Συνέντευξη Ν. Νομικού για την φετινή τουριστική πορεία, την Κρουαζιέρα και το δεύτερο Τελεφερίκ

 

 

Τις απόψεις και εκτιμήσεις του για τα θέματα που άπτονται της τουριστικής κατάστασης του νησιού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εμπορο-επαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης. Με την υποτονική πορεία των κρατήσεων να προβληματίζει πολλούς και τα  θέματα της Κρουαζιέρας, να απασχολούν περισσότερο έντονα την τοπική κοινωνία, ο κ. Νομικός, διατύπωσε  τις θέσεις και τη στάση των συναδέλφων του, απέναντι στις εξελίξεις.

 

 

Η Συνέντευξη στον Santorini FM 106,4

 

Σχετικά με τα σημεία της πρόσφατης κοινής σύσκεψης στο Δήμο.

 

 

Αυτά που συζητήθηκαν πριν πέντε ημέρες στο Δήμο, παρουσία των φορέων της Ένωσης Κρουαζιέρας, του Δήμου και των εμπόρων και επαγγελματιών του νησιού μας, θα σας πω, ότι επιβεβαιώθηκε πως οι στόχοι μας είναι πλέον κοινοί. Και η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και οι Έμποροι, αλλά και ο Δήμος, θεωρώ ότι θέλουμε δύο πράγματα.

 

Το πρώτο είναι να φτιαχτούν υποδομές μας και το δεύτερο είναι να γίνει καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών της Κρουαζιέρας. Εννοείται βέβαια ότι το όριο είναι αυτό που έχει ορίσει η Δημοτική Αρχή που συμφωνούμε όλοι. Και η Ένωση Εφοπλιστών και οι Έμποροι και ο Δήμος.

 

Δεν έχουμε κάτι διαφορετικό.

 

 

Στους 8.000 ημερησίως, λοιπόν.

 

Ακριβώς, ακριβώς.

 

 

 

Τέθηκε και τίθεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αλλά νομίζω με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα και η αναγκαιότητα δημιουργίας δεύτερου τελεφαιρίκ, καθώς το υφιστάμενο τελεφερίκ είναι πλέον σε αδυναμία να εξυπηρετήσει όλη αυτή τη ροή των επισκεπτών Κρουαζιέρας. Η δική σας η άποψη, κύριε Πρόεδρε;.

 

 

Κύριε Πράσσο, όπως είναι γνωστό και όπως σας είπα και πριν, η έλλειψη υποδομών είναι το βασικό πράγμα που πρέπει να ζητήσουν οι φορείς, η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και ο Δήμος ότι είναι ελλιπείς.

 

Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να λειτουργεί ένα τελεφερίκ του 1970 στο νησί μας. Αυτός είναι, νομίζω, ο στόχος όλων πλέον των φορέων που εκπροσωπούν τον τόπο. Και ειδικά της Κρουαζιέρας, που όπως ξέρετε είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι του εμπορίου στο νησί μας.

 

Αυτό που ειπώθηκε συμπληρωματικά θέλω να σας πω, είναι το εξής. Ας πω δηλαδή ότι οχτώ χιλιάδες είναι το όριο της Κρουαζιέρας ημερησίως στο νησί μας. Αν έφταναν δέκα χιλιάδες το Μάρτιο ή αν έφταναν το Δεκέμβριο ή αν έφταναν το Νοέμβριο, θα έχουμε πρόβλημα;.  Θεωρώ ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ακόμα και το όριο των οχτώ χιλιάδων.

 

Σε μήνες ή στην χειμερινή περίοδο που θα είναι αυτά τα κρουαζιερόπλοια γιατί για οχτώ χιλιάδων επισκεπτών την ημέρα να γίνουν δέκα χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα. Δηλαδή δεν θεωρούμε ότι είναι ο όρος,  οχτώ χιλιάδες την ημέρα και τελειώσαμε. Πρέπει να γίνει  με άλλα στοιχεία στις εταιρείες της Κρουαζιέρας στο Berth Allocation που λέμε.

 

Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα. Εμείς ζητήσαμε από τους εκπροσώπους της Κρουαζιέρας το πλοίο που θα ήρθε στο νησί μας να είναι τουλάχιστον οχτώ ώρες ημερησίως. Να μην έρχεται στις έξι το πρωί ή εφτά το πρωί και να φεύγει στις δώδεκα το μεσημέρι.

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες. Έρχονται  για δύο-τρεις ώρες, δεν μπορούν να απολαύσουν τον προορισμό και αντί να φεύγουν από εδώ ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι από ότι είδαν στη Σαντορίνη, φεύγουν από εδώ και δυσφημούν τον προορισμό μας, δυσφημούν τον νησί μας. Αυτό είναι το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή από τους επισκέπτες της Κρουαζιέρας. Εμείς θέλουμε να έρχονται, να απολαύσουν το νησί, να βλέπουν τα μουσεία μας, να βλέπουν τα αξιοθέατα μας να ψωνίσουν τα μαγαζιά μας και να φεύγουν και να μας διαφημίζουν.

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε, τι αποκομίσατε από τη στάση των εκπροσώπων της Κουραζιέρας της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας που συμμετείχαν σε αυτή τη σύσκεψη. Αποκομίσατε  τη θετική τους στάση απέναντι στα αιτήματα του εμποροεπαγγελματικού κόσμου της Σαντορίνης;.

 

 

 

Κύριε Πράσο, η στόχοι όπως είπα και πριν είναι κοινή.

 

Πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα τον επισκέπτη, ώστε να έχουμε πολλαπλάσια οφέλη και σαν προορισμός και σαν κάτοικοι αυτού του τόπου και σαν έμποροι, αλλά και το κράτος να απολαμβάνει περισσότερα. Όπως είχαμε ξαναπεί, ένας επισκέπτης της Κρουαζιέρας σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Βαρκελώνη, ή η Βενετία καταναλώνει πάνω από 300 έως 500 ευρώ την ημέρα.

 

Εδώ καταναλώνει από 50 έως 80. Γιατί είναι ο μόνος στόχος των εμπόρων και των φορέων του νησιού να καταναλώνει και εδώ 400 ευρώ την ημέρα.

 

 

 

Βλέπω  μια μικρή κατήφεια στους ξενοδόχους του νησιού και γενικότερα στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων. Δεν πάει η ροή των προ-κρατήσεων όπως προσδοκούσαν να πάει. Τι βλέπετε εσείς κύριε Πρόεδρε;

 

 

Έχετε δίκιο. Μάλιστα  και σήμερα είχαμε μια συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με όλα αυτά τα προβλήματα που έχει ο τόπος μας και να ξέρετε ότι τα προβλήματα είναι κοινά.

 

Οι ξενοδόχοι και οι έμποροι είναι ένα… Ουσιαστικά τα προβλήματα που βλέπουμε εμείς είναι κοινά. Δεν έχουμε κάτι που να ξεχωρίζει το ένα σωματείο, από το άλλο. Αυτό που θεωρούμε και βλέπουμε, γιατί όπως ξέρετε έχω και ξενοδοχεία και είναι διπλός ο ρόλος μου, είναι ότι η Σαντορίνη είναι πλέον ένας ακριβός προορισμός.

 

Έχουμε χάσει την ανταγωνιστικότητά μας σαν τουριστικό προϊόν. Δηλαδή όταν αυτή τη στιγμή η Τουρκία πουλάει το 1 τρίτο της τιμής από αυτήν που πουλάμε εμείς. Αντίστοιχα προορισμοί όπως είναι η Κρήτη και ο Ρόδος πουλάνε πάρα πολύ χαμηλές τιμές.

 

Καταλαβαίνετε λοιπόν αυτή τη στιγμή ότι εμείς, λόγω του ακριβού κόστος διαβίωσης που έχουμε στους εργαζόμενους, στην επαγγελματική στέγη, στην στέγη των εργαζομένων, στα ακριβά προϊόντα που πουλάει το σούπερ μάρκετ και ούτε καθ’ εξής. Αυτό μεταφέρεται στο τελικό αποδέκτη που είναι ο επισκέπτης μας. Αυτός λοιπόν βλέπει ένα τουριστικό προϊόν και  πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνομαι ανταγωνιστικοί.

 

  Μήπως όμως κύριε Πρόεδρε κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει και σε έναν πόλεμο τιμών με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών;    

 

Αυτό θα γίνει ούτε ούτως ή άλλως. Όπως είπαμε, αυτορυθμίζεται το τουριστικό προϊόν.

 

Δυστυχώς, η Σαντορίνη, έχει 70.000 κλίνες. Δεν μπορεί λοιπόν να έχουμε 70.000 ακριβούς και υψηλού επίπεδου επισκέπτες… που μπορεί να κατανσλώνουν περισσότερα. Πρέπει λοιπόν, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό να αυτορυθμιστεί. Θα πέσουν οι ανταγωνισμός στιγμές… που σημαίνει ότι θα επιβιώσουν οι καλύτεροι.

 

 

Το τελευταίο μου ερώτημα, κύριε Πρόεδρε. Πρόκειται να συγκροτηθεί και η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου.   Πόσο χρήσιμη θεωρείτε αυτή την επιτροπή… και όχι ως μια επιτροπή που κάποιοι θα αυτοτιτλοφορούνται… ή θα τιτλοφορούνται ως μέλη της, αλλά ως προς τη χάραξη μιας πολιτικής… που δεν θα περιορίζεται σε μία ή δύο σεζόν.

 

 

 

Δεν σας κρύβω ότι και γι’ αυτό το θέμα… το συζητήσαμε με την Ένωση των Ξενοδόχων. Η πρόταση δική μου είναι ότι πρέπει να γίνει ολιγομελής… η Τουριστική Επιτροπή, ώστε να παίρνει και γρήγορα αποφάσεις… να συνεδριάζει σε πολύ τακτά διαστήματα… ώστε να μπορέσει η Σαντορίνη να διαφημιστεί πλέον σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις… και σε όλα τα μήκη και πλάτη που υπάρχουν επισκέπτες που θέλει να έρθει στο νησί μας… ώστε να έχουμε γρήγορα ανταποδοτικά αποτελέσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *