ΦΑΒΑ: ΕΝΑΣ ΓΕΥΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Παρά το γεγονός πως το άρθρο της Δρος Raffaella Sica -Βιολόγου Διατροφολόγου, δεν συνυπολογίζει την γενετική ιδιαιτερότητα της “Φάβας Σαντορίνης” που αναγνωρίστηκε ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εντούτοις πολύ διαφωτιστικό για τον υγειονομικό και γευστικό πλούτο, που κρύβεται στα όσπρια και περιλαμβάνει ειδική αναφορά στη Φάβα Σαντορίνης.
Η δρ Sica, στο zon.it, αναφέρει τις κοινότερες φάβες που έχουν την ονομασία Vicia Faba, ενώ η φάβα Σαντορίνης, ανήκει στον ειδικό τύπο Lathyrus Clymenum L, που όπως απέδειξε η Καθηγήτρια Αρχαιολόγος – αρχαιοβοτανολόγος κ. Ανάγια Σαρπάκη :« Το όσπριο που βρίσκεται κατά κόρον, μεταξύ των άλλων, στην προϊστορική Θήρα είναι ο αρακάς (Lathyrus clymenum), τον οποίον στο παρελθόν τον είχαν ταυτοποιήσει λάθος ως κουκί (Vicia faba) διότι στο άκουσμα του όρου «φάβα» και από την μορφολογία του σπόρου έμοιαζε λίγο στο μικρόκαρπο κουκί, το κοινά ονομαζόμενο στην Κρήτη, στην περιοχή του Ηρακλείου, σαν «μισιριώτικου κουκί». Όμως, η πιο προσεκτική έρευνα του οσπρίου, του σημερινού, αλλά και του αρχαιολογικού, μας οδήγησε στο ειδικό λαθούρι, το Lathyrus clymenum». (Ανάγια Σαρπάκη «H φάβα της Σαντορίνης (Θήρας) σήμερα και στο απώτερο παρελθόν»).
Το άρθρο της Sica πάντως, αποδίδει πολλά υγιεινά “χαρίσματα” στη φάβα γενικά, με ξεχωριστή και εκτεταμένη επισήμανση για “το φάβα” της Σαντορίνης: “Και αν κάποιος από εσάς σχεδιάζει ένα ταξίδι στην Σαντορίνη για το καλοκαίρι …Μην χάσετε την “φάβα”, μια κρέμα οσπρίου που είχα τη χαρά να δοκιμάσω και ήταν νόστιμη. Ναι, γιατί μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων του νησιού υπάρχει και αυτό … η φάβα είναι μεγαλειώδης για να την απολαύσετε με crostini (σ. Santonewsπαξιμάδι ή φρυγανισμένο ψωμί), πίνοντας ένα ποτήρι κρασί στο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης!”.
H Raffaella Sica δίνει μάλιστα και μια σαντορινιά συνταγή :
“500 g του οσπρίου
- 1 κρεμμύδι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
διαδικασία:
Πλύνετε το όσπριο και τοποθετήστε το σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και σιγοβράστε. Αφήνουμε να πάρει βράση και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο στη μέση, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίστε να σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν φτάσει να έχει μια πυκνή , κρεμώδη υφή, προσθέστε το λάδι και συνεχίστε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά. Αφαιρέστε το κρεμμύδι και τοποθετήστε την κρέμα σε ένα βαθύ πιάτο. Αφήστε τη να κρυώσει και απολαύστε τη μετά από μερικές ώρες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Απολαύστε το γεύμα σας!”.