Η «ΝΕΙΚΩ» ΤΗΣ ΣΙΚΙΝΟΥ

ΝΕΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

 

Ο σπουδαίος αρχαίος Φιλόσοφος, Εμπεδοκλής απέδιδε την ύπαρξη του κόσμου στη Φιλότητα και το Νείκος. Φιλότης είναι η ενότητα, η προσέγγιση. Νείκος είναι η διαμάχη, η διαπάλη. (Σύμφωνα με το αδιαμφισβήτητο Liddel & Scott).

Οπότε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός, πως στον ασύλητο τάφο που βρέθηκε στην Επισκοπή Σικίνου, υπάρχει το επίγραμμά Νεικώ. Μια γυναίκα, με έντονη προσωπικότητα δηλαδή, φίλερις αλλά και δυναμική. Το ταφικό μνημείο βρέθηκε χάρις στην αρχαιολογική τόλμη του Εφόρου κ. Αθανασούλη και είναι ασύλητο, οφείλεται στο γεγονός πως βρισκόταν σε σημείο που οι τυμβωρύχοι που λεηλάτησαν τα αρχαία μνημεία, δεν μπόρεσαν να φανταστούν.

 

Όμως το Multum in Parvo ( Πολύ μεγάλο για ένα τόσο μικρό τόπο), έκρυβε κι άλλα μυστικά. Υπενθυμίζεται πως η «Αρχαιολογία της Σικίνου» ήταν το πρώτο μάθημα του Λούντβιχ Ροςς, ακόλουθου του Όθωνα, Ελληνιστή και Αρχαιολόγου. Αυτός βέβαια (το 1837) ‘έδωσε άλλη ερμηνεία στο μνημείο. Το θεώρησε ναό του Απόλλωνος. Αργότερα, θεωρήθηκε ρωμαϊκό μαυσωλείο. Σήμερα, τα δεδομένα, αλλά ζουν και πάλι.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

«Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας ήρθε στο φως στην Επισκοπή Σικίνου

 

​Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια μέσου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υλοποιεί το έργο της αποκατάστασης του ιδιαίτερου και πολύ σημαντικού μνημείου της Επισκοπής Σικίνου από το 2017, με πιστώσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ.

Το κτήριο, καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό, αποτελεί ένα εντυπωσιακό παλίμψηστο αρχαιότητας και μεσαίωνα, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.

Κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου ήλθε στο φως ασύλητη ταφή γυναίκας. Ο κιβωτιόσχημος τάφος είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων του μνημείου ώστε να διαφύγει της σύλησης και των τυμβωρύχων.

Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του κοινωνίας της Σικίνου. Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας, ενώ ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση, με άγνωστο μέχρι σήμερα, ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *