ΤΕΛΟΣ!. ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΤIMES 51,9%-48,1% TO ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Μια διαφορετική μέρα, ανέτειλε σήμερα στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί γύρισαν την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα όμως από την αναταραχή στις αγορές (ξεκίνησαν με τεράστιες απώλειες), την τιμή της στερλίνα να καταρρέει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και τα γραφεία στοιχημάτων που πόνταραν υπέρ της επικράτησης του Bremain, φαίνεται πως και σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλάζουν πολλά.
Πρώτα, στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας μετά το 62% υπέρ της παραμονής που ψήφισαν οι συμπατριώτες της, ανακινεί νέο δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής. Η Βόρειος Ιρλανδία (Bremain 55,8%) θέτει ζήτημα ένωσης με την υπόλοιπη Ιρλανδία (το δήλωσαν ήδη σημαίνοντα στελέχη του Σιν-Φέιν). Το Γιβραλτάρ, ψήφισε 96% υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και τα πράγματα εκεί είναι δύσκολα. Η επανέναρξη ελέγχων και θεωρήσεων με την Ισπανία της οποίας αποτελεί γεωγραφική συνέχεια, ίσως στραγγαλίσει την τοπική οικονομία, κάτι που ενισχύει και εκεί την αποστασιοποίηση από την κυβέρνηση του Λονδίνου.
Μεγάλος χαμένος, η Γερμανία. Κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, καθώς αδιαφορώντας εντελώς για την πολιτισμική και ανθρωπιστική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μετέτρεψαν σε σούπερ μάρκετ για να ψωνίζουν φτηνά και να πουλάνε ακριβά. Ακόμα και ο μοναδικός ισχυρός εταίρος, η Γαλλία, κλυδωνίζεται από τις ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, αντιμετωπίζει απεργιακό χάος και είναι οικονομικά εύθραυστη.
Το πιο πιθανό, είναι πως από εδώ και πέρα, οι οικονομικές εμμονές του Σόιμπλε θα αποδοκιμάζονται ανοιχτά, καθώς οι μοναδικές χώρες που παραμένουν σχετικά πιστές, είναι αυτές της πρώην Αυστροουγγαρίας και οι ασταθείς Βαλτικές χώρες.
Άρα, το συμπέρασμα είναι, πως οι ισχυρές προσωπικότητες που μετεξέλιξαν την ΕΟΚ σε Ε.Ε, δηλαδή οι Κολ-Μιτεράν, Γκένσερ και Ζακ Ντελόρ, αντικαταστάθηκαν από ένα θλιβερό δίδυμο λογιστών όπως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε.