Ο “ΑΠΟΠΛΟΥΣ” ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο “ΚΑΤΑΠΛΟΥΣ” ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥ
ΟΤΑΝ Η ΓΛΩΣΣΑ “ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ”
Η έλλειψη μόρφωσης δεν είναι αδίκημα. Πολλοί άνθρωποι, ξέροντας λιγοστά κολλυβογράμματα, μεγαλούργησαν. Ο Μακρυγιάννης, στα γεροντάματά του, έμαθε να διαβάζει και να γράφει, για να μας αφήσει σπάνιες μαρτυρίες του έπους του’ 21. Όμως…. Όμως, όταν απευθύνεσαι -εκ των πραγμάτων- σε διεθνές περιβάλλον, με τζίρο δισεκατομμυρίων, με στελέχη που έχουν από 5-6 μεταπτυχιακά ο καθένας, οφείλεις, τουλάχιστον να προσέχεις. Γιατί κάποιος που δεν σε ξέρει, μπορεί να πάρει “τοις μετρητοίς” την αμορφωσιά σου και να βγάλει καταστροφικά συμπεράσματα.
Διαβάστε στο πρόγραμμα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας. Είναι 9 πανομοιότυπα θέματα όπου αλλάζει μόνο το όνομα του πλοίου.
“Λήψη απόφασης Απαγόρευσης απόπλου πλοίου … για χρέη 2015”.
Κάποιος που μιλά στοιχειώδη, ελληνικά καταλαβαίνει το εξής:
“Απόπλους” σύμφωνα με τους …αγράμματους λεξικογράφους, σημαίνει η αναχώρηση από ένα λιμάνι. Άρα;. Αυτά τα συγκεκριμένα πλοία, βρίσκονται στη Σαντορίνη κι επειδή χρωστάνε οι πλοιοκτήτες τους, τα κρατάμε εγκλωβισμένα στις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού. Πέραν του ότι τους “ξεφωνίζεις” δημόσια δηλαδή, υποννοείς πως είμαστε ένα βήμα πριν την κατάσχεση (*)!. Εκτός, αν όντως βρίσκονται σε κάποιο από τα λιμάνια και τους λιμενίσκους και τα έχουμε δεμένα μέχρι να φύγουν. Να έχουν άραγε και “βατσιμάνηδες”(**) πάνω;.
Το ορθό -μάλλον αυτό εννοούσαν- είναι απαγόρευση κατάπλου. Δηλαδή, πάντα σύμφωνα με τους αγράμματους λεξικογράφους η απαγόρευση άφιξης ενός πλοίου σε κάποιο λιμάνι. Εκτός πάλι (ακόμα χειρότερο!) να τους αφήσουμε μεν να έρθουν, αλλά να τους απαγορεύσουμε να φύγουν. Τότε θα καγχάσει και το “ποικιλόχρουν ερίφιον”.
Και μην πει κάποιος, ότι αυτό είναι πταίσμα. Δεν είναι!. Κάποιος από το ελληνικό και διεθνές κοινό που δεν ξέρει, παίρνει το μήνυμα, πως η Σαντορίνη, έχει υπό νομική και πρακτική ομηρεία σκάφη και θα τα κρατάει μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές τους. Πολύ απλά: Όταν σου απαγορεύω να έρθεις είσαι ανεπιθύμητος. Όταν σου απαγορεύω να φύγεις, είσαι έγκλειστος ή υπό περιορισμό.
Έχουμε καράβια στη Σαντορίνη, υπό περιορισμό;. Δεν είναι αυτονόητο, πως όποιος διαχειρίζεται ένα τόσο ζωτικό τομέα, είναι υποχρεωμένος να έχει μια μικρή εξοικείωση με την ορολογία του κλάδου;. Και δεν είναι “διύλισις του κώνωπος” η επισήμανση. Παλιότερα σε προσκλήσεις και αποφάσεις γραφόταν “BERTH A LOCATION” ( που με δυσκολία σημαίνει κάτι, αντί του ορθού “Berth Allocation” (επιμερισμός, προ-εξασφάλιση θέσεων ελλιμενισμού- αγκυροβόλησης).
Εντάξει, αυτό μπορεί να θεωρηθεί αβλεψία. Αλλά κατάπλους, από απόπλου, για τον έστω ελάχιστα σχετιζόμενο, έχει τεράστια διαφορά.
Αν ας πούμε είσαι ελικοπτεράς και σου πουν ότι το “τάδε ελικόπτερο προσγειώθηκε πάνω στο κατάστρωμα του τάδε πλοίου”, δεν θα τον θεωρήσεις αγράμματο. Απλά θα πεις ότι είναι άσχετος με το χώρο, γιατί το ορθό είναι “προσνηώθηκε”. Θα τον κατανοούσες για τη συγγνωστή άγνοιά του, αλλά μάλλον δεν θα τον έβαζες να διοικήσει μονάδα ελικοπτέρων. Ή μήπως όχι;.
(*) Είναι προφανές πως η Σαντορίνη, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για να το τρυγάει κάθε εφοπλιστής, αλλά πριν τα ακραία μέτρα, υπάρχει και η ένδικη διεκδίκηση. Έγινε;. Γιατί τα χρέη είναι του 2015. Δηλαδή, μάλλον δεν πρόκειται για συστηματική πολύχρονη καθυστέρηση. Αλλά ακόμα κι έτσι, προτού φτάσεις στο ακραίο, εξαντλείς όλα τα ενδιάμεσα μέσα.Μπορεί και να έγινε κάτι τέτοιο, αλλά πάντως στο ευαίσθητο προϊόν που λέγεται τουρισμός και στηρίζεται κυρίως στη φήμη, επιβάλλεται μεγαλύτερη διπλωματία και όχι “τσεκουράτες” μέθοδοι, κοτετσιού.
(**) Βατσιμάνης, από το αγγλικό Watchman, είναι ο ναυτικός που φυλάει το πλοίο, όταν αυτό είναι δεμένο ή παροπλισμένο σε κάποιο λιμάνι. (“Οι βατσιμάνηδες της Μασσαλίας” -Ζαν Κλωντ Ιζό).