“Στην ΕΤΑΔ οι Αιγιαλοί: Και οι παραλίες μας θυσία στο βωμό του χρέους”
Η ρύθμιση ευλόγως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως στους νησιωτικούς δήμους
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25
“Στην Ελλάδα του δημοσίου χρέους που καλπάζει έχοντας σπάσει το φράγμα των 400 δις ευρώ , όταν η δημόσια περιουσία δεν ρευστοποιείται έναντι πινακίου φακής, τότε υφαρπάζονται ακόμη και τα τελευταία ψίχουλα που μπορούν να διατεθούν για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε στο σχέδιο νόμου “Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις..” και δίχως καν να ενημερώσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, μεταφέρει την ευθύνη διαχείρισης όλων των τουριστικών κτημάτων και ακινήτων , των κοινόχρηστων χώρων του αιγιαλού και των παραλιών, από τους ΟΤΑ στην ΕΤΑΔ.
Ειδικότερα όπως ορίζεται “η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ασκεί τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του Ε.Ο.Τ., δικαιούμενη να ενεργεί κάθε πράξη διαχειρίσεως και διαθέσεως για δικό της λογαριασμό και στο όνομά της”.
Η ρύθμιση ευλόγως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως στους νησιωτικούς δήμους οι οποίοι μέχρι σήμερα διαχειρίζονται αιγιαλό και παραλία, με παραχώρηση από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου οικονομικών, και με στόχο την κατά το μάλλον ή ήττον ενίσχυση των τραγικά υποχρηματοδοτούμενων Ο.Τ.Α .
Πρόκειται όπως δηλώνουν οι ίδιοι για “ενέργεια που στρέφεται ενάντια στις κοινωνίες των νησιών μας και στην ίδια την τουριστική ανάπτυξη με κοινωνικό όφελος”.
Η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ) Α.Ε είναι 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (λέγε με Υπερταμείο) και λειτουργεί με κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας με αποστολή την …αποπληρωμή του χρέους. Είναι μέρος δηλαδή αυτού του “πολυκαταστήματος” που έχει βγάλει το “εμπόρευμα”- δηλ την δημόσια περιουσία- στο σφυρί υπέρ δανειστών και ολιγαρχίας.
Η διαδικασία δημοπράτησης για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και των παραλιών θα διενεργείται εφεξής από την ΕΤΑΔ όχι προς όφελος των ανέργων και μικροεπαγγελματιών της κάθε νησιωτικής και άλλης περιοχής αλλά για την ευημερία εγχώριων και αλλοδαπών “αρπακτικών”.
Αντί λοιπόν το επιτελικό κράτος να στρέψει το ενδιαφέρον του στην τήρηση της νομιμότητας με αυστηρούς ελέγχους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το όργιο αυθαιρεσιών στις παραλίες, εκχωρεί μια σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή, αβρόχοις ποσίν.
Αντί να επαναφέρει στην τάξη ανεκδιήγητους δημάρχους, όπως αυτός της Ρόδου, που στις καταγγελίες για “μπράβους” και “φουσκωτούς” στις παραλίες απαντά “ότι καταδικάζει αλλά δεν έχει αρμοδιότητα” οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία τους νησιωτικούς και λοιπούς δήμους.
Το ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη στηρίζει το αίτημα των δημοτών σε κάθε νησί, σε κάθε παραθαλάσσια περιοχή, για επιστροφή του δικαιώματος διαχείρισης του αιγιαλού και των παραλιών, απαιτώντας τη θεσμοθέτηση αυστηρών κανόνων και ελέγχων για την τήρηση της νομιμότητας και της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες”.