ΤΟ “ΤΟΜΑΤΕΝΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ” ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ “ΧΡΥΣΟΜΗΛΟΥ”

BINTEO-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΜΑΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

 

 

ΒΑΛΒΗΣ_sAFΤα τέλη του 19ου αιώνα, ο Θηραίος Λαογράφος Ι. Κυριακός, αποκαλούσε τη μικρόκαρπη τομάτα Σαντορίνης “χρυσόμηλον”. Ήταν απλά, η ελληνική εκδοχή του ιταλικού “pommo d’ oro” και τη Σαντορίνη, συνδέουν μακραίωνοι δεσμοί με τις πάλαι ποτέ κραταιές Ιταλικές πόλεις-κράτη, Γένοβα και Βενετία. Αλλά, από την εποχή, που οι αγορές του Θηραϊκού Οίνου, άρχισαν να στερεύουν, η τομάτα, αναδείχτηκε σε πραγματικό χρυσό για το πενώμενο νησί.

Η βιομηχανική κατεργασία της, ξεκίνησε νωρίς και ένα από τα πιο οργανωμένα εργοστάσια, κατασκεύασε το 1945, στη Βλυχάδα, η οικογένεια Νομικού. Σταμάτησε να λειτουργεί το 1980, αλλά το θαυμάσιο, αρχιτεκτόνημα, δεν εγκαταλείφθηκε. Η οικογένεια Νομικού, είχε αφήσει εκεί, ένα κομμάτι από την καρδιά της και πάντα επέστρεφε. Πριν τρία χρόνια, ο Πέτρος και η Βάνι Νομικού, το μετέτρεψαν σε ένα πολιτιστικό πολυ-χώρο, κόσμημα για τη Σαντορίνη.

Αλλά τα χρόνια της απραξίας, ένας άνθρωπος, μεγαλωμένος κι αυτός εκεί μέσα, κράτησε το εργοστάσιο σε άριστη κατάσταση. Είναι ο ο αρχιτεχνίτης της εταιρείας κ. Αντώνης Βάλβης που ξεναγεί την κάμερα του Volcano TV, αφηγείται το παρελθόν και υπενθυμίζει τις ανθρώπινες ιστορίες που ξετυλίθηκαν γύρω από τις παλιές, ογκώδεις μηχανές, που κατά την εποχή τους ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Tο σημερινό αποτέλεσμα, είναι ένας χώρος υποβλητικός, που υμνείται από τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και οι “θεματοφύλακες του χρυσόμηλου”, προσφέρουν μια σπάνια υπηρεσία στη Σαντορίνη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *