ΤΟ ΚΚΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΘ

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Σαντορίνης, με επικεφαλής τον γιατρό Ανδρέα Βλάχο, υποψήφιο βουλευτή Κυκλάδων του ΚΚΕ, επισκέφθηκε σήμερα τη ΔΕΥΑ Θήρας και συζήτησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

 

 

 

 

 

“Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Μ. Ορφανός και ο αντιπρόεδρος κ. Π. Πρέκας στα πλαίσιο και των αποφάσεων της Ένωσης ΔΕΥΑ της χώρας , εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με το νόμο για το νερό και τις ρυθμίσεις για ΡΑΑΕΥ, ΔΕΥΑ κλπ, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ, νόμος που ολοκληρώνει μεθοδευμένα την ιδιωτικοποίηση του νερού. Τόνισαν ότι η ΔΕΥΑΘ αξιοποιεί κάθε δυνατό χρηματικό πόρο για να εκσυγχρονίσει και να αναπτύξει το δίκτυο και τις υποδομές (ύδρευση, αφαλάτωση, άρδευση, αποχέτευση, βιολογικοί καθαρισμοί) και να προσφέρει τις υπηρεσίες που αρμόζουν στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης τόσο των διοικητικών όσο και των τεχνικών υπηρεσιών που εμποδίζουν την βελτίωση αποτελεσματικότητας της ΔΕΥΑΘ στο επίπεδο που απαιτείται και αξίζει στα νησιά μας.

 

Από την πλευρά των εργαζομένων, ο Πρόεδρος του Σωματείου της ΔΕΥΑΘ κ. Β. Αρβανίτης και η Αντιπρόεδρος κ. Α. Μηνδρινού τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΘ και σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να στηριχθούν από όλη την κοινωνία μιας και το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τον εαυτό τους για να υδροδοτούν, επισκευάζουν και ικανοποιούν τις απαιτήσεις του νησιού σε 24ωρη βάση. Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού σε κάθε τομέα, οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας και σε αδυναμία λειτουργίας των σύγχρονων υποδομών που έχουν δημιουργηθεί κάτι που οδηγεί στην ανησυχητική πιθανότητα ότι ετοιμάζονται «δώρα» για ιδιώτες επενδυτές. Δήλωσαν ότι θα κάνουν «ο,τι περνάει από το χέρι τους» να μην συμβεί αυτό στον τόπο τους, να ακυρωθεί στην πράξη ο απαράδεκτος νόμος και να παραμείνει το νερό πολύτιμο κοινωνικό αγαθό.

 

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Ανδρέας Βλάχος, αναφέρθηκε στην πολύχρονη πορεία «μέτρων και ρυθμίσεων» όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ,/ΠΑΣΟΚ/ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) που μετέτρεψαν τις δημόσιες επιχειρήσεις για το νερό σε ανώνυμες εταιρείες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, διαχώρισαν πάγια από διαχείριση, εκποίησαν μετοχές, τις παραχώρησαν στο «Υπερταμείο». Σήμερα ολοκληρώνουν την «απελευθέρωση» συμπεριλαμβάνοντας τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) όλης της χώρας στη Ρυθμιστική Αρχή Αποχέτευσης, Ενέργειας, Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με σχεδόν απεριόριστες αρμοδιότητες: χρηματοδότηση από τις ΔΕΥΑ, πρόστιμα, καταργήσεις, συγχωνεύσεις.

 

Παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ότι η υποχρέωση της μέριμνας του κράτους για την υγεία των πολιτών είναι ασύμβατη με τη λειτουργία μιας επιχείρησης με γνώμονα το κέρδος, αναγνωρίζοντας στην ουσία το νερό ως δημόσιο, μη εμπορικό αγαθό, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην ψήφιση του νόμου αγνοώντας το ΣτΕ και τη λαϊκή κατακραυγή που εκφράστηκε σε όλη τη χώρα. Το ΚΚΕ, καταψήφισε το απαράδεκτο νομοσχέδιο όπως και όλες τις προηγούμενες νομοθεσίες που στόχο έχουν να γίνει το νερό εμπόρευμα. Βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και όλου του λαού για να ανατραπεί η πολιτική που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί το νερό. Παλεύει για να διασφαλισθεί φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό με άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας των υδάτινων πόρων και περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος. Τέλος, απαιτεί από την κυβέρνηση να εγκριθούν όλες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων στις Υπηρεσίες Ύδρευσης των νησιών μας και μονιμοποίηση των συμβασιούχων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *