“ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ”
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΡΟΥΣΣΟΥ
“Εξαιρετικά ευχάριστο είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του ΓΝ Θήρας διεκδικούν επίδομα απομακρυσμένης περιοχής. Εξαιρετικά ευχάριστο είναι το γεγονός ότι το ΔΣ της ΑΕΜΥ προσανατολίζεται στην καταβολή του επιδόματος αυτού.
Οι εργαζόμενοι του ΓΝ Θήρας δικαιούνται το επίδομα διότι εργάζονται και ζουν σε ένα μικρό νησί απομακρυσμένο και αποκομμένο. Σε ένα νησί απομακρυσμένο οι δυσκολίες είναι πολλές ενώ οι ευκαιρίες εξαιρετικά περιορισμένες. Γι’ αυτό όσοι ζουν σε ένα νησί πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, δηλαδή να πριμοδοτούνται όταν είναι υποψήφιοι, να λαμβάνουν επίδομα κλπ.
Προφανώς όσοι υποστηρίζουν την καταβολή του επιδόματος κατανοούν τη σημασία και υποστηρίζουν την εφαρμογή της εντοπιότητας και νησιωτικότητας. Διεκδίκηση καταβολής επιδόματος απομακρυσμένης περιοχής σημαίνει διεκδίκηση εφαρμογής της εντοπιότητας και νησιωτικότητας. Καταβολή του επιδόματος απομακρυσμένης περιοχής σημαίνει εφαρμογή ήδη της νησιωτικότητας.
Και βέβαια η νησιωτικότητα δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά.
Πως είναι δυνατόν να ενισχύονται, δηλαδή να λαμβάνουν επίδομα, όσοι εργαζόμενοι ζουν κάποιους μόνο μήνες σε απομακρυσμένη περιοχή και να μην ενισχύονται, πριμοδοτούνται όσοι υποψήφιοι ζουν σε όλη τους τη ζωή σε απομακρυσμένη περιοχή, σε νησί;
Η συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα και η εντοπιότητα ΚΑΚΩΣ το 2016 δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη διαδικασία προσλήψεων στο ΓΝ Θήρας. Πρωταρχικό και κύριο κριτήριο για την αξιολόγηση των υποψηφίων πρέπει να είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα.
Διότι και οι νησιώτες έχουν δικαίωμα στη ζωή και την εργασία και ιδιαίτερα στο νομό τους ο οποίος αποτελείται από μικρά και απομακρυσμένα νησιά.
Θυμίζω ξανά τα λόγια του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από τη Νίσυρο: «η νησιωτικότητα είναι ευλογία και πλεονέκτημα, οι νησιώτες μένουν στα νησιά όχι μόνο τα καλοκαίρια αλλά δώδεκα μήνες, μένουν στα νησιά όταν έχει απαγορευτικό, οφείλουμε σεβασμό προς τους νησιώτες, και οι νησιώτες έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην εργασία όχι μόνο για τη δική τους προκοπή αλλά και για την προκοπή του τόπου, πρέπει να απαντήσουμε στο μεγάλο θέμα της ανεργίας, της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, της ερήμωσης των νησιών από νέο έμψυχο δυναμικό, η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και άρθρο του ελληνικού Συντάγματος, η νησιωτικότητα είναι ένα ζήτημα ίσων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, και προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων, η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μια ομιλία και μια απλή εξαγγελία, αλλά είναι μια καθημερινή μάχη, ένας δύσκολος καθημερινός αγώνας.»
Πιστεύω ότι σε αυτό τον αγώνα οφείλει να ταχθεί και η ΑΕΜΥ. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι για εργασία στο νοσοκομείο της Σαντορίνης από νησιά πρέπει να πριμοδοτηθούν, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα”.