Γράφει ο Νίκος Λεβογιάνης, με αφορμή την μαφιόζικη στον υπεύθυνο της αρχαιολογίας για τη Μύκονο
.
Ο πρώην Υπουργός, φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Λεβογιάννης
“Με αφορμή την αποτρόπαια και καταδικαστέα μαφιόζικη εγκληματική επίθεση εναντίον του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρού, υπαλλήλου της “Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων”, υπεύθυνου για τη Μύκονο…
Ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις μέρες για την «Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων» και υποθέτουμε ή θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο το ΠΟΥ βρίσκεται αυτή η υπηρεσία, ΠΟΥ έχει την έδρα και τα γραφεία της!!!.
Αλλά τα αυτονόητα στην τριτοκοσμική Ελλάδα δεν είναι και δεδομένα.
Ρωτάμε λοιπόν το αυτονόητο:
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ;;;;
Μήπως στην Πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων την Ερμούπολη Σύρου (το αυτονόητο);
Μήπως έχει γραφεία στη Μύκονο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη (το αυτονόητο);
Μήπως έστω λειτουργούν σε κάποια από αυτά τα νησιά κάποιες από τις υπηρεσίες της, πέραν των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων (το αυτονόητο);
Σωστά ρωτάμε, γιατί στην Πρωτεύουσα του Νομού βρίσκονται ΟΛΕΣ κυριολεκτικά οι δημόσιες υπηρεσίες, που είναι αρμόδιες για τις Κυκλάδες και οι περισσότερες και σημαντικότερες από αυτές, αν όχι όλες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, έχουν γραφεία και στις έδρες των Επαρχείων στα μεγάλα νησιά.
Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η τόσο σημαντική και χρήσιμη για τους κατοίκους των νησιών, έχει την έδρα και τις κεντρικές της υπηρεσίες στην πρωτεύουσα του Νομού, στην Ερμούπολη της Σύρου και φυσικά γραφεία σε όλα τα μεγάλα νησιά που είναι έδρα Επαρχείου.
Όπως ακριβώς συμβαίνει σε ΟΛΟΥΣ κυριολεκτικά τους άλλους Νομούς της Ελλάδας και σε όλες τις πρωτεύουσες των νησιωτικών Νομών.
Και όμως σήμερα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, στο έτος 2023, το αυτονόητο δεν είναι και δεδομένο κι ας έχει γίνει συνταγματικός θεσμός η λεγόμενη ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ από το 2001.
Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ δεν βρίσκεται στη Σύρο, δεν έχει γραφείο σε ΚΑΝΕΝΑ άλλο νησί των Κυκλάδων κι ας είναι απαραίτητη κάθε μέρα για τους κατοίκους, για την παραμικρή οικοδομική και όχι μόνο δραστηριότητα, γιατί όλοι οι οικισμοί των Κυκλάδων, νησιά ολόκληρα, είναι χαρακτηρισμένα και σωστά ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ, αλλά και πολλά είναι, αρχαιολογικές ζώνες.
Αυτό, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, σημαίνει ότι για οποιοδήποτε έργο, δημόσιο, δημοτικό, ιδιωτικό, ακόμη και η απλούστερη, η παραμικρή οικοδομική παρέμβαση σε ένα σπίτι, η τοποθέτηση π.χ. ενός στεγάστρου, απαιτεί άδεια και από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Πού βρίσκεται τελικά αυτή η υπηρεσία των Κυκλάδων;;;
Μια απλή αναζήτηση στο…Google και ιδού η απάντηση:
«Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης, ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ και χωρική αρμοδιότητα τις περιφερειακές ενότητες: Άνδρου, Μήλου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Τήνου.
Η αρμοδιότητα της Εφορείας ανάγεται σε όλα τα θέματα σχετικά με τη διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, και την έκθεσή τους στα Μουσεία, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των Συλλογών, στον χώρο ευθύνης της, που ανήκουν στο κράτος, καθώς και με την εν γένει μέριμνα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων.
Το προσωπικό της μετέχει στο έργο αυτό, καθώς και στη διεξαγωγή συστηματικών και σωστικών ανασκαφών ή άλλων αρχαιολογικών έργων και ερευνών, στη μελέτη και διοργάνωση των μονίμων και περιοδικών εκθέσεων, στη διαμόρφωση ανάπτυξης και λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, στην οργάνωση, προβολή και λειτουργία των μουσείων, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και ανεξάρτητα από την κατανομή τους στα επιμέρους τμήματα».
Έδρα: Αθήνα
Διεύθυνση: Επαμεινώνδα 10, Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 33 10 966, +30 210 32 50 148
Φαξ: +30 210 32 15 897
E-mail: efakyk@culture.gr
***
ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΠΌΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ…ΑΘΗΝΑ.
Ο ΛΟΓΟΣ;;; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ
ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ, ΤΟ ΕΤΟΣ 2023!!!”