“Καφετί νέφος στον ορίζοντα που ξεκινάει από το εργοστάσιο της ΔΕΗ”

ΚΟΒ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ του ΚΚΕ

 

 

 

 

  “Όλο και πιο συχνά, οι κάτοικοι της Σαντορίνης παρατηρούμε στην ανατολική πλευρά του νησιού, ένα καφετί νέφος στον ορίζοντα που ξεκινάει από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και εκτείνεται για δεκάδες χιλιόμετρα. Ιδιαίτερα έντονο ήταν το φαινόμενο στις 2 του Ιούλη. Αναμφίβολα πρόκειται για σοβαρή μόλυνση της ατμόσφαιρας που επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον της περιοχής.

 

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό αν όχι εγκληματικό, οι κυβερνώντες να μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος την ίδια στιγμή που μεγάλες εταιρείες ρυπαίνουν ανενόχλητες και καταστρέφουν το περιβάλλον, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό.  Ο λαός της Σαντορίνης όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, πληρώνει την δήθεν «πράσινη» μετάβαση και ανάπτυξη.

 

Αυτή όμως είναι η ανάπτυξη τους, σε ένα νησί που το χαρακτηρίζουν ως ναυαρχίδα του τουρισμού. Οι αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ρεύματος από τα δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία με τα τζακούζι ανά δωμάτιο, καλύπτονται με μηχανές που πρέπει να δουλεύουν στο φουλ, με εγκαταστάσεις που, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις με τα απαραίτητα φίλτρα και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η μόλυνση αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του νησιού από τις εκπομπές ρύπων από τα χιλιάδες λεωφορεία και βανάκια που κυκλοφορούν και από τα κρουαζιερόπλοια που βρίσκονται στην καλντέρα κάθε μέρα. Αν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και το συνεχιζόμενο έγκλημα από το ναυάγιο του sea diamond, το κουφάρι του οποίου σαπίζει εδώ και δεκαεπτά  χρόνια στο βυθό της καλντέρας, αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή χωρίς τέλος.

 

Η Σαντορίνη όμως δεν είναι ένα νησί για να βγάζουν δις κέρδη οι μεγαλοξενοδόχοι και οι εφοπλιστές. Στη Σαντορίνη, κυρίως, μένουμε όλοι εμείς. Οι χιλιάδες ντόπιοι κι άλλοι τόσοι μόνιμοι κάτοικοι-εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι τη θερινή περίοδο. Όλοι εμείς που έχουμε ανάγκη και δικαίωμα να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

 

Απαιτούμε να ερευνήσουν και να απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές και ο Δήμος από που, ακριβώς, προκύπτει το νέφος αυτό. Να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία ώστε να εξακριβωθεί αν και πόσο επιβλαβές είναι για τους περίοικους.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *