ΒΙΝΤΕΟ: “Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΕΝΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟ Volcano TV

 

 

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), γνωρίζει όσο λίγοι την υποθαλάσσια Σαντορίνη. Συμμετέχοντας, σε  ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές αποστολές, έχει αποκτήσει μια τεράστια εξοικείωση, για τα όσο συμβαίνουν στον υποθαλάσσιο χώρο του νησιού. Χαρακτηριστική εκείνη με το σκάφος του δρ. Ρόμπερτ Μπάλαρντ, του φημισμένου ωκεανογράφος εξερευνητής που εντόπισε τον Βόρειο Ατλαντικό το ναυάγιο του « Τιτανικού», ανακάλυψαν με ρομποτικά υποβρύχια (ROV)      ενεργές ηφαιστειακές  καμινάδες στον Κολούμπο. Από αυτές εκλύονται αέρια που δημιουργούν ένα εξαιρετικά όξινο περιβάλλον, που σε συνδυασμό με την θερμοκρασία των 220-230 βαθμών Κελσίου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εντελώς αφιλόξενο για να φιλοξενήσει κάποια μορφή ζωής.

 

Κι όμως!. Σε αυτήν την κοχλάζουσα και δηλητηριώδη κόλαση, κάποια αρχέγονα βακτήρια ζουν και αναπαράγονται. Αυτό κίνησε των διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπάρχει κάποια πρωτόγονη μορφή ζωής κάπου στο απέραντο διάστημα. Ενδεικτικό, το ενδιαφέρον και της NASA, αλλά και των επιστημόνων, ολόκληρου του πλανήτη.

Η Θηραία επιστήμονας, συμμετείχε και σε άλλες αποστολές (ελληνικές και διεθνείς) που αποκάλυψαν δεκάδες ηφαιστειακούς κώνους (δόμους) στα βάθη της Καλντέρας. Τώρα η κ. Νομικού, συμμετέχει σε μια μεγάλων διαστάσεων έρευνα που πραγματοποιεί το IODP (International Ocean Discovery Program) που με το εξελιγμένο ωκεανογραφικό σκάφος των ΗΠΑ, “JOIDES Resolution”, θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από τη Σαντορίνη. Στόχος, να συλλεχθούν αδιατάρακτοι πυρήνες ιζημάτων, που θα οδηγήσουν σε πληρέστερη κατανόηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης (κόλπος καλντέρας, Χριστιανά, Κολούμπος) και ίσως σε μια ακριβέστερη προσέγγιση της ημερομηνίας της “Μινωϊκής έκρηξης”. Αν αυτό συμβεί, τότε θα υπάρχει ένας αξιόπιστος “χρονοδείκτης” για την ερμηνεία και χρονολόγηση των ιστορικών γεγονότων.

Χαρακτηριστικό, είναι το ενδιαφέρον που δείχνει η NASA, BBC, National Geographic, και πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Η τοπική κοινωνία, θα έχει την ευκαιρία, να παρακολουθήσει αυτή τη νέα μεγάλη αποστολή την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Μπελλώνειο, ενώ θα διαρκέσει μια καθημερινή σειρά διαδραστικών ενημερωτικών συναντήσεων στον ίδιο χώρο, μέχρις τις 23 του ίδιου μήνα.

Τα πολλά και ενδιαφέροντα που είπε η κ. Νομικού μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον γράφοντα για το Volcano TV.

 

ΒΙΝΤΕΟ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *