Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ ΣΙΝΑΝ ΡΕΪΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

 

Η πειρατία, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πληγές της Μεσογείου, για αιώνες. Χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: τους πειρατές που χτυπούσαν ανεξέλεγκτα, ανεξαρτήτως κράτους, εθνικότητας ή θρησκείας και τους κουρσάρους που τίθενταν στην υπηρεσία ενός ηγεμόνα και περιόριζαν τις λεηλασίες και το δουλεμπόριο σε εχθρικά προς το κράτος πλοία και τόπους.

Ένας από τους λόγους που τα νησιά, είχαν τις πρωτεύουσες σε ψηλά, απόκρημνα και οχυρωμένα σημεία και χτισμένα με δαιδαλώδη δρομάκια (ρυμίδια στη Σαντορίνη), ήταν για την προστασία από τη φοβερή θαλάσσια λαίλαπα.

Από τους διασημότερους κουρσάρους ήταν ο Σεφαραδίτης Εβραίος Σινάν Ρέις. (Σεφαραδίτες, είναι οι Εβραίοι που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα με τον περίφημο “λίβελλο του αίματος”-υποτίθεται πως ανακάτευαν αίμα χριστιανόπουλων με αλεύρι και τα έτρωγαν στις τελετουργίες τους- ενώ Ασκενάζι λέγονται οι Εβραίοι που προέρχονταν από την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Σινάν, εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη την πιο κοσμοπολίτικη και ανεκτική πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την άδεια του σουλτάνου (η δεύτερη πόλη είναι η Θεσσαλονίκη). Αμέσως επιδόθηκε στην κουρσάρικη δραστηριότητα, κτυρίως για να εκδικηθεί τους Ισπανούς που είχαν εκδιώξει τους ομόθρησκούς του, κατάσχοντας και τα υπάρχοντά τους. Συνενώθηκε με τον περίφημο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, αλλά και με τους Βερβέρους πειρατές από την Αλγερία, κουρσεύντας πλοία από την Ισπανία και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με τον ισπανόφωνο  ιστότοπο Aurora, “Ο Σινάν έπλευσε με τον Μπαρμπαρόσα στη Μάχη της Πρέβεζας το 1538 εναντίον του αυτοκρατορικού στόλου του Καρόλου και του διοικητή του, Αντρέα Ντόρια. Ο Σινάν πρότεινε να αποβιβαστούν στρατεύματα στο Άκτιο στον Κόλπο της Άρτας κοντά στην Πρέβεζα, μια ιδέα που αρχικά συνάντησε άρνηση από τον Μπαρμπαρόσα, αλλά αργότερα αποδείχθηκε σημαντική για τη διασφάλιση της οθωμανικής νίκης”.

Η συνέχεια, η έρευνα  του Aurora, αποκαλύπτει και μια άγνωστη πτυχή που αφορά στη Σαντορίνη που τότε ήταν φραγκοκρατούμενη. Γράφει: ” Ο Μπαρμπαρόσα αφιέρωσε τα απομνημονεύματά του σε αυτόν, τον οποίο συχνά αναφερόταν ως Σινάν Ρέις ή Ραγίς, που σημαίνει «αρχηγός» στα αραβικά. Τα ιστορικά αρχεία της Αγγλίας τον περιγράφουν ως «τον διάσημο Εβραίο πειρατή», ενώ ο τότε κυβερνήτης της πορτογαλικής Ινδίας τον αποκαλούσε «ο μεγάλος Εβραίος».

Πηγή:archaiologia.gr

Ο Σινάν έγινε ο Ανώτατος Ναυτικός Διοικητής του Οθωμανικού στόλου. Δημιούργησε βάσεις σε διάφορα μέρη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης και έδωσε πολλές βασικές μάχες ενάντια στην Ισπανική και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την εποχή που κυβερνούσε ο ίδιος άνθρωπος, ο Κάρολος Ε’ .

 

Ο συγγραφέας και ερευνητής Λεωνίδας Γουργουρίνης, δίνει μια ακόμα πληροφορία για την πειρατεία στο Αιγαίο και την καταστροφή της Σαντορίνης, από άλλον κουρσάρο. Τον περιώνυμο  Γάλλο Ούγκο Κρεβελιέ, που αψηφώντας τα πάντα έσπερνε τον τρόμο, τον πανικό και τον θάνατο με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, σε βάρος κάθε κατοίκου, εμπόρου ή και κουρσάρου ακόμα.

 

Σημειώνει ο Γουργουρίνης :”Κλασικό παράδειγμα τέτοιου Χριστιανού πειρατή, είναι αυτό του Γάλλου Ούγκο Κρεβελιέ, που αψηφώντας τα πάντα έσπερνε τον τρόμο, τον πανικό και τον θάνατο με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, σε βάρος κάθε κατοίκου, εμπόρου ή και κουρσάρου ακόμα.

 

Όταν απέκτησε τον έλεγχο του Αιγαίου, επέβαλε φορολογία στους κατοίκους της Αίγινας, της Αθήνας και των Κυκλάδων, με αντάλλαγμα να μην τους ενοχλεί με επιθέσεις και λεηλασίες. Προσπάθησε να καταλάβει την Πελοπόννησο με τη βοήθεια των Μανιατών, αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1676λεηλάτησε την Σάμο και την Λέσβο και το 1678 κατέστρεψε την Σαντορίνη. Αλλά κι άλλοι τόποι που είχαν γνωρίσει την οργή του ήταν η Άνδρος, η Νάξος και η Τήλος, όπου κατέστρεψε πόλεις και χωριά. Οι αρχηγοί των πειρατών στην Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο, τόσο οι Μουσουλμάνοι όσο και οι Χριστιανοί, δεν ήταν απλά ληστές και άρπαγες, λειτουργούσαν σαν ηγεμόνες, έκλειναν συμφωνίες, εκτελούσαν επιθέσεις σε μεγάλους στόχους και μοιράζονταν μεγάλα, τεράστια θα έλεγε κανείς, κέρδη, από τη λεία και τα λάφυρα και κυρίως το εμπόριο σκλάβων με τους σουλτάνους και τους βασιλιάδες που τους προστάτευαν.

“.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *