Παράταξη “Τώρα” για το τέλος κρουαζιέρας: “υπάρχει άνιση αντιμετώπιση, με δυσμενείς επιπτώσεις για το νησί μας”

Ανοιχτή επιστολή:

 

 

 

“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Τουρισμού,

 

Με το παρόν, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με το νέο τέλος κρουαζιέρας ύψους 20€ ανά επιβάτη που προγραμματίζεται να επιβληθεί στη Σαντορίνη. Ενώ αντιλαμβανόμαστε την επιθυμία της Κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα και να ενισχύσει το homeporting, το υψηλό αυτό ποσό, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές, ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, καθώς και στην παγκόσμια φήμη και ανταγωνιστικότητα του νησιού.

 

Η Σαντορίνη έχει ιστορικά συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού. Ωστόσο, η επιβολή τέλους ύψους 20€, από το μέχρι πρότινος 0,35€, τοποθετεί το νησί σε δυσχερή θέση σε σχέση με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Πολλοί από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς επιβάλλουν μικρότερα τέλη, και η διαφορά αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ροή των επισκεπτών.

 

Είναι δύσκολο να ζητάμε ένα τόσο υψηλό ποσό χωρίς πρώτα να έχουν βελτιωθεί οι υποδομές του νησιού. Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών οδηγεί σε ατελείωτες ουρές αναμονής και ταλαιπωρία των επιβατών, υπονομεύοντας τη συνολική εμπειρία που προσφέρει η Σαντορίνη. Επιπλέον, εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με το ότι από το νέο τέλος μόνο το 1/3 των εσόδων θα διατίθεται για την ανάπτυξη των υποδομών στο νησί, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατευθύνεται στο κράτος. Η Σαντορίνη ήδη συνεισφέρει σημαντικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και επομένως, η επιβολή ενός τόσο μεγάλου ποσοστού χωρίς ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία φαίνεται άδικη.

 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «κάποιος ο οποίος βγαίνει για τρεις, τέσσερις ώρες, με αμφίβολο, κατά την άποψη μου, οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία». Ωστόσο, καθόλου αμφίβολο δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, όλα αυτά τα χρόνια, το αποτύπωμα των επιβατών κρουαζιέρας είναι θετικό, καθώς οι επιχειρήσεις και, κατ’ επέκταση, η Σαντορίνη έχουν αναπτυχθεί χάρη σε αυτούς τους επισκέπτες. Πολλοί εξ αυτών επιστρέφουν αργότερα για μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία.

 

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τέτοια μέτρα όχι μόνο δεν θα συμβάλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής ανταγωνιστικότητας, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε μια από τις χειρότερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων ετών. Η επιβολή του τέλους πλήττει την επιχειρηματικότητα και θέτει τη Σαντορίνη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ειδικότερα, όταν σε άλλους προορισμούς της χώρας το τέλος ανέρχεται στα 5€, είναι προφανές ότι υπάρχει άνιση αντιμετώπιση, με δυσμενείς επιπτώσεις για το νησί μας.

 

Επιπλέον, όλοι οι φορείς του νησιού είναι ήδη αντίθετοι στην αύξηση αυτή και στην απόφαση να διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αλλού αντί να ενισχύουν τη Σαντορίνη. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη επιβολής ενός τέλους κρουαζιέρας, αλλά θεωρούμε ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι λογικό και τα έσοδα να επενδύονται άμεσα στην ανάπτυξη των υποδομών της Σαντορίνης. Θα μπορούσαμε να συναινέσουμε σε ένα τέλος της τάξης των 10€, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εσόδων θα επενδυθεί τοπικά. Ωστόσο, θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί το νέο τέλος έως ότου επιλυθεί το ζήτημα των αναμονών και πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές.

 

Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών κρουαζιέρας επιστρέφει για διακοπές στη Σαντορίνη. Συνεπώς, ένα τόσο υψηλό τέλος ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά, επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα την τουριστική κίνηση και την ανάπτυξη του νησιού.

 

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια και τους φορείς του τουρισμού που επηρεάζονται από το νέο τέλος, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προορισμών και η ανταποδοτικότητα των μέτρων.

 

Η Σαντορίνη διαφημίζει την Ελλάδα παγκοσμίως, παράγοντας πρωτογενές εισόδημα για τη χώρα. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει με προσοχή τις ανησυχίες μας και θα αναθεωρήσει το ύψος και τη διαχείριση του νέου τέλους, ώστε να προάγει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του νησιού μας.

 

Με εκτίμηση,

Ορφανός Μανόλης

Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά»

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θήρας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *