ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΌ ΤΗ NASA ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

 

 

 

 

 

   00_santoriniΕίναι η δεύτερη φωτογραφία της Σαντορίνης από το διάστημα που δίνει στη δημοσιότητα η NASA. Η πρώτη λήφθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2000, από το διαστημικό σκάφος “Terra” που μετέφερε και ένα ραδιόμετρο συνδυασμένης διαστημικής θερμικής εκπομπής και λήψης (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer-ASTER).

Πριν λίγες μέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα μια ακόμα. Από το Διεθνή Διαστηνικό Σταθμό (ISS) αυτή τη φορά. Με πιο προηγμένα μέσα και εκπληκτική λεπτομέρεια. “Τα νησιά σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται σε ένα οβάλ σχήμα. Είναι όλα ότι απέμεινε από τα συντρίμια ενός μεγάλου κυκλικού ηφαιστείου”, γράφει χαρακτηριστικά η tiempo.com, μια από τις εκατοντάδες ιστοσελίδες που έσπευσαν να δημοσιεύσουν αυτές τις εντυπωσιακές λήψεις.

 

00_santorini

“Το μεγαλύτερο τμήμα του δακτυλίου είναι η τουριστική Μέκκα της Σαντορίνης (επίσης γνωστή ως Θήρα), ενώ τα άλλα νησιά είναι Θηρασιά και το Ασπρονήσι. Τα τρία κομμάτια είναι ό, τι απομένει μετά από τηντεράστια έκρηξη που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστειακού νησιού. Το νερό του Αιγαίου νερό κατέκλυσε το κενό, που αποτελεί μαι κεντρική λιμνοθάλασσα μήκους 12 χιλιομέτρων” συμπληρώνει η tiempo .

Η ευκρίνεια είναι τέτοια, ώστε διακρίνεται ακόμα και ένα σκάφος να πλέει στο άνοιγμα μεταξύ Θηρασίας και Ακρωτηρίου μπαίνοντας στον όρμο της Καλντέρας. “Η λιμνοθάλασσα περιβάλλεται από ψηλά απόκρημνα βράχια στις τρεις πλευρές. Πολλοι οικισμοί καταλαμβάνουν την κορυφή αυτών των βράχων, που είναι σχεδόν κάθετα και εντυπωσιακά με ύψος περίπου 300 μέτρα. Αυτοί οι οικισμού εμφανίζονται ως διακεκομμέναλευκά μοτίβα στο χρώμα του ασβέστη που χρησιμοποιείται παραδοσιακά, σχεδόν αποκλειστικά, να βαφούν τα σπίτια των νησιών”, γράφει ο συντάκτης της tiempo, για να προσθέσει :

“Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά νησιά στη Γη. Τα πλοία φτάνουν στο κάτω μέρος του γκρεμού κοντά στην πόλη των Φηρών. Στη συνέχεια, οι τουρίστες αναρριζώνται σε ένα ζιγκ-ζαγκ μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια στην πόλη, μια κλασική ελληνική πόλη πάνω σε ένα βράχο με θέα στη μεγάλη λιμνοθάλασσα”.

Από το NASA EARTH OBSERVATORY εδώ δείτε τη φωτογραφία σε ανάλυση 4928Χ3280, 5MB

 

H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 2000

 

aster_santorini_lrg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *