«Η Νησιωτικότητα από εστία προβλημάτων Πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας».

Νησιωτικότητα-Νησιωτικό ΕΣΥ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Συνεδρίου

 

 

 

 

 

Στα πλαίσια του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου το απόγευμα, συζήτηση «τραπέζι» με θέμα: «Η Νησιωτικότητα από εστία προβλημάτων Πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας».

Η εκδήλωση-συζήτηση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό, Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Την εκδήλωση οργάνωσε το Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

 

Ομιλητές στη συζήτηση ήταν οι:

-Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής
-Κουντουρά Έλενα-Ευρωβουλευτής
-Ζωή Καρκούλια, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπεύθυνη για το Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
-Λαμπρίδης Χρήστος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Συντονιστής του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
-Κατερίνα Γιαννακά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
-Σπιλάνης Γιάννης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρώην ΓΓ Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής, συνεργάτης του Νεκτάριου Σαντορινιού, μέλος της ομάδας που σχεδίασε και οργάνωσε τον θεσμό του Μεταφορικού ισοδύναμου.
-Γιώργος Κασσάρας, πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου, πρώην ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

 

 

Στη συζήτηση πήραν μέρος επίσης και έκαναν παρεμβάσεις:
– ο Αντιστράτηγος ε.α. Πουλιανίτης Χρήστος, ο υποναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος
– ο πρώην Βουλευτής Κέρκυρας, Συντονιστής στο τμήμα Τουρισμού Παυλίδης Κωνσταντίνος
– η συντονίστρια του τμήματος Οικονομίας Σαπουνά Αναστασία, η Χρύσα Καραγιάννη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Αιγαίου επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο»
– ο Θεμιστοκλής Μπάκας, τέως υποψήφιος Βουλευτής στην Αχαΐα, οικονομικός αναλυτής στεγαστικής πολιτικής,
– δημοτικοί σύμβουλοι νησιωτικών δήμων και
– ο φοιτητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρος Ζαρακοβίτης.

 

 

Οι εισηγητές παρουσίασαν το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον τομέα αυτό, τις θέσεις του κόμματος στον προσυνεδριακό διάλογο στα θέματα της νησιωτικότητας και των προβλημάτων της νησιωτικής Ελλάδας, την πολιτική της κυβέρνησης-πολιτική εγκατάλειψης των νησιών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν μεγάλος αριθμός συνέδρων των νησιωτικών περιοχών και αναδείχθηκαν τα προβλήματα των νησιών, η εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση, η ακρίβεια, τα οξυμένα πρόβλημα της στέγης, η υπολειτουργία των δομών υγείας, η απαξίωση του μεταφορικού ισοδύναμου, ο κίνδυνος ολοσχερούς καταστροφής του αγροτοκτηνοτροφικού και αλιευτικού τομέα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ανάγκη ουσιαστικής αξιοποίησης της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 101, παρ. 4, που υποχρεώνει τη διοίκηση, την κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη της όταν νομοθετεί τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας. Τονίστηκε ότι οι όροι «Νησιωτικότητα, νησιωτική πολιτική, Νησιωτικό Ισοδύναμο» πρέπει να διατρέχουν την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς.

Αναφορά έγινε και στα προβλήματα του Αιγαίου τα σχετικά με την εξωτερική πολιτική το μεταναστευτικό, την αμυντική στρατηγική της χώρας και τη μυστική διπλωματία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

 

Τα συμπεράσματα από αυτή τη συζήτηση ήταν πλούσια και ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι:

Σε όλους τους βασικούς τομείς της πολιτικής, της κυβερνητικής δράσης, της διοικητικής δομής, της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών, στο κοινωνικό κράτος, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα ως κριτήριο χάραξης ειδικών πολιτικών και λήψης ειδικών μέτρων ανάπτυξης, αλλά και ως μηχανισμός εξάλειψης των ανισοτήτων, που προκαλούνται από τη νησιωτικότητα ανάμεσα στους νησιώτες και τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας.

Χωρίς αυτές τις δομικές παρεμβάσεις, τα νησιά και τα νησιωτικά συγκροτήματα, καθίστανται δυσπρόσιτες για τους δημόσιους λειτουργούς περιοχές, γεγονός που θα μετατρέπει τα νησιά και μάλιστα τα κατεξοχήν τουριστικά, ακόμη και τις ναυαρχίδες του τουρισμού, σε άγονες διοικητικά περιοχές, με αποτέλεσμα υποβαθμισμένες έως ανύπαρκτες συχνά δημόσιες υπηρεσίες και μάλιστα καίριας σημασίας, όπως είναι οι δομές της υγείας, τα σχολεία, η υπηρεσίες της Δικαιοσύνης κ.λπ.

Η υποβάθμιση των συνθηκών ζωής, που ήδη παρατηρείται έντονα στα τουριστικά νησιά, επιδρά αρνητικά και υπονομευτικά στο ίδιο το προϊόν του τουρισμού, το οποίο υποβαθμίζεται και χάνει σταδιακά τη δυναμική του.

Το «νησιωτικό ισοδύναμο», ως άξονας πολιτικής στη νησιωτική χώρα, έχει αναπτυξιακή και οικονομική σημασία και μάλιστα πολύπλευρη και δυναμική. Οι ιδιαιτερότητες των νησιών, ο πλούτος τους, η υψηλής ποιότητας και σπανιότητας των αγαθών που έχουν ή παράγουν, καθιστούν τα νησιά μας σπουδαίες πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Στην αρχή της συζήτησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *