ΟΧΙ ΕΝΦΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 300 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ  ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ “ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”

 

 

 

Φωτό Αρχείου

Φωτό Αρχείου

Στο Σχέδιο Νόμου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις».

Θέμα: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μονίμων κατοίκων σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα πρόταση νομοθετικής ρύθμισης επιδιώκεται η αποκατάσταση μιας αδικίας εις βάρος των πολύ μικρών νησιών της χώρας μας. Ως γνωστόν, η οικονομική δραστηριότητα των νησιών αυτών είναι ελάχιστη έως και μηδαμινή και κατά συνέπεια τα εισοδήματα των μονίμων κατοίκων είναι ελάχιστα και μόλις επαρκούν για τη διαβίωσή τους. Τα περισσότερα από τα μικρά νησιά είναι απομονωμένα από την ηπειρωτική χώρα, χωρίς τακτική συγκοινωνία, ενώ οι κάθε είδους δομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι από στοιχειώδεις έως και ανύπαρκτες.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η εξασφάλιση της παρουσίας κατοίκων στα νησιά αυτά αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να παραμένουν οι άνθρωποι αυτοί στα μικρά νησιά και να μην οδηγούνται τα νησιά σε ερήμωση.

Τα νησιά αυτά σε όλη τη χώρα είναι 33, με πληθυσμό που συνολικά δεν ξεπερνά τα 2.500 άτομα, οπότε το δημοσιονομικό κόστος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι ελάχιστο.

Τέλος, η υποχρέωση μη λήψης μέτρων που να επιβαρύνουν τη ζωή των κατοίκων αυτών πηγάζει και από την αρχή προστασίας της νησιωτικότητας, όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελληνικής Πολιτείας (άρθρο 101) και έχει εξειδικευτεί ως προς το νομοθετικό έργο με τον Ν. 4150 του 2013, που προβλέπει ότι κάθε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να αξιολογείται ως προς τις επιπτώσεις του στις νησιωτικές περιοχές, ώστε να προβλέπονται οι ανάλογες αντισταθμιστικές ενέργειες ή δράσεις για τα νησιά δίνουν τη δυνατότητα θεσμοθέτησης πολιτικών αντιμετώπισης των ειδικών προβλημάτων.

Β. Προσθήκη

Άρθρο …..

Τροποποιήσεις διατάξεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Στο άρθρο 50 στο τέλος της παραγράφου 2, προστίθεται πρόταση ως εξής:

Οι μόνιμοι κάτοικοι στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων απαλλάσσονται από την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, για λόγους προστασίας της νησιωτικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *