«Να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε νομοσχέδιο η έννοια της νησιωτικότητας”

Ομιλία Μάρκου Καφούρου στη Βουλή για  το Ν/Σ “Όροι Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές”

“Για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Εμμ. Καφούρος.

«Καθώς προέρχομαι από νησιωτική περιοχή όπου ζω εκεί, για εμάς τους νησιώτες είναι μεν σημαντική η ανάπτυξη, αλλά εξίσου σημαντική είναι η προστασία των ακτών, των θαλασσών, του περιβάλλοντος καθώς και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας!», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κυκλάδων και υπογράμμισε τους τρεις βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου που είναι:

  • Η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.

  • Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών και η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

  • Η συμβολή του με τον αποδοτικότερο και συνάμα βιώσιμο τρόπο στην Εθνική Οικονομία.

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις πολλές θετικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, το οποίο όπως είπε, «ξεκαθαρίζει πράγματα, ενισχύει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα και μπαίνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες».

Ο κος Καφούρος τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε νομοσχέδιο η έννοια της «νησιωτικότητας», ενώ πρότεινε και συγκεκριμένες βελτιώσεις όπως, μεταξύ άλλων:

  • Ειδική μέριμνα και αυξημένη προστασία για τα πολύ μικρά νησιά. Ως προς τον σκοπό αυτό, να δοθεί μεγαλύτερη αρμοδιότητα στους νησιωτικούς Δήμους.

  • Για την παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών, να απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των δήμων και όχι απλά να γνωμοδοτούν.

  • Να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε εκπρόσωπος του οικείου Δήμου στην επιτροπή για τον καθορισμό του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας:

https://collab.parliament.gr/bitrix/tools/disk/focus.php?objectId=173019&cmd=show&action=showObjectInGrid&ncc=1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *