Ο Μ. Καφούρος έφερε στη Βουλή το θέμα της “Κόρης” και της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας
«Προσπάθειες από το Υπουργείο Πολιτισμού για επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας εντός της σεζόν»
“Απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού έλαβε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Εμμ. Καφούρος στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 23/2/2024, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ανακατασκευής και την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με το ερώτημα της επιτάχυνσης των εργασιών ανακατασκευής, το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι «σύμφωνα με ενημέρωση της Εφορείας
Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έχουν ήδη προωθηθεί οι εναπομείνασες κτηριολογικές εργασίες, οι οποίες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους».
Παρακάτω, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στη σύναψη, τον Νοέμβριο του 2022, της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ», μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται, μεταξύ άλλων, το έργο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας.
Με την απάντηση αυτή, ο βουλευτής Κυκλάδων ανέφερε πως κατανοεί το γεγονός ότι καταβάλλονται ειλικρινείς προσπάθειες από πλευράς Υπουργείου και εξέφρασε την ελπίδα να μην χαθεί η επερχόμενη τουριστική περίοδος.
Επισυνάπτεται ολόκληρη η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και η ερώτηση του βουλευτή κ. Μάρκου Εμμ. Καφούρου:
“Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3410/23.2.24 Ερώτηση με θέμα:
«Επαναλειτουργία αρχαιολογικού μουσείου Θήρας»
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3410/23.2.24 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Μάρκου Καφούρου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Επισημαίνεται ότι, αναφορικά με το ερώτημα της επιτάχυνσης των εργασιών ανακατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου Θήρας, και σύμφωνα με ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έχουν ήδη προωθηθεί οι εναπομείνασες κτηριολογικές εργασίες, οι οποίες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού κουφωμάτων η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο ανάθεσης, οπότε και πρόκειται να προωθηθούν οι αναθέσεις, με δεδομένη την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, για την αντιμετώπιση λοιπών κτηριολογικών αναγκών που αφορούν στους χώρους υγιεινής επισκεπτών, στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση και στον κλιματισμό. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η προετοιμασία της έκθεσης που θα φιλοξενήσει το μουσείο. Η αρμόδια Υπηρεσία οργανώνει τμηματικά την έκθεση, ώστε να μπορεί να ανοίξει το μουσείο άμεσα μετά τις κτηριολογικές εργασίες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, έχοντας σταθερά ως στόχο την απόδοση στους εντόπιους και τους χιλιάδες επισκέπτες της νήσου Θήρας του αρχαιολογικού της πλούτου, μεριμνά συστηματικά και διαχρονικά προς την κατεύθυνση αυτή, όπως προκύπτει από τα έργα που έχουν λάβει χώρα την τελευταία εικοσιπενταετία στο νησί:
- Λειτουργία του εκκλησιαστικού μουσείου Πύργου (1997)
- Λειτουργία του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας με τη μόνιμη έκθεσή του (2000)
- Διαμόρφωση-ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Θήρας (έργο Γ΄ ΚΠΣ,
2000-2006)
- Απόδοση στο κοινό του αναβαθμισμένου αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου, μετά την ολοκλήρωση του έργου του βιοκλιματικού στεγάστρου και της εν γένει ανάδειξης του χώρου (2012)
- Λειτουργία για πρώτη φορά του δεύτερου εκθεσιακού ορόφου του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας με την μακράς διαρκείας έκθεση «Θηραϊκές τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου» (8/2021), η οποία συμπληρώνει την μόνιμη έκθεση του μουσείου με
28 επιπλέον αριστουργηματικές τοιχογραφίες από κτήρια της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι, πολλές από τις οποίες εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό,
- Υλοποίηση του έργου, σε συνεργασία και με τον Δήμο Θήρας, «Management of the cultural and natural heritage of the Santorini Caldera» (2020-2022), στο πλαίσιο του ενταγμένου στο «Interreg Balkan-Mediterranean 2014-2020» ευρύτερου προγράμματος «Monuments in Nature – A creative co-existence (MoNa)», έργο στο οποίο αναδείχθηκε για πρώτη φορά το
μεσαιωνικό Καστέλι του Σκάρου, καθώς και πολυάριθμα άλλα μνημεία και αρχαίες θέσεις της Θήρας, αλλά και της Θηρασίας.
Την ίδια μέριμνα δηλώνει και η σύναψη τον Νοέμβριο του 2022 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ»,
στο πλαίσιο της οποίας, πέραν του εν εξελίξει έργου της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, προωθήθηκε, κατά το παρελθόν έτος, και η υλοποίηση, είτε σε επίπεδο μελετών είτε σε επίπεδο συντήρησης, των έργων της ανάδειξης μνημείων και μνημειακών συνόλων, με στόχο την ευρύτερη δυνατή προβολή του μνημειακού πλούτου του νησιού.
Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού προέβη στην απόφαση υλοποίησης του έργου της επισκευής-επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, προκειμένου να του αποδοθεί η οφειλόμενη θέση του.
Το Υπουργείο Πολιτισμού εφαρμόζει ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θήρας, και με σκοπό όπως προστατευτεί το πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού.
Η Υπουργός Πολιτισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ”.