ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ: “ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ΥΜΕΙΣ ΑΔΕΤΕ”
ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Είναι στοιχειώδες, πως ακόμα και η καλύτερη ιδέα, αν μετατραπεί σε εμμονή, γίνεται ιδεοληψία και οδηγεί σε άρνηση της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, από αυτό που ζει η Σαντορίνη, τις τελευταίες μέρες. Είναι βασικά ορθή η ιδέα, να γίνει καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών κρουαζιέρας, ώστε και το νησί να αποκομίσει θετικό πρόσημο στην αναλογία οικονομικές εισροές προς καταπόνηση υποδομών, και ο επισκέπτης να απολαύσει το ιδεώδες που τον οδήγησε να επιλέξει τη Σαντορίνη ως προορισμό, αλλά και η “στόμα με στόμα” -ισχυρότατη κατά τους ειδικούς-διαφήμιση να συντελέσει ώστε:
1. Ο ίδιος επισκέπτης, να επιλέξει το νησί ως προορισμό των επόμενων “συμβατικών” του διακοπών.
2. Να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες
3. Και να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετατροπής της εμπειρίας σύντομης παραμονής, σε αποτρεπτικό, δυσφημιστικό παράγοντα.
Μέχρις εδώ, δεν υπάρχει ούτε ένας νουνεχής άνθρωπος σε αυτό το νησί, που να διαφωνεί. Δεν υπάρχει επίσης κανένας, που να κλείνει τα μάτια στο συνωστισμό που δημιουργείται κάποιες ημέρες αιχμής. (Κάποιες ,όχι όλες, όπως παράλογα και ανεύθυνα γενικεύουν μερικοί).
Επειδή θα ακολουθήσει, νέο άρθρο μετά την ανάγνωση της αρχικής βιβλιογραφικής κυρίως προσέγγισης και αξιολόγησης 20 (!!!) ερωτηματολογίων που κάποιοι το εμφανίζουν ως θέσφατο, σταματά εδώ η ανάλυση, για να ξεκινήσει το ρεπορτάζ. Όχι της Santonews, αλλά της Daily Mail, της μεγαλύτερης δηλαδή λαϊκής εφημερίδας του Ηνωμένου Βασιλείου (στην φωτογραφία φαίνεται ότι στο Facebook, έχει 3.500.000 Like και αυτό μπορεί να μην είναι ενδεικτικό της σοβαρότητάς της, αλλά σίγουρα δείχνει ότι δεν είναι κάποιο κολεγιακό έντυπο των 100 αναγνωστών).
Παρατίθεται ο κεντρικός τίτλος, ως έχει:
Ανέτρεξα σε Βικιπαίδεια, urbandictionary και dictionary.com για να αποδώσω κατά το δυνατόν πιο πιστά τον κεντρικό τίτλο με το θαυμαστικό. “Shore leave cancelled!”. Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές: Shore leave, είναι η άδεια αποβίβασης σε κάποιο λιμάνι που διδόταν στους ναυτικούς ενός πλοίου για να διασκεδάσουν στη στεριά. Έχει πάρει τη θέση ιδιωματισμού και θεωρείται περίπου αντίστοιχο της κραιπάλης, στην οποία συνήθως επιδίδονταν οι ναυτικοί, μετά από μήνες στη θάλασσα. Σε πιο στρωτή μετάφραση, σημαίνει την άδεια αποβίβασης στη στεριά, και προφανώς η Daily Mail, χρησιμοποιεί την αμφισημία της φράσης, όπως για παράδειγμα οι Έλληνες χρησιμοποιούν τη φράση “τα κεφάλια μέσα”, όταν θέλουν να περιγράψουν ότι η περίοδος της ξενοιασιάς- του διαλείμματος, τελείωσε και ήρθε η ώρα της δουλειάς και των καθημερινών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον τίτλο της εφημερίδας, οι αγγλόφωνοι ενημερώνονται πως το διάλειμμα, το “Shore leave” στη Σαντορίνη ακυρώνεται. “Θα θέσει όριο”, συνεχίζει ο τίτλος “στους επιβάτες της κρουαζιέρας που την επισκέπτονται καθημερινά, επειδή το νησί είναι πολύ συνωστισμένο-υπερφορτωμένο”. Για να τονίσει μάλιστα το δημοσίευμα, κάνει και μια “αθώα” λαθροχειρία: αντί για αποβίβαση επιβατών κρουαζιέρας, παρουσιάζει μια σκηνή από άφιξη πλοίου της γραμμής. Με την επίσης “αθώα” λεζάντα “ As of next year, only 8,000 cruise passengers will be able to disembark at Santorini’s busy port each day, due to overcrowding in peak season (pictured)”– δηλαδή: “Τον επόμενο χρόνο, μόνο 8.000 ταξιδιώτες θα είναι δυνατόν να αποβιβαστούν στο πολύβουο λιμάνι της Σαντορίνης, λόγω του συνωστισμού στην αιχμής της σεζόν (φωτογραφία)”.
Δεδομένο λοιπόν για όλους το πλαφόν. Εκτός από τους υπεύθυνους, που επιμένουν πως είναι απλά μια μελέτη και αντί να τρέξουν να μαζέψουν το θέμα όσο είναι καιρός, ανακαλύπτουν την τακτική της στρουθοκαμήλου. Γιατί, το διεθνές κοινό- οι δυνάμει επισκέπτες της Σαντορίνης-, δεν ενημερώνονται από κλειστές συσκέψεις (ούτε καν οι πολίτες του νησιού, δε έχουν αυτό το σπάνιο δώρο!), αλλά από τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.
Όπως δηλαδή το έλεγε, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής: “Των οικιών ημών εμπιμπραμένων υμείς άδετε ”.(*)
Εκτός, αν το “πλαφόν” είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Τότε αλλάζει. Αλλά ας βγει κι ας το ανακοινώσει επίσημα.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ DAILY MAIL