ΙΜΠΗΣ-Παπαζάχος για τη σεισμική πρόγνωση-Βίντεο από την καθιερωμένη ενημέρωση στη Σαντορίνη

 

 

Ό, τι έχει καταφέρει η Σαντορίνη με το ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης), δεν το έχει πετύχει κανένα σημείο της Ελλάδας, σε οποιοδήποτε κλάδο που η επιστήμη σφιχταγκαλιάζεται  με την καθημερινότητα. Από το 1994-95, όταν μια ομάδα λαμπρών επιστημόνων με επικεφαλής τον Ομότιμο -σήμερα- Καθηγητή Γεωθερμίας Μιχάλη Φυτίκα, δεν δημιούργησε απλώς ένα σπουδαίο δίκτυο ηφαιστειακής και σεισμικής επιτήρησης του νησιού, αλλά και ένα λαμπρό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του και την επιστημονική κοινότητα.

Γιατί;. Επειδή μια από τις μεγάλες επιτεύξεις του ΙΜΠΗΣ, ήταν η συχνή επαφή και ενημέρωση για το πως ανασαίνουν τα ηφαίστεια και πόσο ήσυχα στέκονται η τεκτονικές πλάκες, στα γνωστά πλέον γειτονικά ρήγματα. Δύο φορές το χρόνο, έρχονται -ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ- και κάνουν την προηγμένη επιστήμη, λαϊκή και εύληπτη γνώση και γνωριμία.

Ο Καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, που είναι στο πρώτο βίντεο, παρουσιάζει, κατανοητά και αδιαμφισβήτητα τις απαντήσεις, σε ένα ερώτημα που ταλανίζει την ανθρωπότητα. «Μπορεί ένας σεισμός να προβλεφθεί;. Με ποιο τρόπο;. Τι περιθώρια αντίδρασης έχουν οι πολίτες και αρχές;. Τελικά τι; Πρόγνωση ή πρόληψη;».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *