ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΔΙΑΦΘΟΡΑ

“Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΞΧΝΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ”

 

 

ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ_ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ“Η αντιπολίτευση ξεχνά τα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή που οδήγησαν στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος

Τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής

Έντονη κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πολυετή διακυβέρνηση με σκάνδαλα, διαφθορά και διαπλοκή, που οδήγησαν στην κατάρρευση της χώρας και ανάμεσα σ’ αυτή την κατάρρευση και στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, άσκησε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών

.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεχνάτε πολύ γρήγορα, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, τη διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων, τα δομικά ομόλογα και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το περίφημο PSI, με την απώλεια των ταμείων περίπου 13 δισ. ευρώ. Μονίμως επαναλαμβάνετε την κασέτα του λογαριασμού που ανεβαίνει, καταστροφολογώντας, όταν τα επίσημα στοιχεία σάς διαψεύδουν παταγωδώς. Τα στοιχεία μόνο της EUROSTAT, για να μην πάρουμε την ελληνική στατιστική αρχή, με το 0,7% πλεόνασμα για τα υπόλοιπα, έναντι των προβλέψεων των διεθνών οργανισμών για ελλείμματα, είναι σαφή στοιχεία, δεν είναι προβλέψεις.

Αντίθετα, τα δικά σας στοιχεία βασίζονται σε προβλέψεις. Προβλέψεις Διεθνών Οργανισμών που πέφτουν πάντα έξω.

Άρα δεν είναι καθόλου αξιόπιστα τα δικά σας στοιχεία και δεν είστε και εσείς ταυτόχρονα καθόλου αξιόπιστοι. Λέγατε, ότι θα υπήρχε ανάπτυξη το 2015 κ.λπ., εάν δεν έπεφτε η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Όμως ούτε η αξιολόγηση είχε κλείσει, ούτε το mail Χαρδούβελη είχε καταλήξει σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και σε συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα.

Και για να κάνουμε τη σύγκριση, το μεν αφορούσε ενάμιση χρόνο, το 2015 και το 2016, ενώ η δική μας η συμφωνία αφορά από το 2015 έως και το τέλος του 2018, αφορά δηλαδή τέσσερα χρόνια. Επομένως τα ποσά τα οποία εσείς λέτε και τα ποσά τα οποία συζητούσατε για ενάμισι έως δύο δισ. ευρώ στο mail Χαρδούβελη, δεν μπορούν να έχουν καμία σύγκριση με τα 5,4 δισ. ευρώ, που είναι τα μέτρα τα οποία ψηφίζουμε αυτή την περίοδο.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω μόνο για αριθμούς. Διότι τα μεγέθη είναι ασύγκριτα. Τι να συγκρίνουμε; Τον λογαριασμό των 64 δισ. από το 2010 έως και σήμερα με τα 5,4 δισ.; Να συγκρίνουμε τα πλεονάσματα του 4,5% το 2015, 4,5% του 2016, του 2017 και τα 4,2% του 2018; Δηλαδή με τα δικά μας πλεονάσματα -της συμφωνίας που εμείς πραγματοποιήσαμε- με την οποία εξοικονομήθηκαν 20 δισ.; Ποια στοιχεία να συγκρίνουμε; Ψηφίσατε την φιλοσοφία των μέτρων με 221 ψήφους τον Αύγουστο του 2015 και τώρα κάνετε ότι δεν έχετε αποδεχθεί ούτε τη σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ, μέχρι το 2019, η οποία ήταν μέσα στον Ν.4336/2015, ούτε τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. που ήταν μέσα στον Ν.4336/2015, ούτε την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι καταλαβαινόμαστε. Και προφανώς καταλαβαίνει πολύ περισσότερο ο ελληνικός λαός. Διαχειριζόμαστε μια σύνθετη και τρομακτικά δύσκολη κατάσταση, στην οποία εσείς μας φέρατε. Παρόλα αυτά, σε αυτές τις συνθήκες και σε πλαίσια δημοσιονομικής ασφυξίας, εμείς θεσμοθετούμε: Ένα Δημόσιο καθολικό, αναδιανεμητικό, Ασφαλιστικό Σύστημα, που εγγυάται το Κράτος και το ποίο καθιερώνει ίσους κανόνες και ενοποιεί το μέχρι σήμερα άναρχο και ανορθολογικό σύστημα με τα δεκάδες Ταμεία και τους εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους απονομής των συντάξεων. Διασφαλίζονται οι Κύριες Συντάξεις και το 90% των Επικουρικών, ενώ προστατεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των προσεχών συνταξιούχων. Και στο κάτω-κάτω, η Εθνική Σύνταξη βασίζεται -και είναι ουσιαστικό αυτό- σε Ρήτρα Ανάπτυξης.

Και για να λέμε την αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι: Υπάρχει προοπτική σε αυτή τη χώρα, αν δεν υπάρξει Ανάπτυξη; Αν δεν υπάρξει Ανάπτυξη μέχρι το 2017-2018, αν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες επανεκκίνησης της Ανάπτυξης, κανένα Ασφαλιστικό Σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο και καμιά χώρα δεν θα μπορεί να υπάρξει.

Η ίδια φιλοσοφία ισχύει και για τις Φορολογικές Διατάξεις που δεν συνιστούν ένα Φορολογικό Σύστημα στο σύνολό του, συνιστούν κάποιες Φορολογικές Διατάξεις της συγκεκριμένης στιγμής που έχουν μπει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Παρόλα αυτά, γίνεται μια βασική τομή: Η ενοποίηση της Φορολογικής Κλίμακας Μισθωτών, Συνταξιούχων και Ελεύθερων Επαγγελματιών. Και ταυτόχρονα γίνεται ανακατανομή των βαρών υπέρ των αδυνάτων και των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Απέναντι σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια της Κυβέρνησης, η μόνη πρόταση της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Ν.Δ. ποια είναι; Την ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως στην Βουλή για το Ασφαλιστικό: Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή ουσιαστική κατάργηση των Επικουρικών συντάξεων και Ιδιωτική Ασφάλιση. Αυτή είναι η πρόταση της Ν.Δ.

Εμείς, συνεχίζουμε αταλάντευτα και θα θεσμοθετήσουμε ένα δημόσιο, κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, ολοκληρώνοντας και με τις φορολογικές ρυθμίσεις μια αξιολόγηση δύσκολη, η οποία, θα δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την ανάταξη και την ανάπτυξη της χώρας»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *