ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΤΕΦΡΑ ΤΗΣ “ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ” ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

 

 

Οι επιστήμονες σπαζοκεφάλιαζαν καιρό, προκειμένουν να ανακαλύψουν την χρήση κάποιων μικρών σφαιρών, σε μέγεθος μπάλας του γκολφ, που βρέθηκαν στην ανασκαφή Ακρωτηρίου, αλλά και σε άλλα σημεία της Μεσογείου. Οι καλά διατηρημένες σφαίρες, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που τις κάλυψε ερευνήθηκαν επισταμένως και σύμφωνα με μια μελέτη, χρησίμευαν ως επιτραπέζιο παιχνίδι από τους ανθρώπους της Εποχής του Χαλκού.

Στην τελευταία τους εργασία, η ανθρωπολόγος Christianne Fernée και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τρίμμης  του Πανπειστημίου του Μπρίστολ, ανέλυσαν τα κοινά χαρακτηριστικά 700 λίθων, που χρονολογούνται μεταξύ 4.500-3.600 χρόνια πριν.

Γράφει το εξειδικευμένο περιοδικό ancient-origins :

 

“Μυστηριώδεις αρχαίες πέτρινες σφαίρες που βρέθηκαν σε οικσμούς του Αιγαίου και της Μεσογείου χρησιμοποιήθηκαν δυνητικά σε ένα προϊστορικό επιτραπέζιο παιχνίδι!. Μια νέα μελέτη, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI), εξέτασε κοινά χαρακτηριστικά σε 700 πέτρες που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 3.600 και 4.500 ετών, που βρέθηκαν στην πόλη Ακρωτήρι της Εποχής του Χαλκού στο ηφαιστειογενές ελληνικό νησί της Σαντορίνης.

Ο οικισμός της προϊστορικής κυκλαδικής εποχής του χαλκού (3200 – περ. 1050 π.Χ.) καταστράφηκε στη Θηραϊκή έκρηξη κάποια στιγμή τον 16ο αιώνα π.Χ. και καλύφθηκε από ηφαιστειακή τέφρα. Ακριβώς όπως στην Πομπηία, η ηφαιστειακή τέφρα λειτούργησε ως αρχαιολογικό συντηρητικό , με αποτέλεσμα να ανακαλυφθούν εκλεκτές τοιχογραφίες, τεχνουργήματα και έργα τέχνης από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην τοποθεσία το 1967.

«Η ακριβής χρήση τέτοιων αντικειμένων παραμένει μυστήριο, πιθανές ερμηνείες υποδηλώνουν ότι είναι μια μορφή συστήματος μέτρησης ή μετρητών για επιτραπέζια παιχνίδια », γράφουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης”.

 

Σε άλλο σημείο, αναφέρει: “Ο Δρ Ferneé είπε, «Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι σφαίρες ταιριάζουν σε δύο μεγάλα σμήνη (ένα από μικρότερους και ένα από μεγαλύτερους λίθους). Αυτό υποστηρίζει την υπόθεση ότι χρησιμοποιήθηκαν ως μετρητές για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τις σφαίρες που πιθανότατα έχουν συλλεχθεί για να ταιριάζουν σε αυτά τα συμπλέγματα αντί για ένα σύστημα μέτρησης για το οποίο θα περίμενε κανείς περισσότερες ομαδοποιήσεις.”

[…] ”

Ο Δρ. Τρίμμης έθεσε έθεσε το παιχνίδι σε ένα ευρύτερο ιστορικό  πλαίσιο, λέγοντας: «Η κοινωνική σημασία των σφαιρών, όπως φαίνεται από τον τρόπο που εναποτέθηκαν σε συγκεκριμένες κοιλότητες, υποστηρίζει περαιτέρω την ιδέα ότι οι σφαίρες αποτελούν μέρος ενός παιχνιδιού που παιζόταν για κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό δίνει μια νέα εικόνα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στο Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *