Οι αιμοδότες της Σαντορίνης αποτελούν πλέον δείκτη στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα-βιβλιογραφία

 

 

Οι αιμοδότες της Σαντορίνης, μετά τη βράβευσή τους από την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Ακαδημία Αθηνών και αφού έχουν προσφέρει ζωή και ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς, βρίσκονται για μια ακόμα φορά στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αρωγής. Χάρις στη σοβαρή οργάνωση των αιμοδοτικών προσπαθειών, την άψογη λειτουργία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης και τον ενθουσιώδη ζήλο των επιστημόνων, αποτελούν πλέον έναν παγκόσμιο επιστημονικό δείκτη για την ωφέλεια ή τις συνέπειες των τακτικών προσελεύσεων τους.

Επειδή, οι εθελοντές του νησιού, στην πλειονότητά τους συμμετέχουν σε όλες τις καμπάνιες δημιουργήθηκε μια εξαιρετικά αξιόπιστη βάση δεδομένων που μέλλει να αξιοποιηθεί από την διεθνή ιατρική κοινότητα. Με βάση τις εξετάσεις και αναλύσεις, για την ενδεχόμενη επίπτωση της συχνής αιμοδοσίας που ανέκυψε μετά την πρωτοβουλία της Τράπεζας Αίματος να διοργανώσει και τρίτη εκστρατεία μέσα στο δωδεκάμηνο, οι μελετητές εστίασαν σε αιματολογικά δεδομένα. Κυρίως στην στάθμιση σιδήρου. Αναφέρει η παρουσίαση που έγινε σε διεθνές συμπόσιο  (2024 IHN Symposium at Athens” στην Αθήνα:

“Η έλλειψη σιδήρου έχει αναγνωριστεί ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης δωρεάς ολικού αίματος. Αυτό μπορεί να μην είναι εμφανές μέσω μετρήσεων αιμοσφαιρίνης (Hb) πριν από τη δωρεά. Ως εκ τούτου, τα κέντρα αιμοδοσίας θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση αυτού του προβλήματος και την προστασία της υγείας των δοτών.

Εδώ και 32 χρόνια, οι κάτοικοι του ελληνικού νησιού της Σαντορίνης δίνουν εθελοντικά αίμα δύο φορές το χρόνο (Άνοιξη-Φθινόπωρο). Περίπου 1600 μονάδες αίματος συλλέγονται ετησίως, αυξάνοντας σε πάνω από 2000 μονάδες μετά την εισαγωγή μιας τρίτης εκδήλωσης αιμοδοσίας το 2023. Αυτή η μελέτη επαναλαμβανόμενων δοτών εξετάζει την κατάσταση σιδήρου (μέτρηση επιπέδων φερριτίνης-FER) και άλλων αιματινινών (φολικό οξύ ορού-FA και βιταμίνη Β12) σε σχέση με το ιατρικό ιστορικό του δότη και τη συχνότητα της πλήρους αιμοδοσίας για μια περίοδο 5 ετών

Το ιατρικό προσωπικό αξιολόγησε τους υποψήφιους δότες με σύντομο ιατρικό ιστορικό, παρατήρηση και απλές εξετάσεις όπως μέτρηση αιμοσφαιρίνης με μη επεμβατικό μετρητή αιμοσφαιρίνης. Οι άνθρωποι που είχαν δωρίσει 8 φορές ή περισσότερο από την άνοιξη του 2018 ήταν επιλέξιμοι για αυτή τη μελέτη. Τα επίπεδα Hb, αιματοκρίτη (Hct), FER, FA και B12 των συμμετεχόντων μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας έναν αυτοματοποιημένο αναλυτή στο ίδιο εργαστήριο.

 

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια τρίτη ετήσια εκδήλωση αιμοδοσίας μπορεί να προγραμματιστεί με ασφάλεια. Σχεδιάζουμε να προτείνουμε τη συμπερίληψη μετρήσεων FER, FA, B12 στον ετήσιο έλεγχο επαναλαμβανόμενων δοτών. Θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί συμπληρωματικός σίδηρος, FA, B12 και να υιοθετηθεί μια πολιτική διαστήματος δωρεάς καθοδηγούμενη από φερριτίνη.

Η ανοιξιάτικη συνεδρία αίματος ακολουθεί το Ορθόδοξο Πάσχα, πριν από το οποίο πολλοί άνθρωποι απέφευγαν το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο ή Β12 για πάνω από 40 ημέρες. Αυτή η νηστεία θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο ερωτηματολόγιο επιλογής δότη και στη στρατηγική αντικατάστασης του σιδήρου και της φερριτίνης σε επαναλαμβανόμενους δότες”.

.-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *