Οι πολεοδομικές και κατασκευαστικές αυθαιρεσίες στη Μύκονο συνεχίζονται

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

 

“Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για τις συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες στη Μύκονο δείχνουν ότι, παρά την καταγραφή των αυθαιρέτων και τους συνεχείς ελέγχους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η παράνομη δόμηση στο νησί δεν έχει τελειωμό. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα της Αρχής αναφέρονται 145 πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές από το 2018 έως σήμερα, με κατασκευές πάνω στην άμμο, με επέκταση τόνων μπετόν πάνω στα βράχια κλπ., ενώ καλεί την πολεοδομία της Σύρου να λάβει δραστικά μέτρα.

 

Με Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2020 με θέμα «Τα αδιέξοδα και οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων συνεχίζονται», είχαμε τονίσει ότι η ακύρωση των Παρατηρητηρίων Δόμησης στις Περιφέρειες και στους Δήμους, τα οποία είχαν θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα αύξησης της αυθαίρετης δόμησης σε τοπικό επίπεδο.

Οι καταγγελίες των πολιτών της Μυκόνου είναι συνεχείς όπου διαπιστώνεται ότι:

  • Καταπατώνται δημόσιοι χώροι δημοτικά κτήματα και επαρχιακοί δρόμοι όπως στο Βαστάο –Επάνω Μύλους (Περιβάλλον χώρος της χώρας Μυκόνου) με παράλληλη αυθαίρετη κατασκευή υψηλών τοίχων και συνέχιση εργασιών παρά την διακοπή των εργασιών
  • Κατασκευάζονται σε επιχείρηση στον Πάνορμο συνεχώς κτίρια και εγκαταστάσεις και επεκτείνονται σε κτίσματα με μικρότερες άδειες κατασκευής, καταπατώντας τον αιγιαλό, χωρίς μελέτη για τα λύματα και με  αποτροπή της πρόσβασης στην θάλασσα
  • Μπαζώνεται και αλλοιώνεται το κυρίως ρέμα που μεταφέρει νερό στο φράγμα του Μαραθιού.

Η ματαίωση υλοποίησης του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που είχε δρομολογήσει το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αφήνει το αποτύπωμα της και στη Μύκονο. Η υλοποίηση της σύμβασης για την εκπόνηση  Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ)  υπεγράφη στις 8 Αυγούστου του 2022 από το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος το πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού της Μυκόνου και μέχρι να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος της Μυκόνου θα έχει εντελώς κακοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου από το 2005.

 Η περίπτωση της Μυκόνου, ενός από τους σημαντικότερους ελληνικούς προορισμούς με παγκόσμια ακτινοβολία, γίνεται όλο και περισσότερο μάρτυρας της άναρχης και  ανεξέλεγκτης πολεοδομικής αυθαιρεσίας, της απουσίας ελέγχου της κυκλοφορίας στο νησί, της περιβαλλοντικής καταστροφής των πόρων της καθώς και της έλλειψης της ολιστικής διαχείρισης του προορισμού. Οι συνεχείς κατασκευαστικές αυθαιρεσίες έχουν καταστήσει το νησί της Μυκόνου συνώνυμο με την παράβαση των πολεοδομικών κανόνων της χώρας και προτεκτοράτο της παρανομίας , εις βάρος των επαγγελματιών και κατοίκων που τηρούν την νομιμότητα. Εάν δε συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός των παρανομιών, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί πλέον με σοβαρότητα κανένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Οι φυσικοί πόροι του νησιού δεν είναι απεριόριστοι, και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της μικρής κλίμακας, δεν συνάδει με τις υπέρογκες και μάλιστα αυθαίρετες κατασκευές που προσβάλλουν την αισθητική του κυκλαδικού τοπίου. Τέλος, υπάρχει απαράδεκτη και εσκεμμένη καθυστέρηση εκπόνησης και έγκρισης της Αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό που θα έδινε τις θεσμικές κατευθύνσεις για τις τουριστικές περιοχές (κορεσμένες ή μη) τακτοποιώντας το πολεοδομικό και χωροταξικό χάος στην χώρα και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *