Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στο Συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου (11-12 Νοεμβρίου)

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου 

 

 

 

“Στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε: « Χαιρετίζω το πρώτο δια ζώσης τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου….Θα επιμείνω ότι το κρίσιμο θέμα είναι και παραμένει η Νησιωτικότητα και από αυτή την άποψη θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα. Και μόνο το γεγονός ότι το Συνέδριο γίνεται στην Αθήνα και όχι στη Σύρο που είναι πρωτεύουσα του Ν. Αιγαίου και των Κυκλάδων ή σε κάποιο άλλο νησί, δείχνει ότι τα προβλήματα της νησιωτικότητας δεν έχουν λυθεί……Το ίδιο θέμα υποστήριξα και στην Υποεπιτροπή των νησιωτικών περιοχών στη Βουλή, όπου πρότεινα να θεσμοθετηθεί η νησιωτική ιδιαιτερότητα σε κάθε νομοθέτημα, έτσι ώστε η υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου να ανταποκρίνεται και στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών….. Στο συνέδριο σας τίθενται όλα τα κρίσιμα θέματα…θα αναφερθώ σε μερικά από αυτά….

 

Στα θέματα της Οικονομίας θεωρώ ότι πρέπει να σταθούμε σε δύο κομβικά σημεία: το πρώτο στην άμεση διεκδίκηση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1/1/2023 και όχι από το 2024 όπως συμφωνήθηκε στην Ε.Ε. Με την ακρίβεια να καλπάζει δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2024. Το δεύτερο να διεκδικήσουμε την ενίσχυση και την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που ήταν μια εμβληματική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2018. Το λέω αυτό διότι με τον τρόπο που εφαρμόζεται και με τις μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, το μέτρο απαξιώνεται. Επίσης είδα την πιλοτική επέκταση του σε κάποια μικρά νησιά, όπως η Ηρακλειά, σε ότι αφορά τα καύσιμα. Όμως γιατί μόνο μέχρι 31/12/2022;…..

 

Στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι από τα μνημόνια και μετά η Αυτοδιοίκηση έχει χάσει την οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν είναι δυνατόν οι δήμαρχοι να είναι επαίτες των υπουργών ή του εκάστοτε περιφερειάρχη για να εντάξουν κάποιο έργο σε πρόγραμμα. Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κανόνες όπως και ο συγκεκριμένος καθορισμός των αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε η Αυτοδιοίκηση να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο. Επίσης η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κρατικής διοίκησης, είναι θεσμός δημοκρατίας, κύτταρο δημοκρατίας εκλεγμένος από το λαό και δεν μπορεί να λειτουργεί αποκλειστικά ως δημόσια υπηρεσία…..

 

Στα θέματα της Ανάπτυξης, θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο, κομβικό σημείο. Ο Τουρισμός πήγε πολύ καλά και θα πάει ακόμα καλύτερα τα επόμενα χρόνια, όμως παρατηρούμε έντονα φαινόμενα αναντιστοιχίας μεταξύ του τουρισμού και των υφιστάμενων υποδομών. Η απάντηση σε αυτό δεν είναι κάνουμε περισσότερες υποδομές, αλλά κάνουμε τόσες υποδομές, όσες χρειάζεται ο κάθε τόπος για να είναι βιώσιμος, δηλαδή βάζουμε σε προτεραιότητα το θέμα της φέρουσας ικανότητας, για να μην καταστρέψουμε το περιβάλλον και τη νησιωτική φυσιογνωμία….Χαίρομαι που αυτά τα ζητήματα μπαίνουν σήμερα και από άλλες πλευρές, γιατί πριν 10-15 χρόνια, όταν τα βάζαμε, κάποιοι μας θεωρούσαν γραφικούς και κατά της ανάπτυξης….

Με αυτές τις σκέψεις, που βεβαίως δεν πιάνουν το σύνολο των προβλημάτων, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας…».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *