Παγκόσμια Ημέρα Φάρων- Ανοιχτός ο Φάρος Ακρωτηρίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.
Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου, θα έχουν οι πολίτες στο πλαίσιο της επίσκεψής τους σε 29 φάρους της χώρας, την Κυριακή 20 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.
Φάρος Ακρωτηρίου- Γενικές Πληροφορίες
Υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος από λιμένα Θήρας (Φηρά) μέχρι την είσοδο του φάρου (πάρκινγκ). Το κοντινότερο χωριό το Ακρωτήρι απέχει 5 χιλιόμετρα από τον φάρο.
Ο φάρος είναι περιφραγμένος με πέτρινο τοιχίο στη βόρεια πλευρά και συρματόπλεγμα στις υπόλοιπες πλευρές ύψους 2 μ.Είναι περιμετρικά βραχώδης, αμφιθεατρικός και δεν προσφέρεται για μπάνιο. Η κοντινότερη παραλία είναι η Κόκκινη Παραλία, αμμώδης, αλλά προσβάσιμη μόνο με τα πόδια. Προτείνεται η παραλία Περίσσα-Περίβολος που έχει εύκολη πρόσβαση και είναι κατάλληλη και για παιδιά. Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου ΔΕΗ της νήσου ενώ η ύδρευση από δεξαμενή όμβριων υδάτων.
ΣΤΙΓΜΑ ΦΑΡΟΥ: 36°21’27.54″N25°21’26.33″E
Περιγραφή Κτηρίου
Αποτελείται από λιθόκτιστο τετράγωνο πύργο ύψους 10 μ. επί ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η οικία αποτελείται από κεντρικό διάδρομο, τρία υπνοδωμάτια, τουαλέτα, κουζίνα και εξωτερικούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες).
Από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00 επισκέψιμοι θα είναι οι φάροι σε :
Αγ. Νικόλαο Κέας, Ακρωτήρι Θήρας, Αρκίτσα Φθιώτιδας, Μουδάρι Κυθήρων, Βρυσάκι Λαυρίου, Γερόγομπο Κεφαλονιάς, Γουρούνι Σκοπέλου, Δρέπανο Χανίων, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Καστρί Οθωνών, Σχινάρι Ζακύνθου, Κρανάη Γυθείου, Μεγάλο Έμβολο Θεσσαλονίκης, Μελαγκάβι Λουτρακίου, Πλάκα Λήμνου, Κόρακα Πάρου, Κοκκινόπουλο Ψαρών, Αλεξανδρούπολη, Ταίναρο Λακωνίας, Κόπραινα Άρτας, Κακή Κεφαλή Χαλκίδας, Μονεμβασιά Λακωνίας, Λάκκα Παξών, Βασιλίνα Εύβοιας, Πάππα Ικαρίας, Σπαθί Σερίφου, Δουκάτο Λευκάδας, Κατάκολο Ηλείας και Κόγχη Σαλαμίνας.