H EYH NOMIKOY ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΑ ΜΕΘΑΝΑ

ΝΕΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΡΑΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

 

 

 

NOMIKOY_METHANAΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SARONIC MAGAZINE.COM

  “Παρασκευή Νομικού: «Αν τα παιδιά αυτού του τόπου δεν αγαπήσουν τον γεωλογικό πλούτο αυτής της περιοχής, εμείς οι επιστήμονες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»

Η καθηγήτρια Γεωλογίας Παρασκευή Νομικού, έπαιξε τον πλέον σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση του 1ο Διεθνούς Συνεδρίου Γεω – Ηφαιστειολογίας «Μέθανα 2016». Ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, έθεσε την ατζέντα του Συνεδρίου, συντονίζοντας τους επιστημονικούς φορείς και τους ομιλητές.

Το βράδυ της Παρασκευής, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, η Επ. Καθ. Ε.Κ.Π.Α, Παρακευή Νομικού, ανέλαβε το ρόλο να προλογίσει επιστημονικά – με εκλαϊκευμένο λόγο – το Συνέδριο. Να δώσει στους απλούς πολίτες να καταλάβουν το αντικείμενο του Συνεδρίου. Την αναγκαιότητα του, από επιστημονική άποψη.

Η κ. Νομικού όχι μόνο μετέδωσε την σπουδαιότητα του Συνεδρίου στους παρευρισκόμενους πολίτες, φοιτητές, επιστήμονες και πολιτικούς, αλλά κατάφερε να μεταδώσει το πάθος  και την αγάπη της για το μεγαλείο των ηφαιστείων, στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τους κατοίκους των Μεθάνων.

Η Σαντορινιά καθηγήτρια Γεωλογίας χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό και διαφάνειες,  ήταν καταιγιστική στην παρουσίαση της. Χωρίς να πλατειάσει και να κουράσει, μετέφερε την γνώση της για τα Ηφαίστεια και την Γεωλογία. Για τον κυρίαρχο ρόλο τους στο περιβάλλον τόσο σε ολόκληρο τον κόσμο, όσο και στην περιοχή των Μεθάνων και του Σαρωνικού.

Η κ. Νομικού μίλησε για το Ελληνικό ηφαιστειακό τόξο. Για την μετανάστευση του ηφαιστειακού τόξου. Μίλησε για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Παυσανία, για τους 30 κρατήρες των Μεθάνων.

Αναφέρθηκε στις έρευνες που θα πρέπει να επεκταθούν. Στην σπουδαιότητα του συνεδρίου αναφορικά με την μελέτη που θα παρουσιάσουν οι καταξιωμένοι επιστήμονες – ομιλητές του Συνεδρίου από το εξωτερικό.

Η κ. Νομικού μίλησε για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο ενεργό ρήγμα Β.Α. του Πόρου. «Όλη η περιοχή των ηφαιστείων εξαρτάται από αυτά τα ρήγματα, τα οποία δομούν τον χώρο τριγύρω μας. Άρα αυτά τα ρήγματα, θα πρέπει να τα γνωρίζουμε και να τα μελετάμε» δήλωσε. Σύμφωνα με την κ. Νομικού, τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί 800 σεισμικές δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή του Πόρου!

Η πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα στο να εκπαιδευτεί η τοπική κοινωνία και κυρίως η νεολαία για τον γεωλογικό πλούτο της περιοχής, ώστε υπάρξουν απτά αποτελέσματα από το Συνέδριο, και η γνώση γύρω από το θέμα, να μην παραμείνει στην στενή επιστημονική κοινότητα.

Η Εύη Νομικού, αναφέρθηκε στα ιαματικά λουτρά του Παυσανία και για την ανάγκη ανάδειξης τους. Μίλησε για την ανάγκη ωκεανογραφικής έρευνας ολόκληρο τον Σαρωνικό και δήλωσε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί ο χάρτης των ρηγμάτων στον Σαρωνικό που έγινε πριν από 30 χρόνια.

Η επίκουρος καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρότεινε να δημιουργηθούν εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ στα Μέθανα, όπως γίνεται στην Σαντορίνη, προκειμένου να αναδειχθεί τόσο το ηφαίστειο, όσο και οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού (Γεωλογικός, Περιπατητικός, Ιαματικός, Καταδυτικός τουρισμός)”.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ SARONIC MAGAZINE

Save

1 Απάντηση

  1. Η δημοσίευση, το γράφει ξεκάθαρα. η κ. Νομικού, κλήθηκε στη συγκεκριμένη ομιλία, να εκλαϊκεύσει, επιστημονικά δεδομένα. Είναι η ίδια που κλήθηκε 3 φορές από τον Μπομπ Μπάλαρντ στο “Thera Expedition”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *