Την άμεση φορολόγηση και την επιστροφή στους καταναλωτές των υπερκερδών στη προμήθεια ρεύματος ζητούν εξήντα (60) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε εντοπίσει την ύπαρξη υπερκερδών στην αγορά ενέργειας και είχε ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2021. Αν και η κυβέρνηση δεν έβρισκε ούτε αναγνώριζε τα υπερκέρδη, αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί την ύπαρξή τους , μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και μετά από την κοινωνική κατακραυγή. Δεσμεύτηκε επίσης να τα φορολογήσει. Η ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 37 του ν.4936/2022 που αφορά μόνο το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 (ενώ κακώς δεν περιλαμβάνει την περίοδο Ιουλίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2021), αν και έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει ούτε ένα ευρώ στο κράτος αφού, δεν έχουν μέχρι στιγμής υπολογιστεί ούτε τα ποσά επί των οποίων θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά.
Επισημαίνουν ακόμη πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει επικοινωνιακά τις ευθύνες της, με τη νομοθέτηση του προσωρινού μηχανισμού παρακράτησης υπερεσόδων στην προημερήσια αγορά και με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οδήγησε σε νέα γενιά υπερκερδών. Μόλις σε ένα μήνα λειτουργίας του νέου μοντέλου προέκυψε, αφενός ότι οι τιμές ρεύματος στην προμήθεια πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με ό,τι θα ίσχυε αν εφαρμοζόταν η ήδη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, αφετέρου δημιουργήθηκε νέα γενιά, πολύ πιο προκλητικών υπερκερδών, αυτή τη φορά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνουν ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο η κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια στην αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη που παράγονται υπέρ λίγων εταιρειών.
Για τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές ρωτούν αν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει την φορολόγηση των νέων υπερκερδών των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2022 που εκτιμώνται ήδη σε 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, ζητούν εξηγήσεις για τη μη φορολόγηση, μέχρι σήμερα, των υπερκερδών της περιόδου Ιουλίου 2021-Σεπτεμβρίου 2021 και για την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση για να μειωθεί το συνολικό ποσό των υπερκερδών, ενώ ήδη 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη εκείνης της περιόδου έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και βρίσκονται στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών. Τέλος, ρωτούν αν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη από την προμήθεια φυσικού αερίου και για ποιο λόγο η κυβέρνηση φαίνεται ότι υπαναχωρεί και δεν αναφέρεται σε φορολόγηση 90% των υπερκερδών στους τομείς των ορυκτών καυσίμων (π.χ. φυσικό αέριο, διυλιστήρια);”.