ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ Ε.Α ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΤΟΥΣΗ

 

 

 

“ Ο θόρυβος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης του περιβάλλοντος,άρα και της ποιότητας ζωής.

          Ως θόρυβος ορίζεται κάθε ηχητικό ερέθισμα, που εκλαμβάνεται ως ενόχληση, από τον ανθρώπινο δέκτη.

            Η ηχορύπανση, μία μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών, τόσο στον αστικό ιστό, όσο και στην ύπαιθρο, δημιουργείται κυρίως από τα οχήματα, από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και από την πρωτοβουλία του γείτονα να μας διασκεδάσει.

            Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, είναι ο κυκλοφοριακός θόρυβος,γιατί είναι διάσπαρτος και εκκωφαντικός. Δημιουργείται από τα οχήματα, με τα άσκοπα κορναρίσματα, την δυνατή μουσική των ηχείων τους, αλλά κυρίως από τις εξατμίσεις.

            Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε, ο οδικός θόρυβος θεωρείται ως η πλέον ενοχλητική πηγή θορύβου και ειδικά ο θόρυβος των δικύκλων. Εκτιμάται ότι πανελλαδικά, το 5% των αυτοκινήτων και το 25% των δικύκλων,που κυκλοφορούν σήμερα, εκπέμπουν παράνομες στάθμες θορύβου.

            Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μία έξαρση του φαινομένου νεαρών ατόμων που μετατρέπουν τα αυτοκίνητά τους σε κινητά κέντρα διασκέδασης και να “πειράζουν” τις εξατμίσεις των δικύκλων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκκωφαντικών θορύβων. Αυτές οι συμπεριφορές, εδώ στο νησί μας, προστίθενται στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, μετατρέποντας το οδικό δίκτυο σε ζούγκλα!

            Η περιγραφόμενη ανωτέρω κατάσταση, αποτελεί μόνιμη πηγή παραπόνων πολλών δημοτών μας, αλλά και τουριστών, οι οποίοι έκπλαγοι παρακολουθούν το φαινόμενο ως φολκλόρ μιάς τοπικής κοινωνίας, που μόνο πολιτισμένη δεν δείχνει. Αποτελεί μία άλλη παράμετρο της υποβάθμισης, που παρουσιάζει η Σαντορίνη, μαζί με το κυκλοφοριακό, την έλλειψη καθαριότητας κλπ κλπ.

Όμως η ηχορύπανση, δεν είναι απλά ένα φαινόμενο ενοχλητικό, όπως μία ξαφνική δυνατή μπόρα,που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την σταματήσουμε. Είναι μία παράνομη συμπεριφορά και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί! Η κοινή ησυχία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου, συνταγματικά κατοχυρωμένο, μέσω της αρχής της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. 

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας! Απαιτείται ενεργοποίηση με στόχευση :

Καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω κατασταλτικών μέσων. Το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, μέσα στα τεράστια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, πρέπει να αντιληφθεί του θέματος και να δράσει άμεσα και στοχευμένα με αυστηρή εφαρμογή του νόμου ( πρόστιμο,ακινητοποίηση οχήματος κλπ ). Και

            Πληροφόρηση των νέων,από τους εκπαιδευτικούς και των γονέων,που πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσω των τοπικών φορέων, που ασχολούνται και κερδίζουν από τον τουρισμό.

            Αν δεν αντιληφθούμε όλοι, ότι πρέπει να συμβάλλουμε στην αλλαγή των προτύπων και μεθόδων συμπεριφοράς και επιλογής , ώστε σε τούτο τον τόπο να αναπτυχθεί αντιθορυβική συνείδηση, θα είμαστε συνυπεύθυνοι στο κατρακύλισμα του νησιού, από τις πρώτες θέσεις του τουριστικού στερεώματος. Τότε που οι σημερινές οικοδομές, που σήμερα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, θα μετατραπούν σε καλαμιές στον κάμπο!

 

Γρηγόρης Μαντούσης

Ταξίαρχος ΕΛΑΣ εα

Μέλος της ΕΠΤΑ ( Εθελοντές Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων )”.

2 Απαντήσεις

  1. Σωστά τα λες Γρηγόρη αλλά ποιος σε ακούει. Το φαινόμενο ηχορύπανση δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε πρόσφατα, είναι μια παλιά πληγή της κοινωνίας.
    Είναι όπως ό καρκίνος, για να τον θεραπευσεις πρέπει να τον σταματήσεις στο αρχικό του στάδιο.
    Είναι θέμα παιδείας.

  2. Ο/Η Ακουνα λέει:

    Ωραίο copy paste κύριε Μαντουση απο Wikipedia????Σας είδαμε κ σας τόσα χρονια. Ξαφνικά ξυπνήσατε στο 2017;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *