ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΧΑΛΑΡΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Μιας ακόμα διεθνούς αναγνώρισης έτυχε ο ανώτατος αξιωματικός της πυροσβεστικής, επιστήμονας και πολιτικός κ. Μιχάλης Χάλαρης που κατάγεται από τη Σαντορίνη. Η συμμετοχή του με τη συγγραφή ενός κεφαλαίου στο βιβλίο “Ετοιμότητα και αντίδραση στην πυρηνική κρίση Σύνοψη των βασικών διεθνών υποχρεώσεων και των μηχανισμών συνεργασίας- Preparedness and Response to Nuclear Crisis Synopsis of Essential International Obligations and Cooperation Mechanisms”, που βρίσκεται ήδη σε διεθνή έκδοση, αποτελεί αναγνώριση της αξίας του και τιμή για τη γενέτειρά του.
ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ Μ. ΧΑΛΑΡΗ
“ Τις τελευταίες δεκαετίες, τα πυρηνικά όπλα και η πιθανή χρήση ραδιολογικών ουσιών ως όπλα μαζικής καταστροφής σε συνδυασμό με την τεράστια καταστροφή που μπορεί να προκαλέσουν, έχουν κερδίσει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Αρκετά θεσμικά κείμενα είτε νομικής μορφής είτε με μέτρα εφαρμογής πολιτικών δράσεων που ασχολούνται με το θέμα έχουν υιοθετηθεί σε παγκόσμιο, περιφερειακό και ακόμη και σε διμερές επίπεδο.
Το κεφάλαιο παρέχει μια γενική εικόνα των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών και των υποχρεώσεων , των μηχανισμών συνεργασίας σχετικά με την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πυρηνικό ατύχημα σε όλες του τις εκφάνσεις που απορρέουν από αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες που έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης στο κεφάλαιο μέσω κριτικής εξέταση παρουσιάζονται οι διεθνείς συνθήκες που έχουν καθιερωθεί και τονίζονται οι διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών και οι μηχανισμοί συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον μελετάται το ΝΑΤΟ και ο μηχανισμός αντιμετώπισης των πυρηνικών απειλών, καθώς οι πυρηνικές απειλές που προέρχονται από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς αποτελούν μία από τις κύριες ανησυχίες του ΝΑΤΟ. Μελετώνται στη συνέχεια τα υπάρχοντα πρότυπα που έχουν καθοριστεί μέσω διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που επικυρώθηκαν από δύο ή περισσότερες κράτη , καθώς και ένα άλλο είδος διεθνούς συνεργασίας σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρηνικού συμβάντος.
Τελικά, παρουσιάζεται το πλαίσιο της ΕΕ για την πυρηνική ετοιμότητα και αντίδραση”.