Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, για 2ο Τελεφερίκ, νέο δρόμο Αθηνιού και νέο Λιμάνι

Συνέντευξη στον Santorini FM 106.4

 

 

 

 

Το Τελεφερίκ  έχει πεπερασμένη και λίγη δυνατότητα για 500 με 600 άτομα την ώρα. Η ανάγκη λοιπόν για δεύτερο Τελεφερίκ υπάρχει και τη θέτουν εδώ και χρόνια οι φορείς της Κρουαζιέρας. Η νομοθεσία λέει ότι μπορείτε να το κάνετε. Εσείς τι σκέφτεστε για το δεύτερο Τελεφερίκ;

 

Είμαι πάντα υπέρ της ανάπτυξης και των νέων υποδομών.

 

Η προηγούμενη διοίκηση του λιμενικού ταμείου, τέλη Δεκεμβρίου του 2023 ανέθεσε με πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο στο «Φιλόδημος 2» τη μελέτη ανάπτυξης του Όρμου των Φηρών που συμπεριλαμβάνει και τα Λαζαρέττα μέσα. Χθες συγκεκριμένα, είχαμε κατέβει στον Όρμο των Φηρών με τους μελετητές και προσπαθούσαμε και με τους φορείς εδώ τους δικούς μας που διαχειρίζονται το λιμάνι και τα σκάφη τους, να βρούμε τον κατάλληλο και σωστό τρόπο να φτιάξουμε τα Λαζαρέττα ούτε ώστε να μπορεί και να εγκατασταθεί το τελεφερίκ γιατί αν δεν έχουμε και χερσαίες ζώνες, Χερσαία λιμενική κατάσταση δεν θα μπορεί ούτε το τελεφερίκ να τοποθετηθεί. Άρα εμείς κάνουμε τον πρώτο βήμα και σε αυτή την περίπτωση.

 

 

 

Τα ναύδετα έχουν πάρα πολλά χρόνια να συντηρηθούν. Εξυπηρετούν κάποια μικρά κρουαζιερόπλοια. Τα μεγάλα δεν νομίζω ότι μπορούν να τα εξυπηρετήσουν εκεί.Για το θέμα της συντήρησης των ναυδέτων έχετε κάνει κάποιο προγραμματισμό;

 

 

Θα είμαι ειλικρινής. Για το 2024 το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να βάλουμε φωτοσημαντήρες πάνω, για λόγους ασφάλειας. Όμως, στο «Φιλόδημος 2»  έχουμε εντάξει τη μελέτη για την ανάπλαση του Όρμου των Φηρών υπάρχει και μία άλλη μελέτη που έχει υποχρέωση η συγκεκριμένη σύμπραξη εταιρειών Ρογκάν και Καραγιάννης να κάνουν μελέτη για τα νέα ναύδετά.

 

Γιατί αυτά τα ναύδετα πήγαμε και τα είδαμε,  πρέπει να αντικατασταθούν. Άρα λοιπόν, όταν θα μας κάνουν τη μελέτη θα μπορέσουμε να προβούμε και σε αντικατάσταση των ναυδέτων και να μπουν και στις σωστές θέσεις αλλά βέβαια δεν θα είναι για όλα τα πλοία γιατί τα μεγάλα πλοία που έρχονται δεν μπορούν να αντέξουν αυτά τα ναύδετα που έχουν. Το τρέχουμε και αυτό και πολλά άλλα. Στο πλαίσιο των αναβαθμίσεων της χερσαίας ζώνης στον όρμο των Φηρών.

 

 

 

 

Νέος Δρόμος Αθηνιού

  Κύριε πρόεδρε, έχετε συντάξει ένα συγκροτημένο σκεπτικό για την ανάγκη ύπαρξης δεύτερου δρόμου διαφυγής -καθόδου στο λιμάνι του Αθηνιού. Ξέρουμε  ότι το λιμάνι του Αθηνιού και κυρίως η διασύνδεση του με το νησί, ασφυκτιoύν πολλές μέρες και πολλές ώρες στον χρόνο. Εκεί λοιπόν, ποιες είναι οι σκέψεις σας;

 

Ένα πράγμα που με απασχολεί μέρα-νύχτα είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στις λιμενικές εγκαταστάσεις.

 

Και έχοντας αυτό στο μυαλό μου, θέλω να σας πω ότι ήταν ο πρώτος και κύριος λόγος στο να ανοιχτεί δεύτερος δρόμος. Ο δεύτερος λόγος είναι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας σε

 

όλα τα επίπεδα. Και στη λιμενική ζώνη και στην άνοδο και στον δρόμο προς την επαρχιακή οδό αλλά και όλα τα άλλα που αναφέρω στην εισήγησή μου μέσα τα οποία θα τα αναφέρω την Τετάρτη που έχουμε δημοτικό συμβούλιο και έχει μπει

 

 

Είναι λοιπόν εφικτός ένας νέος δρόμος στον Αθηνιό;.

 

Για μένα είναι εφικτό, για μένα είναι εφικτό διότι όλα γίνονται εδώ. Εδώ έγινε ο δρόμος του Αθηνιού πριν 50 χρόνια, τα μέσα που είχαν τότε. Τώρα υπάρχουν υποβρύχιες σήραγγες, υπόγεια τούνελ.

 

 

Μπορείτε λίγο να μας προσδιορίσετε, όχι την οριστική απόφαση, αλλά σκέψεις, βασικές σκέψεις χωροταξικά από που ξεκινάει και που τελειώνει αυτός ο δρόμος;.

 

Εάν πάμε στην επιλογή ότι θα γίνει επίγειος ο δρόμος, μπορεί να ξεκινήσει από την πλευρά του Μεγαλοχωρίου και να ανεβεί επάνω.

 

Μάλιστα. Από τον Nότο δηλαδή.

 

 

Από τον Nότο, ναι. Εάν πάμε με υπόγεια τούνελ, από όποιο σημείο του Αθηνιού υποδειχτεί ότι είναι το καταλληλότερο σημείο, μπορούμε να βγούμε είτε στη Μεσαριά, είτε στο Καρτεράδο, είτε στο Μεγαλοχώρι ή όπου θέλουμε να βγάλουμε την έξοδο από το λιμάνι. Εδώ θέλω να τονίσω το εξής, γιατί κάποιες σχετικές ακούμε,  ότι θέλουμε τον δεύτερο δρόμο γιατί δεν θέλουμε το νέο λιμάνι που έχουμε αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είμαι, και το λέω κατηγορηματικά, είμαι υπέρ του νέου λιμένα και προσπαθώ και αυτό το έργο να το τρέξουμε και ενημερώνομαι καθημερινά και μπορώ να σας πω σε ποια φάση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή για το νέο λιμάνι. Είμαι υπέρ των έργων που αναβαθμίζουμε τον τόπο μου και πρέπει να προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτές τις κακές κριτικές. Και αν προσέξετε, στο έγραφα   που έχω κάνει ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός να μην δημιουργήσω πρόβλημα τον τόπο μου.

 

Γιατί εάν έκανα κάτι και έλεγα κάτι παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε μπορεί κάποιοι να το κάνανε φεϊγβολάν και να λέγανε μην πηγαίνεις στη Σαντορίνη γιατί υπάρχει επικινδυνότητα.

 

 

 

Ενημερώστε μας λοιπόν εν τάχει τώρα και για τις εξελίξεις σχετικά με το νέο εμπορικό λιμάνι του νησιού.

 

Ήταν η τελευταία ενημέρωση η σημερινή. Το Υπουργείο Υποδομών αυτή τη στιγμή, επειδή μίλησα με τον ίδιο το μελετητή ολοκληρώνει τη χωροθέτηση του νέου λιμάνι λίγο βορειότερα από εκεί που είχε αρχικά δρομολογηθεί διότι η αρχική θέση είναι πλέον αδύνατη παρότι εγώ έκανα μεγάλες προσπάθειες να μετακινηθεί το καλώδιο να μην μετακινηθεί το λιμάνι. Το καλώδιο πλέον μετά από 13 κρίσεις που έχει πάρει από διάφορα υπουργεία είναι πλέον νόμιμα εγκαταστημένο εκεί πέρα και όχι μόνο δεν θα φύγει αλλά επιπλέον θα έρθει και το δεύτερο καλώδιο 50 μέτρα βόρεια από αυτό που είναι ήδη εγκαταστημένο. Άρα το δεύτερο λιμάνι, οι μελετητές που είναι σύμπραξη τεσσάρων μελετητικών εταιρειών

 

διαφύγω από τη στιγμή δουλεύουν εντατικά καθημερινά για την τελική χωροθέτηση του λιμάνια γιατί η τελική χωροθέτηση αυτή τη στιγμή για να γίνει, πρέπει να εξετάσουμε δύο βασικούς παράγοντες που είναι οι οδοί πρόσβασης και τα όμβρια και τα φερτά υλικά του χειμώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *