ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΕΝΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΝΑΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΗΡΑΙΑ ΕΥΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟ  ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

 

 

 

 

 

 

“Σαντορίνη: Κάτω από το νησί του Αιγαίου ξεσπάει ένα ηφαίστειο που αποτελεί ιδανικό έδαφος για δοκιμές διαστημικών οχημάτων
Η καταστροφική έκρηξη της Εποχής του Χαλκού άφησε έναν τεράστιο υποθαλάσσιο κρατήρα που τώρα βοηθά τους επιστήμονες να ανακαλύψουν τους μελλοντικούς κόσμους” γράφει η ιστοσελίδα inews.co.uk, αναπαράγοντας δημοσιεύματα από εκατοντάδες επιστημονικά και μη, έντυπα. Η μεγάλη εξερεύνηση με ρομποτικά υποβρύχια της NASA (στην επιχείρηση συμμετείχε και η Θηραία Επίκουρη Καθηγήτρια, Εύη Νομικού), αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να δοκιμαστούν τα ειδικά σκάφη στις ακραίες συνθήκες.

Με υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 220 βαθμούς Κελσίου) και εκλπηκτικές μορφές ζωής (βακτήρια) που ζουν σε ένα ακραία τοξικό περιβάλλον, οι ερευνητές κάνουν όνειρα για τον εντοπισμό ζωής σε μακρινούς πλανήτες.

 

 

“… η Σαντορίνη βγήκε από τη μανισαμένη φύση: η ηφαιστειακή έκρηξη που την δημιούργησε γύρω στο 1600 π.Χ. πιστεύεται ότι ήταν η πιο ισχυρή στην ιστορία. Περίπου 100 φορές πιο βίαιη από την αντίστοιχη του Κρακοτάα (Ινδονησία)”, γράφει ο Πάτρικ Φλάναγκαν και προσθέτει: “Είναι απίθανο ότι οποιοσδήποτε από τους φωτογράφους του φθινοπώρου που βρίσκονται στο ελληνικό αρχιπέλαγος θα είχε συνειδητοποιήσει, πως όταν έβλεπαν στο μαγευτικό θαλασσινό τοπίο, γνώριζαν πως η καταστροφική έκρηξη της Εποχής του Χαλκού άφησε έναν τεράστιο υποθαλάσσιο κρατήρα που τώρα βοηθά τους επιστήμονες να ανακαλύψουν τους μελλοντικούς κόσμους και να εξερευνήσουν τα κρυμμένα μέχρι τώρα μυστικά του δικού μας ηλιακού συστήματος”.

“Με χρηματοδότηση από την NASA, μια διεθνής ομάδα 30 επιστημόνων επιβιβάστηκε πρόσφατα στο ελληνικό σκάφος πλοήγησης Ocean Link για να ξεκινήσει μια επταήμερη έρευνα του θαλάσσιου βυθού μέσα στην ενεργή καλντέρα του Kolumbo (Κουλούμπος- ιταλικά περιστέρι σ.Santonews), 7χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Από το βάθος των 500 μέτρων έως τα μόλις 10 μέτρα κάτω από τα κύματα, ο πυθμένας του κρατήρα χαράσσεται από υδροθερμικές οπές, ρίχνει σχεδόν καθαρό διοξείδιο του άνθρακα και υπερθερμασμένο μεταλλικό νερό και καλύπτεται από ευμεγέθη πέπλα βακτηρίων”.

 

 

Οι επιστήμονες από την Γερμανία και την Αμερική, θεωρούν πως ο βυθός του Κουλούμπου, είναι ιδανικό πεδίο για τα ρομποτικά υποθαλάσσια οχήματα και τα διαστημικά οχήματα που στις επόμενες δεκαετίες θα χρησιμοποιηθούν για να διερευνήσουν ωκεάνιους κόσμους αλλού στο ηλιακό μας σύστημα, Οι απομακρυσμένοι δορυφόροι του Δία, Ευρώπη και του Τιτάνα και το φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος , όπου θα αναζητηθούν υποβρύχια ίχνη ζωής σε ακραία, άγνωστα και δυνητικά επικίνδυνα περιβάλλοντα.

“Το ηφαίστειο Kolumbo παρουσιάζει προκλήσεις παρόμοιες με εκείνες της πλανητικής εξερεύνησης”, δήλωσε ηΔρ. Παρασκευή (Εύη) Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών”, αναφέρει, η σελίδα για να συμπληρώσει: “Τα αυτοπροωθούμενα υποβρύχια θα κινηθούν μέσω του κρατήρα και θα μελετήσουν τις υδροθερμικές πηγές και άλλες περιοχές βιο-γεωχημικού ενδιαφέροντος. Τα ρομπότ, τα οποία έχουν μεταξύ άλλων χημικούς αισθητήρες, θα αναζητήσουν συνθήκες μέσα στην καλντέρα που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την ανάπτυξη μορφών ζωής, σαν να ήταν σε εξωγήινο πεδίο.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Dr. Richard Camilli, του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole στη Μασαχουσέτη ανέφερε: “Το ερευνητικό μας πρόγραμμα επικεντρώνεται στην τεχνολογία δοκιμών, ιδιαίτερα σε αυτόνομα ρομπότ, αντί να μελετάει ηφαίστεια,. Οι δοκιμές που κάνουμε στο Kolumbo επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων ρομποτικών συστημάτων για να εξερευνήσουν τα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου και επιλέξαμε το Kolumbo ως αντιπροσωπευτικό είδωλο αυτών των κόσμων. Η εστίαση της NASA δεν είναι να μελετάμε ειδικά αυτό το ηφαίστειο”.

 

Εύη Νομικού

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *