“ΟΙ ΣΤΕΡΝΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ”
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CORNELL ΚΑΙ TOY GWP–MED
«Συλλέγοντας βρόχινο νερό στη Σαντορίνη»
“Τη σοφία της αρχαιότητας με τις σύγχρονες μεθόδους εξεύρεσης υδάτων πόρων «παντρεύει» το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cornell και του GWP–Med
Σαντορίνη, 14 Ιουνίου 2016 – Με σκοπό την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η συλλογή βρόχινου νερού ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη το πρόγραμμα “Συλλογή Όμβριων Υδάτων στη Σαντορίνη: από την τοπική σοφία στις μοντέρνες ανάγκες, ένα καινοτόμο και πολυδιάστατο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Cornell της Ν. Υόρκης ), σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμού Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και τον Δήμο και τη ΔΕΥΑ Θήρας.
Σε ένα άνυδρο νησί με τεράστιες ανάγκες κυρίως λόγω τουρισμού, οι αρχιτεκτονικές, υδραυλικές και κοινωνιολογικές ερευνητικές παράμετροι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των συνεργαζόμενων φοιτητών. Μια ομάδα 6 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Cornell μελετά τις παραδοσιακές στέρνες στον Πύργο και τα γύρω χωριά από κατασκευαστική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική πλευρά, καταγράφοντας, αποτυπώνοντας και προτείνοντας τρόπους επισκευής και επαναχρησιμοποίησής τους.
Εξάλλου, τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του Χαλκού έως σήμερα, θα προσφέρουν πεδίο μελέτης ως προς την εξέλιξη συλλογής υδάτων και τη διαχείριση υδατικών πόρων. Η καταγραφή τους, ως μνημεία νερού είναι και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός εικονικού μουσείου νερού στη Σαντορίνη, ώστε να συμπεριληφθεί στο Παγκόσμιο Μουσείο Νερού της Βενετίας που αναδεικνύει η UNESCO, αντιπροσωπέυοντας την Ελλάδα.
Τα συμπεράσματα των καταγραφών του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 29 Μαΐου, θα αξιοποιηθούν για προτάσεις σε μια ευρεία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο για τον ντόπιο πληθυσμό όσο και για τους τουρίστες, αναφορικά με το νερό ως κρίσιμο πόρο για τη ζωή, τα οικοσυστήματα αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες”.