Α. Καλούδης: “Ανάγκη δεύτερου Τελεφερίκ μεγάλης μεταφορικής ικανότητας”
Τα ζητήματα που αφορούν στην Κρουαζιέρα, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και ειδικότερα για τη Σαντορίνη, αναφέρθηκε ο κ. Αντώνης Καλούδης. Μιλώντας στον Santorini FM 106.4, ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) επισήμανε την αδυναμία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, να εφαρμόσει το όριο των 8.000 επιβατών ημερησίως, παρά το γεγονός πως ενημερώνεται έγκαιρα. Κύρια όμως επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας νέου Τελεφερίκ, που θα επέλυε πολλά προβλήματα διαχείρισης του όγκου των επιβατών.
Η συνέντευξη του Α. Καλούδη
Τα προβλήματα και οι τάσεις της διεθνούς κρουαζιέρας, με δεδομένες και τις γεωπολιτικές αλλαγές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;.
Το ένα ζήτημα, είναι η κλιματική αλλαγή, ξέρετε πολύ καλά. Αναδείχθηκαν εξ αυτού του γεγονότος, ορισμένες σοβαρές ελλείψεις στη λιμενική υποδομή όπως οι αίθουσες παραμονής των επιβατών, κλιματιζόμενες για να μην ταλαιπωρούνται παραμένοντας μέσα στον ήλιο. Επίσης αυτό που προαναφέρατε σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση και την κρίση από την Ασία προς την Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Διώρυγος. Όπως είπατε, αυτά στερούν από τα πλοία τη δυνατότητα να έρθουν κατευθείαν όπως παραδοσιακά γίνεται και ακύρωσαν πολλά τα ταξίδια. Παράλληλα όμως, άλλα πλοία προγραμμάτισαν να ασχοληθούν και να εκτελέσουν δρομολόγια αποκλειστικώς στη Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει και ένα ποσοστό αύξησης έστω στην Ανατολική Μεσόγειο που ενδιαφέρει και την Ελλάδα.
Το γεγονός λοιπόν είναι ότι με αυτήν την εξέλιξη αναμένεται αυξημένος φόρτος για την Σαντορίνη και ήδη λέγεται ότι το λεγόμενο Berth Allocation το οποίο είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει με μέγιστο όριο 8.000 επισκέπτες ημερησίως για 63 ημέρες θα το υπερβούμε κατά πολύ. Αυτό, πώς μπορεί να το διαχειριστεί το νησί;. Πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε εσείς οι φορείς της Κρουαζιέρας;.
Κοιτάξτε, η Σαντορίνη έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Δεν έχει καθόλου λιμάνι, δεν έχει ναύδετα για να δέσουν, ακόμα δεν έχει και χώρους για να ρίξουν τις άγκυρες τα πλοία και τα περισσότερα από αυτά μένουν με τις μηχανές τους να κινούνται.
Αυτά είναι στοιχεία οπωσδήποτε αρνητικά και εκεί πρέπει να μεθοδεύει κανείς πώς θα εξυπηρετήσει τις ημέρες αιχμής, με τον ταυτόχρονο πολύ μεγάλο αριθμό πλοίων. Φυσικά, ο αριθμός των πλοίων έχει άμεση σχέση και το πόσους μεταφέρει το καθένα. Δηλαδή μπορεί δύο μεγάλα πλοία τρίτης γενιάς, να έχουν 4-5 χιλιάδες και να δημιουργείται πρόβλημα. Μπορεί μια άλλη μέρα να υπάρχουν 6-7, κάτω των χιλίων επιβατών και να μην υπάρχει πρόβλημα. Εκεί οπωσδήποτε στο Berth Allocation που αναφέρατε υπάρχει μια παράλειψη, μια αδράνεια στην εφαρμογή του και αυτό δημιουργεί όπως και τα προηγούμενα χρόνια μια κατάσταση που κάποιες ημέρες του χρόνου, του καλοκαιριού δηλαδή, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες μετακινήσεις σε ημερομηνία ακόμα και σε ώρα αποβίβασης, προκειμένου να αποφευχθούν τα δυσάρεστα.
Κύριε Καλούδη, παρά την ύπαρξη ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι το δικό μας Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς αυτό το θέμα, υπάρχει πρόθεση να συνεργαστούν οι εταιρείες κρουαζιέρας σε αυτόν τον τομέα;. Δηλαδή να πούν ότι εγώ θα πάω τότε το πλοίο, και αμοιβαία να κάνουν τις διευθετήσεις γιατί δεν μπορεί να το διαχειριστεί αυτό ένα λιμενικό ταμείο, με έναν μόνιμο υπάλληλο.
Τα πράγματα είναι απλά θέληση και δεν υπάρχει δυστυχώς. Δεν υπήρξε στο παρελθόν. Έχω επισημάνει από χρόνια, ότι παίρνουν τα δρομολόγια τα λιμενικά ταμεία για την χρονιά που έρχεται, δηλαδή από το φθινόπωρο. Παίρνουν τα δρομολόγια το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, για το 25 και για το 26. Μπορούν να τα πάρουν και να δουν ποιες ημέρες υπάρχει μεγάλη αιχμή να ειδοποιήσουν έγκαιρα τις εταιρείες, ότι αυτές τις ημέρες πρέπει να αλλάξουν ημερομηνία. Οι εταιρείες θα υπακούσουν.
Αυτό δεν έχει γίνει. Είναι απλό και εφαρμόζεται από όλα τα λιμάνια της Μεσογείου και της Βορειοδυτική Ευρώπης.
Δηλαδή, εδώ στην Σαντορίνη, ενώ στέλνετε εσείς τις λίστες, στέλνετε τον αναμενόμενο αριθμό επιβατών-επισκεπτών στην ουσία δεν τις βλέπουν, δεν σας βάζουν έναν στοπ;.
Δεν γίνεται, δεν τηρείται αυτό το σύστημα. Το Berth Allocation, το λεγόμενο. Με τις ιδιαιτερότητες που έχει το νησί, το Berth Allocation σημαίνει καταρχάς παραβολή και εσείς δεν έχετε λιμάνι, αλλά εν πάση περιπτώσει, με το κριτήριο του πλαφόν των 8.000 και τον αριθμό των πλοίων θα μπορούσε έγκαιρα να προβλεφθεί. Να εντοπίσει ότι πήρα τα δρομολόγια πέντε εταιριών, μέχρι εδώ χωράω. Όχι άλλα. Η έκτη, η εβδόμη, η ογδόη που θα στείλουν, θα τους πω παρακαλώ πολύ, άλλαξε ημερομηνία, διότι δεν θα εξυπηρετήσει, δεν υπάρχει ευκαιρία.
Έχει και άλλα ζητήματα η Σαντορίνη εξαιτίας και της χωροταξίας της. Η μετάβαση από το λιμάνι του Αθηνιού και κυρίως από τον όρμο των Φηρών προς το Τελεφερίκ είναι προβληματική. Σε αυτό τι λέτε, τι συζητάτε με τους τοπικούς φορείς;.
Θα είχε λυθεί από χρόνια το πρόβλημα και δεν θα χρειαζόταν να πηγαίνει η κρουαζιέρα στον Αθηνιό. Θα ήταν καθαρώς ακτοπλοΐα. Αν εγένετο, εδώ και πολλά χρόνια που κινούμε τις διαδικασίες και φροντίσαμε να γίνει και νομοθετική ρύθμιση για έργα στην Καλδέρα, το δεύτερο Τελεφερίκ. Επικαθήμενο με μεγάλο αριθμό επιβατών. Θα έβγαινε εκεί στο Δημαρχείο, δίπλα που είναι η πλατεία Σαρπάκη και θα μπορούσε από εκεί να εξυπηρετήσει και τα πούλμαν, αλλά και πεζοί οι επισκέπτες να πάνε στην Καλντέρα. Το Τελεφερίκ είναι παλιό, έχει μόνο 600 άτομα δυνατότητα, να βγάλει έξω. Λέμε ΄ότι μπορούν να βγάλουν μέχρι 10.000. Ο κόσμος παραμένει έξω, ταλαιπωρείται. Λοιπόν, από εκεί ξεκινάνε όλα. Η έλλειψη του δεύτερου Τελεφερίκ μεγάλης μεταφορικής ικανότητας.