Ο ΚΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ DIEPRESSE
“Μαζί με τα τριαντάφυλλα, τα κρίνα είναι από τα παλαιότερα καλλωπιστικά φυτά που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα.Και τα δύο ήταν πάντα καλά μεταξύ τους και έχουν επίσης αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.
Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση αυτού του ζεστού και ξηρού καλοκαιριού θα μπορούσε να γίνει ανάμεσα στα δύσκολα ποτισμένα τριαντάφυλλα και τη λεβάντα, όπου τα κρίνα, μεταξύ άλλων, έχουν το βασίλειό τους. Αποδείχτηκαν εκπληκτικά σκληροί στην επιβίωση και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιούνται πιο συχνά στο μέλλον. Παντού. Από την ερχόμενη σεζόν “θα βρέχει κρίνα”, ας πούμε. Ωστόσο, προσέξτε: Δεν μιλάμε για το ριζωματώδες κρίνο, το Hemerocallis, με το οποίο συχνά συγχέεται, αν και τα δύο δεν σχετίζονται, αλλά για τον αληθινό κρίνο, το Lilium. Βλασταίνει από βολβούς, οι οποίοι είναι ωφέλιμοι για την αποθήκευση νερού και θρεπτικών συστατικών και προφανώς ρυθμίζουν τις περιόδους ξηρασίας αρκετά αποτελεσματικά.
Κλασική ομορφιά, ο κρίνος είναι ένα από εκείνα τα φυτά που η ανθρωπότητα πάντα λάτρευε, και αυτό τεκμηριώνεται σε αρχαίες τοιχογραφίες. Πριν από περίπου 3.500 χρόνια, ο μινωικός πολιτισμός, που παρέμεινε μυστηριώδης μέχρι σήμερα, εξαφανίστηκε από την ανατολική Μεσόγειο.
Πιστεύεται ότι η έκρηξη του ηφαιστειακού νησιού της Θήρας, τώρα Σαντορίνης, και το τσουνάμι που ακολούθησε ευθύνονταν για την εξαφάνιση του Μινωικού κόσμου, ο οποίος παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα. Εκτός από τα απομεινάρια των πανίσχυρων ανακτόρων, υπάρχουν και κατοικίες εκείνης της μακρινής εποχής, και στους τοίχους τους υπάρχουν υπέροχοι πίνακες που απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, κρίνους σε υπερβολική αφθονία και χλιδή. Ανθίζουν λευκά στη Βίλα των Κρίνων στην Κρήτη, κόκκινα στο αίμα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.
Οι τοιχογραφίες των κρίνων, που είναι άνω των 3.500 ετών, είναι από τις παλαιότερες αναπαραστάσεις λουλουδιών στην ανθρώπινη ιστορία και τεκμηριώνουν την εκτίμηση που έχει αυτό το λουλούδι εδώ και χιλιάδες χρόνια“.