ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΟΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΣΕΛΗΝΙΟ

 

 

«ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

‘Όταν ένα ηφαίστειο συναντά το νησί της Σαντορίνης, γεννιούνται οίνοι υψηλής ποιοτικής και διατροφικής αξίας…..’

Η μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του σταφυλιού και του παραγόμενου οίνου υπήρξε ανέκαθεν ένα θέμα έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέσα από το πλήθος των ερευνητικών μελετών προέκυψε ένα βασικό αποτέλεσμα, η έννοια του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα του γεωπεριβάλλοντος, όπως πέτρωμα-έδαφος-νερό-κλίμα-ποικιλία οίνου. Ο συνδυασμός και οι αλληλοεπιδράσεις αυτών των παραγόντων αποτελεί την βάση για ανάπτυξη και ανθεκτικότητα της αμπέλου, την ποιότητα της σταφυλικής παραγωγής και στην συνέχεια του τελικού παραγόμενου προϊόντος, δηλαδή των διαφόρων ποικιλιών οίνου.

Η ανθρώπινη συμβολή στο προαναφερόμενο φάσμα είναι καθοριστική. Ας ληφθεί υπόψη, ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της σταφυλικής παραγωγής, όμως αυτό δεν συνεπάγεται και παραγωγή οίνου υψηλής ποιότητας. Η ποιοτική αξία του τελικού προϊόντος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εφαρμοζόμενη οινοποιητική τεχνική.

Στα πλαίσια διδακτορικής έρευνας πραγματοποιήθηκαν από την υποψήφια διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Τσιουμπρή Μυρτώ, κατά το διάστημα 25 έως 30 Μαΐου 2018, επιτόπιες μετρήσεις και συλλέχθηκαν από συγκεκριμένες περιοχές της Σαντορίνης δείγματα πετρωμάτων, εδαφών, υπογείων υδάτων και ποικιλίες οίνων. Σκοπός της  ανωτέρω μελέτης, είναι η συσχέτιση του φυσικού περιβάλλοντος με την παρουσία των χημικών στοιχείων στο τελικό προϊόν των αμπελώνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσία του σεληνίου, χημικό στοιχείο σημαντικά αλληλένδετο με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα εδάφη που γεννιούνται μέσω αυτής. Οι τελικές μετρήσεις συγκεντρώσεων , που θα προκύψουν από εργαστηριακές αναλύσεις, θα συμβάλλουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, σχετικά με τον φυσικό κύκλο εισόδου του στοιχείου στην διατροφική αλυσίδα κατά το σύστημα, πέτρωμα-έδαφος-υπόγειο νερό-άμπελος-σταφύλι-οίνος.

 

 

 

Κύρια αιτία εξειδικευμένης έρευνας για το χημικό στοιχείο του σεληνίου, αποτελεί η ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας, καθώς μέσω επαρκούς πρόσληψής του σε ημερήσια βάση, δύναται εφικτή η πρόληψη σοβαρών παθογενειών, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, μυϊκές διαταραχές , νόσος Πάρκινσον και άλλες. Συνεπώς, η συσχέτιση του φυσικού γεωλογικού υποβάθρου με το πλέον γνωστό παραγόμενο προϊόν του νησιού, το κρασί, προς βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις επιστημονικής έρευνας και μελέτης.

Για την υλοποίηση της ανωτέρω δειγματοληψίας από το σύνολο της περιοχής μελέτης, σημαντικά συνέβαλαν το οινοποιείο Χατζηδάκη (περιοχή Πύργου) και το οινοποιείο  Βασάλτης (περιοχή Βουρβούλου), χωρίς την οικονομική συνεισφορά των οποίων, θα είχε καταστεί αδύνατη η πρόσβαση και η επισκεψιμότητα στο νησί.

Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κα. Χρυσού Κωνσταντίνα και τον κ. Ρουσσάκη Ηλία για την άψογη συνεργασία και αμέριστη προσφορά τους, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα παραμονής μου στη Σαντορίνη.

Επιστημονικός υπεύθυνος της διδακτορικής διατριβής και έρευνας είναι ο κ. Σταμάτης Γεώργιος, καθηγητής Υδρογεωλογίας και Διευθυντής του εργαστηρίου Ορυκτολογίας και Γεωλογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *