“ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ”
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΙΟΥ
“Ομιλία στην Ολομέλεια στη συζήτηση του ν/σ για τη ψυχική υγεία
Ο Νίκος Μανιός είπε ότι για να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτής της προσπάθειας που γίνεται για τη ψυχική υγεία και όχι μόνο, θα πρέπει να δούμε τι έγινε με τη πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που εγκαταλείφθηκε από το 1988 και με το πέρασμα του χρόνου οι αρμοδιότητες των Κέντρων Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιορίστηκαν μόνο στη συνταγογράφηση. Από τα μέσα του 1980 έχει έρθει αρκετό χρήμα για τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας, το μεν χρήμα πήγε στους ημετέρους, η δε μεταρρύθμιση πήγε στις καλένδες, τονίζοντας την αξία της σημερινής προσπάθειας που δεν ολοκληρώνει όλο το πρόβλημα της οργάνωσης αλλά βάζει τις βάσεις και δείχνει τη κατεύθυνση προς τα που πρέπει να πάμε και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς.
Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), λέγοντας ότι είναι ένα εργαλείο στα χέρια μιας Κυβέρνησης.
Ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αναθέσει στην ΑΕΜΥ να πουληθεί το κτίριο που ήταν για το νοσοκομείο της Σαντορίνης, όταν άλλαξε η Κυβέρνηση, άλλαξε η διοίκηση της ΑΕΜΥ και άνοιξε το νοσοκομείο, δίνοντας τη δυνατότητα μέχρι τώρα, σε 13 γυναίκες να γεννήσουν για πρώτη φορά στο τόπο τους και πολλά καρδιολογικά περιστατικά να αντιμετωπιστούν εκεί.
Μιλώντας όχι μόνο ως βουλευτής νησιωτικής περιοχής αλλά και σαν γιατρός που έχει ζήσει όλες τις βαθμίδες και όλους τους θεσμούς της υγείας, έθεσε κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά τη διάταξη περί υποχρεωτικής μετακίνησης των γιατρών από την περιφέρεια στο κέντρο. Πρώτον, να μπορούν να μετακινηθούν στο κέντρο αφού πάνε στην επαρχία, δεύτερον, δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε οργανική θέση αλλά σε θέση που θα ορίσει η ΥΠΕ ή το Υπουργείο και αυτό πρέπει να γίνει για τη προστασία του συστήματος, επίσης να μπορούν να μετακινούνται και από το κέντρο στην περιφέρεια, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουμε όσο πιο ανεκτικοί μπορούμε προκειμένου να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι γιατροί του ΙΚΑ και τρίτον δεν είναι καλό να υπάρχουν δύο και τρεις ταχύτητες γιατρών αλλά εάν τους δώσουμε ένα τρίμηνο ή εξάμηνο επιπλέον από αυτό που προβλέπει ο νόμος μπορούμε να προσελκύσουμε γιατρούς στη πρωτοβάθμια υγεία και να ανακουφίσουμε τα νοσοκομεία.
Τελειώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Γρηγοράκου που είπε ότι «το πάρτι στα φάρμακα ήταν ένα μνημόνιο» και υπογράμμισε ότι μέσα σε μία λαίλαπα αρπαγής του πλούτου, που συσσωρευόταν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, ήρθε αυτή η κυβέρνηση να στήσει αυτό το σύστημα στα πόδια του και να κάνει μία αρχή από κάτω προς τα πάνω. Όταν θα αντιληφθούμε όλοι σε ποια φάση παραλάβαμε αυτό το σύστημα και πως θα το παραδώσουμε στο τέλος της τετραετίας, τότε θα καταλάβουν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο”.