«ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ»
ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η συγκρότηση της Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Θήρας( άρθρο 76 του Ν.3853/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 78 του Ν.4555/2018)
Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ακυλίνα Κόκκαλη, στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι η επιτροπή αυτή είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο που θεσμοθετήθηκε για τη δήθεν συμμετοχή των δημοτών και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων στη διοίκηση του Δήμου. Καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα και καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τα νησιά μας, Σαντορίνη και Θηρασιά
Τέτοιου είδους επιτροπές με αυτό το πλαίσιο, δημιουργούν τη ψευδαίσθηση συμμετοχής σε ουσιαστικές διαδικασίες, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν μηχανισμό χειραγώγησης με συγκεκριμένο αντιδραστικό χαρακτήρα.
Επειδή στη συνέχεια ακούστηκαν διάφορα για το «πολύ ουσιαστικό ρόλο» που μπορεί να παίξει η επιτροπή αυτή, η επικεφαλής Μαρία Αργυρού, προς ενημέρωση και των δημοτών που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τα τοπικά ΜΜΕ, τόνισε τα εξής:
1.- Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το συγκεκριμένο άρθρο, η επιτροπή απλά γνωμοδοτεί για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος
2.- Διατυπώνει γνώμη για τοπικά προβλήματα και παρατηρήσεις επί των αποφάσεων κανονιστικού περιεχομένου ενώ
3.- Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού του Δήμου.
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς αβίαστα το ρόλο αυτής της επιτροπής. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται από τη μέχρι σήμερα λειτουργία αυτής της επιτροπής στο Δήμο μας .
Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων σε γενικότερο επίπεδο:
Μετά από «διαβούλευση» καταργήθηκαν πλήθος κατακτήσεις των εργαζομένων (8ωρο, σταθερή εργασία, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κ. ά.) και πέρασαν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα (πετσόκομμα μισθών και συντάξεων , ελαστικές σχέσεις εργασίας , αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης κ.ά.).
Με βάση τα παραπάνω , η Λαϊκή Συσπείρωση θωρεί ότι χρειάζονται τοπικά όργανα με διαφορετικό προσανατολισμό και αποφασιστικό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δε «νομιμοποιεί» τη λειτουργία τέτοιου οργάνου με τη συμμετοχή της. Για τους λόγους αυτούς καταψήφισε τη συγκρότησή της.
Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται περίτρανα η σύμπλευση και της σημερινής Δημοτικής Αρχής σε όλα αυτά τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά νομοθετήματα, που αποσκοπούν στην υποβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Διοίκησης».