ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΣΥ: ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ “ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΛΑΡΗ

 

 

 

 

“Εκτιμήσεις των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” για το Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.H Συντονιστική Γραμματεία των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» συζήτησε τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατέληξε ομόφωνα στις ακόλουθες εκτιμήσεις:

1.      Το Συνέδριο της ΔηΣυ αποτέλεσε ένα γεγονός με ευρύτερη απήχηση, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην πορεία ανασυγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης στον κεντροαριστερό χώρο. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου έθεσαν τις βάσεις για ενότητα,  ανανέωση και διατύπωση σύγχρονου πολιτικού λόγου, σύμφωνα με τα πάγια αιτήματα των πολιτών και των μελών μας. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι η ΔηΣυ είναι η κατ’  εξοχήν προοδευτική, μεταρρυθμιστική, φιλοευρωπαϊκή δύναμη της χώρας.

2.      Από την ίδρυση της, η ΔηΣυ επιδιώκει να συγκροτήσει τη μεγάλη πολιτική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της Πολιτικής ατα με τη μεγάλη προσφορά στη χώρα που συναπαρτίζουν τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Και ήρθε η ώρα για το μεγάλο κοινό βήμα.

3.      Οι “Κινήσεις Πολιτών”, ως ιδρυτικό μέλος της ΔηΣυ, εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τις θετικές αυτές εξελίξεις, γιατί υποστήριζαν σταθερά τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα με ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες, τόσο με την ενεργή συμμετοχή τους στα όργανα και στις διαδικασίες της ΔηΣυ, όσο και με τις δημόσιες τοποθετήσεις και πρωτοβουλίες τους, εντός και εκτός ΔΗΣΥ, κρατώντας ζωντανό το διάλογο με κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες που ενδιαφερόταν για μια κοινή πορεία.

4.      Ο  Οδικός Χάρτης με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμά του αποτελούν πλέον πρόταση-πρόσκληση του Συνεδρίου προς τον ευρύτερο πολιτικό μας χώρο. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή ανταποκρίνεται στις θέσεις των εκτός ΔηΣυ φορέων για ένα ενωτικό Ιδρυτικό Συνέδριο δημιουργίας νέου, ενιαίου κόμματος και εκλογής του επικεφαλής του από τη βάση. Επιπλέον, η συγκρότηση μιας “Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών’’ με Πρόεδρο το Νίκο Αλιβιζάτο, προσδίδει την απαιτούμενη αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε όλες τις δυνάμεις του χώρου  να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους και να συμμετάσχουν ενεργά στο εγχείρημα της δημιουργίας του ενιαίου φορέα.

5.      Στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει για την οριστικοποίηση των επόμενων βημάτων, οι Κινήσεις Πολιτών θα προσπαθήσουν να πείσουν και τα άλλα μέρη ότι είναι πιο ορθολογικό να προηγηθεί η διεξαγωγή του Ιδρυτικού Συνεδρίου, από την εκλογή του επικεφαλής. Επίσης, ότι θα πρέπει να δώσουμε την καθαρή λύση ενός νέου, ενιαίου ανοικτού κόμματος αρχών με κατοχύρωση της έκφρασης και εκπροσώπησης όλων των απόψεων και τάσεων, έναντι του σημερινού πολυκομματικού σχηματισμού που προκαλεί δυσλειτουργίες και σύγχυση, λόγω των πολλαπλών χωριστών οργάνων και των δυσκολιών σύνθεσης και ενιαίας έκφρασης.

6.      Από κοινού, και όχι χωριστά, οφείλουμε άμεσα να διατυπώσουμε με συμμετοχικές διαδικασίες το ελληνικό προοδευτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα στις σημερινές ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο των σοσιαλδημοκρατικών αρχών και αξιών και αντλώντας στοιχεία από τις ιστορικές, αλλά και τις σημερινές εμπειρίες άλλων αντίστοιχων κομμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες. Για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα πρέπει να προτάξουμε σήμερα το “Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ”.  Ένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με πολιτικές ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού επιτελικού κράτους, τις νέες σχέσεις κράτους-πολιτών-επιχειρήσεων, την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και αλληλεγγύης, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του λαϊκισμού, της κρατικοδίαιτης οικονομίας  και του παλαιοκομματισμού.

7.      Οι αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας αποτελούν και σήμερα το κατεξοχήν ευνοϊκό πολιτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και την πρόοδο που ενισχύει την παραγωγή πλούτου, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αναδιανομή και την άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Στηρίζει τη λειτουργία της αγοράς, με κανόνες όμως και περιορισμούς ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή, η περιβαλλοντική προστασία, τα ατομικά δικαιώματα, η αειφορία και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.

8.      Η ισχυροποίηση και πάλι της ενιαίας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης θα οδηγήσει στην αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα και στην προώθηση των προοδευτικών πολιτικών διατηρήσιμης ανάπτυξης, απασχόλησης και αλληλεγγύης, με εθνική προγραμματική συνεννόηση. Για να γίνει η Ελλάδα ξανά κανονική και ισότιμη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

9.      Οι «Κινήσεις Πολιτών» θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επιτυχή εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου της ΔηΣυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *