ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΚΑΙ ΤΟ “ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ”
(ΚΑΤΙ ΣΑΝ) ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΔΕΙΑΝΟ
Στις 17 Ιουνίου, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, έβαλε ένα αυτογκόλ με “περίτεχνη γονατιά”. Οι κ. Αντώνης Σιγάλας και Γιώργος Χάλαρης, επικεφαλής των δύο παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης, συνυπέγραψαν αίτημα για τη συζήτηση των καταγγελιών στις οποίες προέβη ο γνωστός νομικός κ. Ελευθέριος Γαβρίλης, σχετικά με τη νομιμότητα κάποιων εγκαταστάσεων και εμπορικών λειτουργιών της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ), καθώς και τον τρόπο χειρισμού τους, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Είχε προηγηθεί επιστολή της επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Μαρίας Αργυρού, η οποία όμως για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν παρούσα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Εκεί, διεπράχθη μια πολιτική σαχλαμάρα ολκής. Γράφαμε τότε: “η Συμπολίτευση, έβαλε ένα μεγαλειώδες αυτογκόλ. Έδειξε πανικόβλητη. Αρνήθηκε τη συζήτηση. Αρνήθηκε την αιτιολόγηση ψήφων. Αρνήθηκε την απλή έστω ανάγνωση του “εγγράφου Γαβρίλη”. Με δικαιολογίες δικολαβίστικες. Με στρυφνή, γραφειοκρατική επίκληση του Δημοτικού Κώδικα. Με αφαίρεση λόγου. Με διαδικασία “Fast Track”. Επικοινωνιακό αποτέλεσμα;. 0-1. Με αυτογκόλ, προερχόμενο, από “περίτεχνη γονατιά”. Ακόμα και ο πιο αδαής, σκέφτεται πλέον πως όλη αυτή η πρεμούρα, να μη συζητηθεί το θέμα “κάτι κρύβει”. Οι λιγότερο καλόπιστοι θα πουν “καθαρός ουρανός…”, άρα ο συγκεκριμένος ουρανός, έχει συννεφάκια ή συννεφάρες. Και ο αγώνας συνεχίζεται, με γκολ από τα αποδυτήρια και την αντίπαλη ομάδα, να έχει στα χέρια της, ισχυρά χαρτιά”.
Η καζουιστική δικολάβου του μεσοπολέμου, που χρησιμοποιήθηκε για να αποφευχθεί η απλή ανάγνωση της επιστολής Γαβρίλη, οδήγησε σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μόνο που τώρα τα δεδομένα, είναι διαφορετικά.
Πρώτον. Η Αντιπολίτευση (όπως αναφέρθηκε, τότε) θα ζητήσει να αυτοεξαιρεθούν για ηθικούς λόγους οι Αντιδήμαρχοι κ. Μάρκος Καφούρος (Πρόεδρος της ΕΣΘΠ) και κ. Νίκος Καμπουράκης (Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής). Ίσως μάλιστα και να το απαιτήσει χρησιμοποιώντας νομικά ή διαδικαστικά επιχειρήματα, με ερείσματα στον Δημοτικό Κώδικα. Άρα;. Αν διενεργηθεί η οποιαδήποτε ψηφοφορία, τα δεδομένα είναι εναντίον της Δημοτικής Αρχής.
Δεύτερον. Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία, θα έχουν εκθέσει ένα από τα πιο ικανά στελέχη που διαθέτουν: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Νομικό, ο οποίος με καταφανώς βαριά καρδιά, κατέφυγε τότε στην καζουιστική, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Τρίτον. Ακόμα κι αν -πράγμα πολύ πιθανό- δεν υπάρξει απαρτία, το θέμα θα επανέλθει. Αλλά εν τω μεταξύ η υφέρπουσα φημολογία, ότι η Δημοτική Αρχή λειτουργεί με τη λογική “τόνα χέρι, νίβει τ’ άλλο” που τροφοδοτήθηκε, με την “περίτεχνη γονατιά” (βάζω σε εισαγωγικά τη φράση, γιατί την είχε πρωτοπεί ο αείμνηστος Γιώργος Μητροπίας, που εκτός από αδαμάντινη εντιμότητα, διέθετε και σπάνιο χιούμορ) θα πάρει διαστάσεις πυρκαγιάς.
Τέταρτον. Κουρελιάζεται οριστικά, το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα” (για να μην ξεχνιόμαστε, ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ το είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ως πολιτικό όρο) για το οποίο επαιρόταν η Δημοτική Αρχή. Πριν το ανέμιζε, στη συνέχεια το υπερασπιζόταν με βερμπαλισμούς, μετά ισχυριζόταν ότι το διαθέτει και τώρα κλαψουρίζει πως άδικα την κατηγορούν, πως ουδέποτε το είχε. Απλή συλλογιστική.
Πέμπτον. Ο Δήμαρχος, εκτός από μέρες, θα αρχίσει να μετράει και φίλους. Που του απέμειναν!.
Κι όλα αυτά, για ένα αυτογκόλ.
Επέτρεψε μου να σου πω , πως ο δήμαρχος εκτός από μέρες και φίλους , αν συνεχίσει ( που όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει ) με το ίδιο τροπάριο και με τους ίδιους συνεργάτες , θα μετράει και μέρος της υπόληψης του . ¨Έχει μείνει έκπτωτος σε πάρα πολλά πράγματα , κυρίως στις επιλογές προσώπων , συνεργατών , καθώς και στην μεγάλη ατολμία που τον διακρίνει . Κρίμα να οδεύσει το νησί έτσι για άλλα 2 ή 3 χρόνια .Μεγάλο κρίμα !!!!!
Μεγάλο κρίμα για το Νησί, αλλά και για μάς…
Γνωρίζαμε από την αρχή ότι δεν θα τα κατάφερνε, αλλά όχι κι΄έτσι….
Ο δήμαρχος είναι πλέον εγκλωβισμένος στις άστοχες επιλογές του, στην ατολμία του, και βέβαια στην αδυναμία του να ελέγξει και διοικήσει τις υπηρεσίες του Δήμου, τελικά είναι πολύ λίγος.