Το Καμάρι αφού κατασπάραξε όση στεριά είχε, επελαύνει προς τη θάλασσα

 

 

 

  Ολόκληρη η λωρίδα από τη Μυρτιδιώτισσα ως τη θάλασσα, απέκτησε συμπαγή μάζα τσιμέντου, αντίστοιχης με του Χονγκ-Κονγκ. Οι υπώρειες του Μέσα Βουνού και της Αρχαίας Θήρας, κατασπαράχθηκαν. Η λοφοπλαγιά, ισοπεδώθηκε. Το παραλιακό μέτωπο, έγινε ένα είδος τουριστικής φαβέλας, με τα νοβοπάν, τα πλαστικά, τα κόντρα-πλακέ και τα αλουμινένια στόρια, να τραυματίζουν την αισθητική ακόμα και εκείνων που ελκύονται από πολύχρωμες, απαστράπτουσες κουρελούδες, τύπου Λας Βέγκας.

 

Θα ήταν όλα αυτά, αρκετά για το πολύπαθο Καμάρι;. Από ότι φαίνεται, όχι. Κάποιοι σκέφτηκαν. «Τι στο καλό;. Εδώ υπάρχει μια θάλασσα μεγάλη. Γιατί να την κατοικούν μόνο τα ψάρια και οι αχινοί;. Και η παραλία;. Μήπως παραγέμισε, άμμο και βότσαλα;». Σε μια χώρα που λιγουρεύεται την «ανάπτυξη» τα πάντα είναι προς πώληση. Έτοιμα να καταπατηθούν. Για να είναι παραγωγικά. Όχι σε σταφύλια, κατσούνια και τομάτες, αλλά σε κοκτέιλ, mix-grill και «Come in sir, nice food, good prices».  Και για να είναι δελεαστικότερο το προϊόν, δωρεάν ομπρέλα και ξαπλώστρα. Δωρεάν,  φυσικά δε σημαίνει τσάμπα, αλλά ως προσφορά με το πακέτο ενός μίνιμουμ περιδρομιάσματος.

 

Έπειτα, νέα φαεινή σκέψη. Γιατί να βάζεις ομπρέλες, που πιάνουν τσάμπα ζωτικό χώρο και να μην προεκτείνεις το στεγασμένο χώρο, με την άνεσή σου;. Βγήκαν λοιπόν οι πρώτες πλατφόρμες προέκτασης. Κανείς δε μίλησε. Μετά, η προέκταση…προεκτάθηκε. Τώρα, στο πρώτο επίπεδο, προστέθηκε και …ισόγειο. Δηλαδή, ολόκληρες ξυλοκατασκευές πάνω στην «αντιπαραγωγική» άμμο. Ανάπτυξη!. «Τη λιγουρεύεστε;». Φυσικά!.

Το Καμάρι.  Ένα χωριό, χωρίς ταυτότητα και με βεβηλωμένη την κοινωνική του μνήμη, έγινε εύκολα χωριό λιγούρηδων. Κάτω από το οικιστικό υπόδειγμα του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, μια αμοιβάδα. Μια πόλη αμφίβια, που σε λίγο θα αποκτήσει και τουριστικά νούφαρα, όπου εκπαιδευμένοι σερβιτόροι «με τη θέλησή τους και για να πάρουν περισσότερα φιλοδωρήματα» θα κολυμπούν για να σερβίρουν Γκρηκ Μουζάκα και Μοχίτο, στους βαριεστημένους Αγγλοσάξονες, Σκανδιναβούς ή Τεύτονες.

Και μετά, ο δουλοπρεπής ταβερνιάρης, που έβαλε αγκινάρα στο μουσακά και τον έκανε γκουρμέ, ο κολυμβητής σερβιτόρος με το παγωμένο χαμόγελο και τα λιμασμένα μάτια, θα βγάζουν το άχτι τους, κάθε χειμώνα στις Ταϊλάνδες ή τις Ινδονησίες, επειδή εκεί υπάρχουν περισσότερο λιγούρηδες ομότεχνοι.

Γιατί όλα κι όλα!. Έφτασε ή ώρα, η Ανάπτυξη να μάθει κολύμπι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Χαρά λέει:

    Συγχαρητήρια για το ρεπορτάζ και το κείμενο σου,αγαπητέ Δημήτρη.

  2. Ο/Η Το βουνό απέναντι λέει:

    Κύριε ρεπόρτερ αυτά που μας διχνεις έχουν καμία 10αρια χρόνια μήπως σε βγάλανε στην απέξω και άρχισες τα ρουφιανιλικια, τώρα με την Ταϊλάνδη τι επαθες ρε μίστερ μπιν όπου θέλουμε θα πάμε

  3. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΩΝΑΚΗ λέει:

    Τι ” ωραιο” άρθρο. Συνταξη, αμεσότητα, καθαριες λέξεις, νόημα με νόημα, όχι απλώς για να γεμίσεις το κενό. Έτσι είναι φυσικά, οι αγρότες ήθελαν να γίνουν επιχειρηματίες. Εκμεταλλευονται τη γη πια, δεν την αγαπάνε δεν την οργώνουν, δεν φυτεύουν αυτά που πρέπει. ” Θαυουν” το μέλλον μας. Εύγε.

  4. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Λυπηρό το σχόλιο… Μάλλον θα πρέπει να μπει ο συντάκτης σε χρονομηχανή και να ταξιδέψει για να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του στην δεκαετία του 1960… Καλοτάξιδος…

    • Ο/Η Δυστυχώς λέει:

      Εσύ είσαι από αυτούς που δε πατάς ούτε ένα μέτρο παραλία εεεεε????? Από την ξαπλώστρα κρεβάτι στα ξύλινα μονοπάτια που βεβηλωνουν την παραλία και τσουπ στα ρηχά της θάλασσας γιατί ούτε μπάνιο πρέπει να ξέρεις αουγκανε…σε πείραξε και θεωρείς παλιό και άχρηστο το άρθρο και τον ρεπόρτερ ο οποίος πρέπει να γυρίσει στο ’60 γιατί κατά την ταπεινά ηλίθια γνώμη σου τον 21ο αιώνα πρέπει να μην υπάρχουν παραλίες αλλά ξαπλώστρες χάλια μαγαζιά και προϊόντα προς όφελος κάποιων ανεπαρκώς υπεύθυνων και επαγγελματιών του χώρου που όπως εσύ έτσι και αυτοί δεν σέβονται τίποτα και κανέναν στο βωμό του χρήματος…και επειδή βαριέμαι να απαντήσω και σε έναν άλλον βλαμμένο πιο πάνω που μιλάει για την Ταϊλάνδη ναι κύριε βλαμμενε πανηλίθιε δεν μας ενδιαφέρει που πάτε τον χειμώνα.. δεν κατάλαβες γιατί και πώς το έγραψε ο άνθρωπος, τι πραγματικά συμβαίνει και σας μιλάει ένας σεφ 26χρονια στις κουζίνες με 17 σεζόν στην καριέρα μου σε 14σημεια σε όλη την Ελλάδα ικανός πολύ περισσότερο από σας να καταλάβω τι γράφει το άρθρο….σας λυπάμαι πραγματικά και ελπίζω να μη υπήρχαν τέτοιες απόψεις και γούστα ώστε να μην υπήρχαν και τέτοιες βεβηλώσεις της φύσης που βρήκαμε εδώ δεν δημιουργήσαμε..

  5. Ο/Η Φοίβος λέει:

    Ωραίο, σαφές και σοβαρό κείμενο, που αφορά όλη την παραλιακή Ελλάδα.

  6. Ο/Η Σοφία λέει:

    Καλό είναι να τα καταγγειλετε σε λιμενικό, δημόσια κτήματα, αστυνομία, πολεοδομια, δήμο, περιφέρεια…

  7. Ο/Η Γεώργιος Πολατογλου λέει:

    Πολύ ωραίο κείμενο με ειρωνικό και σαρκαστικό χιούμορ . Οι ρομπότάνθρωποι των πόλεων δυστυχώς έχουν χάσει τόσο την επαφή με την φύση και την ηρεμία που και μέσα σε μια χωματερή να τους βάλεις ένα Φρέντο σε πλαστικό και δύο κυβικά τσιμέντο θα κάτσουν να τον πιούν. Κίτς ο τουρισμός πλέον. Πάνω οι ταξιδιώτες κάτω οι Τουρίστες …λολ

  8. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΣ λέει:

    Πωλείται όπως είναι… επιπλωμένο!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *