Προς αδιέξοδο οι αδειοδοτήσεις (οικοδομών) – επενδύσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων

 

 

 

Φωτογραφία, Αρχείου

“Προς αδιέξοδο οι αδειοδοτήσεις – επενδύσεις με το νέο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ

 

Μετά από επισκόπηση των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» οι Μηχανικοί των  Κυκλάδων θεωρούμε ότι οι εμβόλιμες προσθήκες στο άρθρο 32 και στο άρθρο 46 του εν λόγω Σχεδίου Νόμου, που τροποποιούν το σκέλος των γνωμοδοτήσεων των συλλογικών οργάνων επί των αρχιτεκτονικών μελετών αποτελούν πισωγύρισμα 35 ετών.

 

Όπως αναλύουμε και τεκμηριώνουμε στο συνημμένο έγγραφο, οι διατάξεις αυτές κρίνονται ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ και ζητούμε να αφαιρεθούν στο ΣΥΝΟΛΟ τους.

Οι μεταγενέστερες εμβόλιμες προσθήκες, σε σχέση με το από Αυγ. 2020 κείμενο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, δημιουργούν μια επικίνδυνη ΑΣΑΦΕΙΑ που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο ιδιοκτήτες / επενδυτές καθώς θα πολλαπλασιάσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Προτείνουμε ως άμεση λύση να γίνει τροποποίηση του άρθρου 8 του Ν.4495/17 ώστε να επιτευχθεί η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αρχιτεκτονικής / πολεοδομικής ταυτότητας των κτιρίων, των κατασκευών και των οικιστικών συνόλων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση πράξεις χαρακτηρισμού, τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συμβάσεις με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Με αυτές τις απλούστατες τροποποιήσεις, λύνεται το γραφειοκρατικό «έμφραγμα» με γνωμοδοτικό όργανο μιας στάσης, το διευρυμένο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής”.

1341_27_11_20_προς_αδιεξοδο_οι_αδειοδοτησεις_σν_υπεν_μμε_DOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *