Βίντεο-ηχητικό: ΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ-ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ “ΧΩΡΑΦΟΠΟΙΗΣΗ” ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Συνέντευξη στον Santorini FM 106,4 παραχώρησε η Βουλεύτρια και επικεφαλής του Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ραλλία Χρηστίδου. Ανάμεσα στα θέματα ήταν η “καρτελοποίηση” των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αλλά και η επαπειλούμενη αύξηση των εισιτηρίων. Ειδικά για τη λύση που πρότεινε ο αρμόδιος Υπουργός, δηλαδή τη μείωση κατά 50% των τελών που εισπράττουν τα Λιμενικά Ταμεία, δήλωσε:
“Υποτίθεται ότι ο στόχος είναι η μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη, ούτε δέσμευση, ούτε τίποτα, που να μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να ρίξουν τις τιμές. Δηλαδή απαλλάσσουν από τη μία τις ακτοπλοϊκές, από ένα σταθερό λιμενικό κόστος, μειώνοντας τα λιμενικά τέλη κατά 50%, αφήνουν τα λιμενικά ταμεία χωρίς έσοδα, και αυτοί που σηκώνουν το βάρος, επί της ουσίας είναι οι δήμοι, οι κάτοικοι, οι επιβάτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν όλο ένα και ακριβότερα εισιτήρια. Άρα ποιος επωφελείται”;.
Ειδική αναφορά, έγινε και στη “χωραφοποίηση” των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, μέτρο που επηρεάζει όλη τη χώρα, αλλά με ιδιαίτερη βαρύτητα για τις νησιωτικές περιοχές.
“Είναι μια στάση απέναντι στους μικροϊδιοκτήτες που την βρίσκουμε προδήλως προκλητική και αντιφατική το λιγότερο πολιτικά ανεύθυνη, διότι πολύ απλά από την μία για ολόκληρες δεκαετίες το ίδιο το Δημόσιο αναγνώριζε την εκτός ιδίου δόμηση. Εξέδιδε δηλαδή οικονομικές άδειες εισέπραττε φόρους, ΕΝΦΙΑ, για ακίνητα, τα οποία τα θεωρούσε αξιοποιήσιμα. Έτσι δεν είναι;. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την εξαετή πλέον διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μιλάμε και για τα 40 χρόνια πριν.
Από την άλλη τώρα τι γίνεται, εκδίδει προεδρικά διατάγματα όπως το συγκεκριμένο, ακυρώνει δηλαδή εκ των υστέρων τα ίδια τα δεδομένα. Και έτσι γυρίζει αυτά τα πίσω τα ρολόι σε μια εποχή στη δεκαετία του 1980 και πιο πίσω. Αυτή η συμπεριφορά είναι σαφές ότι δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πολεοδομική τακτοποίηση.
Για μας είναι θεσμική εξαπάτηση. Γκρεμίζει κάθε έννοια εμπιστοσύνης προς τη δημόσια διοίκηση. Η αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη στη διακυβέρνηση είναι βασική αρχή”.