Το οδικό δίκτυο της Σαντορίνης, πρώτη ερώτηση του Αντώνη Χάλαρη

Στην πρώτη θεσμοθετημένη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

 

 

 

 

 

  “Προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες

 

Θέμα: Κατάσταση του Περιφερειακού (Επαρχιακού) Οδικού Δικτύου στη Σαντορίνη

 

 

Αποτελεί κοινή διαπίστωση των πολιτών της Σαντορίνης, πως το οδικό δίκτυο του νησιού, δεν είναι απλά στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών αλλά και συνιστά και διαρκή κίνδυνο, για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών. Χαρακτηριστικό είναι, πως κατά το 2023 υπήρξε ρεκόρ θανάτων (7 νεκροί), πολλών σοβαρών και ακόμα περισσότερων ελαφρύτερων τραυματισμών. Τα δε ατυχήματα, με μόνο υλικές βλάβες ή αμελητέους μικροτραυματισμούς, είναι πλέον συνηθισμένο˙ καθημερινό σχεδόν φαινόμενο.

Ένας από τους κύριους λόγους γι αυτόν τον θλιβερό απολογισμό, είναι η πανθομολογούμενη τραγική κατάσταση των δρόμων. Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε μια βελτιωτική παρέμβαση η οποία είχε ανεξήγητα μεγάλο χρονικό διάστημα περαίωσης (τρία χρόνια) και είναι άγνωστο αν έχει ολοκληρωθεί. Για να πραγματοποιηθούν μάλιστα κάποιες βασικές εργασίες, χρειάστηκε ισχυρή κοινωνική πίεση από τους πολίτες που αντιδρούσαν οργισμένοι απέναντι στις διαρκείς παλινωδίες του αναδόχου, τη χλιαρή και ευθυνόφοβη στάση των τοπικών εκπροσώπων της Περιφέρειας και την -δεδομένης της τουριστικής εποχικότητας- προβληματική επιλογή του χρόνου εκτέλεσης των εργασιών.

Αυταπόδεικτο είναι επίσης, πως μεγάλα και επικίνδυνα τμήματα του δικτύου, παραμένουν σε επικίνδυνη κατάσταση, ενώ πλην της επίστρωσης ασφαλτοτάπητα, δεν προβλέφθηκε ή δεν έγινε, κανένα συνοδό έργο, όπως αναγκαίες διαπλατύνσεις ή δημιουργία επαρκούς αριθμού και μήκους προστατευτικών τοιχίων.

Παράλληλα, ο ζωτικής σημασίας και πολυδιαφημισμένος άξονας Αεροδρομίου – Οίας, όχι μόνο παραμένει με την ανεπαρκέστατη εργοταξιακή διαγράμμιση, αλλά και δεν διαθέτει οδοσήμανση που σε συνδυασμό με την παντελή απουσία φωτισμού, τον καθιστούν άκρως επικίνδυνο ιδίως τις εσπερινές και νυχτερινές ώρες. Το χειρότερο όλων, είναι πως για τον συγκεκριμένο άξονα επικρατεί απόλυτη ασάφεια σχετικά με το νομικό καθεστώς δικαιοδοσίας και ευθύνης για την λειτουργική του δυνατότητα.

Το πρόβλημα του οδοφωτισμού στο σύνολο του δικτύου, είναι επίσης κυρίαρχο. Παρά τις εξαγγελίες για τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, αυτά παραμένουν ελάχιστα και δεν ανταποκρίνονται καν στις βασικές προϋποθέσεις στοιχειώδους λειτουργίας ενός οδικού δικτύου.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός και ο κίνδυνος από τις συχνές κατολισθήσεις σε πρανή διαφόρων περιοχών. Στο παρελθόν μάλιστα υπήρξαν και θανάσιμοι τραυματισμοί. Ακόμα και στα σημεία που έχει τοποθετηθεί προστατευτικό πλέγμα, η συνεχής κατάπτωση υλικών, υπερβαίνει τα όρια της αντοχής τους, καθώς δεν έχει γίνει ποτέ αποφόρτιση με απομάκρυνση των καταπτώσεων.

 

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

 

  1. Ολοκληρώθηκε η εργολαβία βελτίωσης του οδικού δικτύου ή εκκρεμούν ακόμα παρεμβάσεις; Ποιες συγκεκριμένα και με τι χρονοδιάγραμμα;
  2. Κρίθηκε επαρκής και παραλήφθηκε επισήμως η εργασία στα τμήματα που δόθηκαν σε χρήση;.
  3. Ποιος είναι ο κύριος του οδικού άξονα Αεροδρομίου Οίας;. Έχει περατωθεί και παραληφθεί επισήμως το φυσικό αντικείμενο του έργου;. Υπάρχει σχεδιασμός για τη σήμανση, τη διαγράμμιση και το φωτισμό του;
  4. Σχεδιάζονται νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε άλλα προβληματικά σημεία, όπως ο δρόμος Ημεροβιγλίου-Οίας, οι μικρές γέφυρες Μεγαλοχωρίου και οι αναγκαίες διαπλατύνσεις;.
  5. Υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση αποφόρτιση των πλεγμάτων προστασίας στα πρανή;. Μελετάται η αντικατάσταση κάποιων τμημάτων και η προσθήκη νέων περιοχών στο μήκος προστασίας;.

 

Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Αντώνης Χάλαρης- Περιφερειακή Ενότητα Θήρας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *