ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ- ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 

 

 

“3 Δεκέμβρη  σήμερα παγκόσμια ημέρα Ατόμων με αναπηρία  και η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας εστιάζει την προσοχή της στις παρεχόμενες υπηρεσίες  προς   αυτά τα  άτομα ανήλικα και ενήλικα , που ζουν τη Σαντορίνη αλλά και τη διπλανή μας Θηρασιά.

 

 

Κακά τα ψέματα .  Δυστυχώς αυτά τα άτομα  αλλά και οι οικογένειές τους , πέρα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ως άτομα με Ειδικές Ανάγκες, όπως ο « Κοινωνικός αποκλεισμός» , η περιθωριοποίηση και η στέρηση της συμμετοχής  τους σε κοινωνικά , δημόσια αγαθά και υπηρεσίες  που θα έπρεπε να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους, έρχονται καθημερινά  αντιμέτωπα  και με την παντελή αδιαφορία της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής .

 

 

Ας ξεκινήσουμε από τα παιδιά. Είναι γνωστές οι δυσκολίες και οι ελλείψεις   που αντιμετωπίζουν στην ένταξή τους στη σχολική κοινότητα , στη διευκόλυνση της παρακολούθησης του σχολικού προγράμματος και το κυριότερο στη μεγιστοποίηση και αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους.

 

 

Στο νησί μας  δεν λειτουργεί Ειδικό Νηπιαγωγείο , πρόταση  της Λαϊκής Συσπείρωσης εδώ και χρόνια.

 

Το Ειδικό σχολείο στερείται επαρκών σχολικών αιθουσών και γραφείων  και το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό   εκλιπαρεί  ιδιαίτερα  φέτος για τη ν κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

 

 

Το  Εργαστήριο Ειδικής  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  και Κατάρτισης που φιλοξενείται  στο κτίριο του Γυμνασίου της Μεσαριάς  , στερείται υλικοτεχνικής υποδομής  και ειδικοτήτων για την εύρυθμη λειτουργία του.

 

 

Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο  αλλά και δομή   για μετά την αποφοίτηση  των  μαθητών από το ΕΕΕΕΚ δεν υπάρχει στο νησί.  Η πρότασή μας  προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας για λειτουργία Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης   ιδιαίτερα για τα  άτομα αυτά, δεν υιοθετείται.

 

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω ελλείψεων,  είναι τα παιδιά αυτά ό,τι  έχουν μάθει στη διάρκεια  της  μαθητικής ζωής να είναι καταδικασμένα να μην μπορούν να τα αξιοποιήσουν, αφού μέχρι σήμερα  δεν έχει υπάρξει καμιά κρατική μέριμνα  όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

 

 

Στην  προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ,που ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν οι ιδρύσεις , συγχωνεύσεις , καταργήσεις  σχολικών μονάδων  η Λαϊκή Συσπείρωση  επανέλαβε την πρόταση για την ίδρυση  του ειδικού Νηπιαγωγείου αλλά και την ίδρυση  Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου .

 

 

Ο Δήμαρχος , στην τοποθέτησή του ανήγγειλε   σύμφωνα με τη συνομιλία  που είχε  με το Διευθυντή  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Καφτηράνη,  ότι γρήγορα θα υπάρξουν  και στο νησί μας τέτοιου είδους δομές . Ας το ευχηθούμε .

 

 

Τέλος, με την ευκαιρία   της σημερινής ημέρας , υιοθετούμε  την πρόταση  του Περιφερειακού παραρτήματος Θήρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για τη λειτουργία  κέντρου Φυσικής Ιατρικής  και αποκατάστασης  στο Νοσοκομείο  Σαντορίνης.  Η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου  θα προσφέρει  μεγάλη ανακούφιση όχι μόνο σε ΑμεΑ αλλά και σε ασθενείς και ιδιαίτερα στο οικογενειακό τους περιβάλλον  , που είναι αναγκασμένοι  η να καταφεύγουν  στους ιδιώτες φυσικοθεραπευτές  του νησιού η να νοσηλεύονται σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης  σε άλλες πόλεις  Αθήνα ,Λάρισα κ.λ.π  με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

 

Για να δούμε όμως να πραγματώνεται το νόημα της σημερινής ημέρας , πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο κίνημα  στην κατεύθυνση της διεκδίκησης  των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών , στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής τους, στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών αλλά και στην εξασφάλιση της κοινωνικής τους ένταξης και συμμετοχής. Στην εφαρμογή και λειτουργία,  όλων όσων προτείνονται από την επιστημονική κοινότητα για την ανακούφιση των ΑμεΑ  και την ένταξή  τους στο κοινωνικό σύνολο.

 

 

Γιατί  τελικά η μόνη αναπηρία στον κόσμο είναι να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε  για τη ζωή μας.

Τα άτομα αυτά  «δεν έχουν  αναπηρίες , έχουν διαφορετικές  ικανότητες» Robert M. Hensel

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας

ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ            ΑΚΥΛΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΗ”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *