Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΛΟ (ΟΡΜΙΣΚΟ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ)
Το 1997 η Αμερικανίδα Γεωλόγος Eleonora Robbins, είχε την ιδέα να διερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Άρη. Το ερώτημα ήταν : στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον «Κόκκινο Πλανήτη», υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν ιδιαίτερες μορφές ζωής;. Ένα τμήμα της απάντησης, ίσως βρισκόταν στη Σαντορίνη. Η αδελφή της Robbins, είχε κάνει διακοπές στο νησί και παρατήρησε τα σκουρόχρωμα από το σίδηρο νερά στις θερμές περιοχές γύρω από την Καμένη. Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, και ασυνήθιστων χημικών ενώσεων, βρίσκεται πολύ κοντά στις αρχέγονες συνθήκες που δημιούργησαν τη ζωή στη γη.
Η τότε Διευθύντρια του Γυμνασίου Φηρών κ. Γερασιμίνα (Μίνα) Καφούρου, μαζί με πέντε εθελοντές μαθητές (Άννα Δαμίγου, Μανώλης Ρενιέρης, Μιχάλης Ρενιέρης, Θεώνη Καφιέρη και Νικόλαος Πετρόπουλος) ανέλαβαν τη συνεχή συλλογή δειγμάτων σε διάφορες εποχές.
Στις 17 Νοέμβρη του 2008, οι συνεργάτες του καθηγητή Squyres της NASA, που είχαν στείλει το Opportiunity στον Άρη, εντόπισαν ένα βότσαλο. Ήταν πολύ σημαντικό γι αυτούς. «Αυτές οι κροκάλες είναι σαν μικρά νησιά έξω στη θάλασσα», εξήγησε ο Squyres. Αμέσως εστίασαν σε αυτό. Και έσπευσαν να το βαφτίσουν. «Το όνομά του, το πήρε », αναφέρει η NASA, «από το μικρό αρχιπέλαγος των ηφαιστειακών νησιών στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, όπως είπε ο Squyres, είναι «τα καλύτερα στον κόσμο». Το βότσαλο ή κροκάλα «Santorini-Σαντορίνη», ήταν διπλά τυχερό για την MER ((Mars Exploration Rover – B) , καθώς βρέθηκε και σε στιγμή που η θέση του ήλιου πάνω από τον Άρη ήταν ιδανική για καλές φωτογραφίες και έδινε ευκρίνεια στους επιστήμονες ώστε να καθοδηγήσουν το ρομποτικό όχημα για τις υπόλοιπες αναλύσεις.
«Είμαι ενθουσιασμένος με την Βότσαλο Santorini», δήλωσε ο Squyres, «Ψάχναμε πολύ και τώρα έχουμε μια καλή κροκάλα σε σωστό μέγεθος”.
Τώρα, οι επιστήμονες στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον τους στο ηφαίστειο. Τα ρομποτικά σκάφη Rover και Curiosity που εξερεύνησαν τον κόκκινο πλανήτη, βρήκαν ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως αναφέρουν δεκάδες έγκριτες εφημερίδες, o Καθηγητής κ. Ιωάννης Μπαζιώτης, μέλος μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας, σημείωσε: «στον κόλπο του Μπάλου, στο νότιο τμήμα του νησιού, και σε δύο περιοχές της Βορειοανατολικής Ευρώπης, ανακαλύψαμε βασάλτες όπως αυτοί που εντοπίστηκαν από τα ρομποτικά σκάφη στον Άρη και με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες κάποιων μετεωριτών του κόκκινου πλανήτη που ανακαλύφθηκαν στη Γη “.
“Αυτό” επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, “ καθιστούν το ηφαιστειακό νησί της Σαντορίνης ως ένα λεγόμενο ‘Martian analogue’ (αντίστοιχο-παρόμοιο του Άρη), δηλαδή ένα μοναδικό εργαστήριο για την εκπαίδευση των αποστολών τον κόκκινο πλανήτη και για συγκριτικές μελέτες. Αυτό φαίνεται από την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Icarus και διεξάγεται από την ομάδα που συντονίζεται από τον Paul Asimow, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας”.
Και οι αρειανοί, αδημονούν!.