ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ BREXIT ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ… ΞΕΡΑΜΕ

 

 

Το Brexit είναι (;) γεγονός και αποτέλεσε κομβικό θέμα στην παγκόσμια επικαιρότητα. Οι άνθρωποι του τουρισμού, ήταν οι πρώτοι που ενδιαφέρθηκαν, ανησύχησαν, έψαξαν. Ο ομιλητής που εξασφάλισε ο Δήμος Θήρας, είναι σίγουρα εγνωσμένου κύρους, ειδικός. Διαβάζοντας όμως, το Δελτίο Τύπου, στο οποίο ο Δήμος συνόψισε τα συμπεράσματα του, μάλλον κανείς δεν αντιλαμβάνεται τίποτα περισσότερο, απ’ ότι έχει ακούσει ή διαβάσει από μη ειδικούς.

 

  DBuhalis_050716ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ:

ΤΟ BREXIT ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 04/07 στο συνεδριακό κέντρο της Santo Wines, με θέμα «Brexit: Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον τουρισμό».

Ομιλητής ήταν ο καθηγητής κος Δημήτρης Μπούχαλης* ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην Μεγάλη Βρετανία όσο και στις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη σε διάφορους τομείς της οικονομικής της δραστηριότητας και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό.

Η Μεγάλη Βρετανία κατά τον κο Μπούχαλη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «αχαρτογράφητα νερά», σε μία κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί. Η οικονομία και η κοινωνία των Βρετανών βιώνει μία ανασφάλεια και μία αναταραχή που η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει από τη δική της πλευρά την γρήγορη λύση του προβλήματος για να μπορέσει να επανέλθει σε μία κανονικότητα.

Ένα ενδεχόμενο Brexit θα έχει συνέπειες σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας τόσο της Μ. Βρετανίας όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οι συνέπειες του Brexit στον τουρισμό δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν, αλλά αναμφίβολα θα φανούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες, καθώς οι πληρωμένες κρατήσεις δεν φαίνεται να ακυρώνονται. Πιθανώς οι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής να μην προβούν σε μεγάλες μετακινήσεις εκτός Βρετανίας, μια και το ενδιαφέρον για τις εσωτερικές εξελίξεις είναι πάρα πολύ μεγάλο αυτή την περίοδο. Ο εσωτερικός τουρισμός της Βρετανίας ενισχύεται ενώ λόγω της πτώσης της ισοτιμίας της στερλίνας, αναμένεται να ενισχυθεί και ο τουρισμός προς τη Βρετανία.

Μακροπρόθεσμα τώρα – και αφού ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση – θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα παρακάτω:

  • Ανθρώπινο εργατικό δυναμικό στον χώρο του τουρισμού
  • Ευκολία στην μετακίνηση των ταξιδιωτών (βίζα, γραφειοκρατία κλπ.)
  • Τιμολογιακή πολιτική στον τομέα του τουρισμού (το κόστος του ταξιδιού θα αυξηθεί για τους Βρετανούς)
  • Αερομεταφορές (open skies, κατάργηση διαδρομών από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, κα)
  • Περιαγωγή κλήσεων
  • Απόσυρση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Μεγάλη Βρετανία.

Ο κος Μπούχαλης επισήμανε ότι το Brexit θα αλλάξει το σκηνικό στον τουριστικό τομέα της Μεγάλης Βρετανίας και θα πρέπει παράλληλα και η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της.

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή απόψεων και ερωτημάτων μεταξύ των παρευρισκομένων.

*Ο κος Δημήτρης Μπούχαλης είναι Πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικής και Ξενοδοχειακής Διοίκησης και Διευθυντής του Κέντρου Ηλεκτρονικού Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Bournemouth στη Μεγάλη Βρετανία.

Ευχαριστούμε πολύ την Aegean Airlines για τη διάθεση των δωρεάν εισιτήριων, το Rocabella Santorini Hotel για τη δωρεάν φιλοξενία και τη Santo Wines για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *