλλά έστω αναρρόφησης και επεξεργασίας των εκλυόμενων μετάλλων;. Και αν τεχνικά είναι δυνατόν, είναι εμπορικά συμφέρον;. Δηλαδή αν υποδείξεις σε κάποιον το ακριβές σημείο στα 1.000 μέτρα βάθος υπάρχει μια χρυσή λίρα, αξίζει τον κόπο να υποβληθεί στα έξοδα της γεώτρησης για να τη βρει και να την πουλήσει;. Αφού θα έχει ξοδέψει τα πολλαπλάσια;.

Η αλήθεια, είναι πως όχι και το λέει κατηγορηματικά, η ερευνήτρια και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κ. Παρασκευή (Εύη) Νομικού, που έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς αποστολές εξερεύνησης του υποθαλάσσιου χώρου της Σαντορίνης. «Δεν υπάρχει τρόπος», λέει στο σχετικό βίντεο που ακολουθεί.

Η Σαντορίνη έχει «χρυσό», αλλά όχι στον Κολούμπο. Έχει το χρυσό του μοναδικού της τοπίου που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες όλο τον κόσμο. Τα υπόλοιπα, αφορούν μόνο την επιστήμη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *