“ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ / ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

 

«Η τουριστική πολιτική πρέπει να υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο

 

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

 

 

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Κατά την ομιλία του ανέφερε: «Νομίζω, ότι η σημερινή ενημέρωση από την πλευρά της Υπουργού, που δείχνει ότι έχουν γίνει σοβαρές και σημαντικές προσπάθειες αυτά τα δύο χρόνια, αποτελεί ένα έναυσμα συζήτησης για όλους και για όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, έτσι ώστε πραγματικά αυτός ο τουρισμός να ειδωθεί συνολικά από μια ολιστική αντίληψη και όχι ως μονοκαλλιέργεια, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις και πολλοί το έχουν δει μέχρι σήμερα τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας και μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη του Α.Ε.Π. ανεβάζοντας το δικό του μερίδιο στο Α.Ε.Π.

 

Ταυτόχρονα όμως, ως δεύτερο σημείο πρέπει να δούμε ότι τα οφέλη αυτής της τουριστικής πολιτικής και της τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να διαχυθούν τόσο στην ευρύτερη κοινωνία όσο και στους εργαζόμενους, αλλά και στους επιχειρηματίες, κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

 

«Ο αυξανόμενος αριθμός των επισκεπτών, των τουριστών στη χώρα μας, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο αδιαμφισβήτητα όπως και να το δούμε, έχει σοβαρά έσοδα για την ελληνική οικονομία. Όμως, πρέπει να δούμε την ολιστική αντίληψη της τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο. Θεωρώ λοιπόν ότι ο τουρισμός, όπως είπα και προηγουμένως, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μονοκαλλιέργεια, αλλά ως οργανικό στοιχείο απόλυτα δεμένος με το χωροταξικό σχεδιασμό, με την αγροτική ανάπτυξη. Πολλές φορές μιλάμε για το πάντρεμα της αγροτικής οικονομίας με τον τουρισμό με αφορμή την ανάδειξη και τη στήριξη των προϊόντων που πρέπει να μπουν ως στοιχείο αυτής της τουριστικής πολιτικής, με τον ενεργειακό σχεδιασμό, όπου εκεί δεν είναι μόνο το ζήτημα αν καλύπτουμε τις αυξανόμενες ανάγκες, αλλά και το ζήτημα οι μορφές ενέργειας να μην αποτελούν αντικίνητρο, π.χ. σε νησιά, μεγάλες ανεμογεννήτριες και φαραωνικά αιολικά πάρκα, να μην αποτελούν αντικίνητρο για μια τουριστική πολιτική.

Βεβαίως, με τον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη δημόσια υγεία, όπου ο επισκέπτης τουρίστας πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια στο μέρος το οποίο θα επισκέπτεται. Και εδώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες από την πολιτική της κυβέρνησής μας, να ενισχύσει τις δημόσιες δομές της υγείας, με την παιδεία, με τις μεταφορές, όπου και το Υπουργείο Ναυτιλίας εκεί παίζει καθοριστικό ρόλο και έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ένα προτελευταίο σημείο που θέλω να επισημάνω, το θέμα είναι προφανές, ότι η αύξηση της τουριστικής περιόδου είναι απόλυτα δεμένη με την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αυτό το λέμε όλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όμως αυτό είναι απόλυτα δεμένο με αυτό που λέμε θεματικές μορφές τουρισμού και είναι απόλυτα δεμένο με το πώς ασκούμε τουριστική προβολή.

Κατά την άποψή μου, η τουριστική προβολή δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια γενική τουριστική προβολή του εξαιρετικού φυσικού κάλλους των διαφόρων περιοχών είτε είναι νησιά είτε είναι ορεινές περιοχές της χώρας μας, αλλά πρέπει να μπει και σε πιο  εξειδικευμένο αντικείμενο, αντικείμενο ανάδειξης των στοιχείων που συνθέτουν το θεματικό τουρισμό. Έτσι να αποτελέσει ένα εργαλείο προσέλκυσης αυτών των ειδικών ομάδων που αναζητούν αυτές τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού είτε είναι οικολογικού χαρακτήρα είτε είναι θρησκευτικού χαρακτήρα είτε είναι γαστρονομικού χαρακτήρα είτε είναι πολιτιστικού χαρακτήρα και μια σειρά άλλες θεματικές μορφές που υπάρχουν.

Τέλος, ένα ερώτημα που θα ήθελα να υποβάλω. Επειδή στον έναν από τους τελευταίους νόμους που ψηφίσαμε πριν τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβάνεται και η διάταξη για τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν είναι μόνο θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, είναι κυρίως θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά εμπλέκεται και το Υπουργείο Τουρισμού, θα ήθελα να ξέρω, πού βρίσκεται η υπόθεση της υπογραφής της Κ.Υ.Α. Υπουργείου Οικονομικών, Οικονομίας και Τουρισμού για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν αυτές τις μισθώσεις των κατοικιών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *